Рационален човек ли сте?...

Да бъдеш рационален човек несъмнено има своите предимства. Рационалните хора не се ръководят от емоции и по-лесно преодоляват всяка трудност или неудобство.

 

Разликата между рационалния и емоционалния човек е, че първият не се поддава на емоциите си, когато трябва да вземе решение. Той предпочита да спре, да анализира предимствата и недостатъците, да се довери на разума си.

 

Ако някога са ви казвали, че сте рационален човек или вие се намирате за такъв, днес ще откриете, че хората, които принадлежат към тази група, имат някои общи характеристики.

 

Вие сте рационален човек, ако ...

 

Не бързате да вземате решения

 

Ако сте наистина рационален човек, това е един от основните ви принципи. Независимо дали сте под натиск, дали сте в изгодна или в неблагоприятна позиция, независимо дали разполагате с време или не, вие никога не вземате прибързани решения.

 

Умеете да подчинявате времето на желанията си. Ако сте стресирани, ядосани или в лошо настроение, вие изчаквате да се успокоите, да се отпуснете и да бъдете по-добре настроени, за да вземете решение. Това е изключително положителна страна, защото прибързването често води до грешки. Всеки рационален човек знае това.

 

Опитвате се да се поучите от грешките си

 

Вие обмисляте добре нещата и действате решително. Ако сбъркате, не съжалявате и не се приемате като жертва. Ваш принцип е винаги, обръщайки се назад, да черпите опит от онова, което сте направили погрешно.

 

По този начин вие учите от грешките си, без да позволявате те да оронват самочувствието, решителността и увереността ви. Вие се стремите всеки следващ път да сте по-безупречни и сте наясно, че всички човешки същества грешат.

 

Търсите други гледни точки

 

Като рационален човек вие не само не вярвате, че вашата гледна точка е единствената и най-правилна, но и сте наясно, че всеки човек вижда реалността по начин, който е изключително различен и обогатяващ. Ето защо обичате разискванията и винаги, когато можете, се опитвате да накарате другите да споделят своето мнение и оценка за нещата, които ви засягат пряко.

 

Разполагането с няколко различни гледни точки в една и съща ситуация ви позволява да видите по-ясно реалността и да направите по-добър избор.

 

Добре управлявате емоциите си

 

Подходът да дадете възможност на другите да ви споделят своите собствени гледни точки ви прави много гъвкави с мнението на околните. Така вие управлявате емоциите си по изключително добър начин. Когато се окажете потопени в спор, не позволявате на моментните настроения да поемат превес. Вече познавате гледните точки на другите и това ви дава възможност да овладеете ситуацията.

 

Вие се разграничавате от останалите. Умеете да се дистанцирате, ако е нужно, да си дадете време, преди да реагирате, което ви помага да овладеете себе си и да обмислите позицията, която да демонстрирате в конфликт.

 

Грижите се за своята устойчивост

 

Устойчивостта е способността на човек да преодолее проблем, травматично преживяване или обстоятелство, което го засяга емоционално.

 

Ако сте рационален човек, трудно бихте се оказали обезверени при трудна ситуация. Това не означава, че не страдате вътрешно или че няма да ви се отрази по някакъв начин: вие просто знаете как да се съхраните и да продължите напред.

 

Има хора, които се предават и потъват при всяко сложно обстоятелство. Други никога не успяват да преодолеят емоционалността си. Но не и вие. Може би всички горепосочени характеристики ви правят този устойчив и силен човек.

 

Ако вече нямате никакви съмнения, че сте рационален човек, поздравяваме ви. Рационалните хора са като всички останали, но те  се радват на много повече предимства в живота си, защото владеят емоциите си и най-важните решения подчиняват на онова, което подсказва разума им.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах