Най-добрите храни за борба с есенната астения


През есента, храни, като елда, цели зърна и плодове, както и авокадо и ананас, могат да помогнат срещу депресията, липсата на тонус и физическите последици от стреса.

Началото на есента е подходящ момент за преосмисляне на хранителното меню и предприемане на мерки за по-здравословен начин на живот. Дори най-малки промени в хранителния режим могат да направят чудеса и да помогнат да се избавим от умората, апатията и липсата на сила и тонус, характерни за началото на студения сезон.

Предлагаме ви повече информация за някои от ключовите храни, източници на хранителни вещества, необходими за да се справите с есенната астения и симптоми, като умора, апатия, липса на настроение, сънливост.

Най-препоръчителните храни за това време са тези с високо съдържание на триптофан - аминокиселина, която благоприятства производството на серотонин, а също и витамини В и магнезий, които спомагат за борбата със стреса и симптомите на есенната астения.

 Бобовите култури са перфектният избор за есенното ви меню. Те са богати на въглехидрати, протеини, фибри и микроелементи. Могат да се комбинират с месо и есенни зеленчуци.

Яйцата са храна с голяма хранителна стойност и са лесни за приготвяне, както на закуска, така и за обяд или вечеря. Не забравяйте обаче, че не бива да се консумират повече от две яйца дневно, особено ако имате висок холестерол. За предпочитане е да изберете яйца от ферма за биологично чисто производство.

Авокадото, бананът и ананасът са идеалните плодове за есента, тъй като са богати на триптофан и помагат да се противодейства на стреса и депресията през преходния сезон. Освен това, авокадото е изключително богато на ценни омега -3 мастни киселини, които се грижат за здравето на сърцето и очите, нервната система и кожата.

Суровите ядки от кашу, орехи и лешници не бива да липсват нито ден в хранителното ви меню. Ядките са изключително богати на минерали, протеини и ненаситени мастни киселини. Те са подходящ избор за сутрешна или междинна закуска, зареждат с енергия и сила. Препоръчваме ви да ги консумирате винаги в суров вид, за да се възползвате от всички техни предимства.

Пълнозърнестите култури са  подходяща суперхрана по всяко време на годината. Високото съдържание на фибри и триптофан ги правят идеално средство при проблеми, като депресия, липса на тонус, често боледуване и проблеми с храносмилането. Във всяка филийка ръжен и пълнозърнест хляб съдържат около 1.9 грама фибри, в една чаша овесени трици - 5.2 грама, а  в кафявия ориз - 3.5 грама фибри за всеки 100 грама.

Включете в менюто си разнообразни и полезни източници на енергия, минерали и протеини. Хранете се често и на малки порции. Комбинирайте новата си хранителна програма със спорт, приятели и добро настроение. Нищо друго не ви е необходимо, за да се радвате на  есента в добро здраве. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах