Account

ЗАРАНТА 10МГ X 30 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 2576 / Тегло 0.20 кг.

Производител
ГЕДЕОН РИХТЕР
Марка
ГЕДЕОН РИХТЕР | GEDEON RICHTER
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ЗАРАНТА 10 mg филмирани таблетки /

ZARANTA 10 mg film-coated tablets

Розувастатин / Rosuvastatin

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Заранта и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Заранта

3.   Как да приемате Заранта

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Заранта

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Заранта н за какво се използва

Заранта принадлежи към група лекарства, наречени статини.

Предписан Ви е Заранта, тъй като:

*    Имате високо ниво на холестерола. Това означава, че сте с риск от сърдечен инфаркт или инсулт. Заранта се използва при възрастни, юноши и деца на или над 6 годишна възраст за лечение на висок холестерол.

Препоръчано Ви е да приемате статин, тъй като промяната на Вашата диета и извършването на повече физически упражнения не са достатъчни, за да коригират нивото на холестерол при Вас. Вие трябва да продължите с Вашата понижаваща холестерола диета и с физическа активност, докато приемате Заранта.

Или

*    Има други фактори, които повишават риска от сърдечен инфаркт, свързаните с тях проблеми. 

Инфаркт, инсулт и други проблеми могат да бъдат предизвикани от заболяване, наречено артеросклероза. Артеросклерозата се дължи на натрупване на мастни отлагания във Вашите артерии.

Защо е важно да продължавате да приемате Заранта?

Заранта се използва за корекция на нивата на мазнините в кръвта, наричащи се липиди, като най-често срещания от тях е холестеролът.

Има различни видове холестерол, които се откриват в кръвта - „лош” холестерол (LDL-C) и „добър” холестерол (HDL-C).

•     Заранта може да понижи „лошия” холестерол и да повиши „добрия” холестерол.

*    Той действа като спомага да се блокира образуването на „лош” холестерол от Вашия организъм. Подобрява също способността на организма Ви да го отстранява от кръвта Ви.

Повечето хора не усещат, че холестеролът им е повишен, тъй като той не предизвиква никакви симптоми. Ако обаче той остане нелекуван, натрупаните мазнини могат да се отложат в стените на Вашите кръвоносни съдове и това да доведе до стесняването им.

Понякога тези стеснени кръвоносни съдове могат да се запушат, което може да прекъсне притока на кръв към сърцето или мозъка и да доведе до инфаркт или инсулт. Чрез понижаване на нивата на холестерола Ви, Вие може да намалите риска от инфаркт, инсулт или други, свързани с това, здравословни проблеми.

Трябва да продължите да приемате Заранта, дори ако той е понижил холестерола Ви до необходимото ниво, защото той предпазва от ново повишаване на холестерола и натрупване на мастни отлагания. Въпреки това трябва да спрете приема на Заранта, ако Вашият лекар Ви каже или ако забременеете.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Заранта Не приемайте Заранта

ако сте алергични към розувастатин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете докато приемате Заранта, незабавно спрете приема на лекарството и уведомете лекаря си.Жените трябва да избягват забременяване докато приемат Заранта, като използват подходяща контрацепция, ако имате заболяване на черния дроб. ако имате тежки бъбречни проблеми.

ако имате многократни или необясними мускулни болки или болезнени усещания, ако приемате лекарство, съдържащо вещество, наречено циклоспорин (което се използва например след трансплантация на орган).

Ако някое от гореспоменатите състояния се отнася до Вас (или се съмнявате), моля уведомете лекуващия си лекар.

Не приемайте дозата от 40 mg (най-високата доза на лекарството Заранта^ в следните случаи: ако имате умерено тежки бъбречни проблеми (ако се съмнявате, попитайте лекаря си), ако щитовидната Ви жлеза не функционира нормално.

ако имате многократни или необясними мускулни болки или болезнени усещания, имали сте в миналото или някой от семейството Ви е с проблеми с мускулите или ако в миналото сте имали проблеми с мускулите при прием на друго лекарство за понижаване на холестерола.

ако редовно консумирате големи количества алкохол, ако сте от азиатски произход (японски, китайски, филипински, виетнамски, индийски).

ако приемате други лекарства, наречени фибрати за понижаване на Вашия Ако някое от горепосочените състояния се отнася до Вас (или в случай че имате моля, обърнете се към лекаря си. 

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Заранта

Обърнете специално внимание при употребата на Заранта ако имате бъбречни проблеми, ако в миналото сте имали проблеми с черния дроб.

ако имате многократни иди необясними мускулни болки или болезнени усещания, имали сте в миналото или някой от семейството Ви е с проблеми с мускулите или ако в миналото сте имали проблеми с мускулите при прием на друго лекарство за понижаване на холестерола. Уведомете незабавно лекаря си, ако почувствате необясними мускулни болки или болезнени усещания и, най-вече, ако почувствате неразположение или треска. Също така, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате мускулна слабост, която е постоянна.

ако редовно консумирате големи количества алкохол, ако щитовидната Ви жлеза не функционира нормално.

ако приемате други лекарства, наречени фибрати за понижаване на Вашия холестерол. Моля, прочетете внимателно тази листовка, дори и ако сте приемали други лекарства за висок холестерол преди.

ако приемате лекарства, използвани за лечение на инфекция с ХИВ, например ритонавир

с лопинавир и/или атазанавир, моля, вижте точка,Други лекарства и Заранта”.

ако сте на възраст над 70 години (тъй като лекарят Ви трябва да избере подходящата

начална доза от Заранта за Вас).

ако имате тежка дихателна недостатъчност.

ако се от азиатски произход (японски, китайски, филипински, виетнамски, корейски и индийски). Вашият лекар трябва да избере подходящата начална доза Заранта за Вас. ако приемате или през последните 7 дни сте употребявали лекарство, наречено фузидова киселина (лекарство срещу бактериална инфекция) перорално или чрез инжекции. Комбинирането на фузидова киселина и Заранта може да доведе до сериозни мускулни проблеми (рабдомиолнза).

Ако някое от горепосочените състояния се отнася до Вас (или в случай че се съмнявате), не приемайте Заранта 40 mg (най-високата доза) и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате някаква доза Заранта.

При малко хора статииите могат да увредят черния дроб. Това се установява чрез лабораторни изследвания, с които се определят нивата на ензими в кръвта. Поради това Вашият лекар ще направи както е обичайно тези изследвания, показателни за функцията на черния дроб преди и по време на лечението със Заранта.

До като приемате това лекарство, Вашият лекар ще Ви наблюдава внимателно, ако имате диабет или сте изложени на риск от развитие на диабет. Възможно е да развиете диабет, ако имате високи нива на захари и мазнини в кръвта, наднормено тегло и високо кръвно налягане.

Деца и юноши

Ако пациентът е под 6 годишна възраст: Заранта не трябва да се дава на деца под 6 годишна възраст.

Ако пациентът е под 18 годишна възраст: таблетката Заранта 40 mg не е подходяща за употреба при деца и юноши на възраст под 18 години.

Други лекарства и Заранта

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като Зар промени техния ефект или те могат да променят ефекта на Заранта:

Циклоспорин (използва се например след трансплантация на орган; повиш на розувастатин в кръвта),

Варфарин или клопидогрел (или някое друго лекарство за „разреждане” на кръвта; когато се приема заедно с розувастатин, може да се увеличи ефектът на разреждане на кръвта), Фибрати, като гемфиброзил, фенофибрат (използват се за понижаване на холестерола; повишават се нивата на розувастатин в кръвта), или някое друго лекарство, използвано за понижаване на холестерола (като например езетимиб),

Лечение на нарушено храносмилане (например лекарства за неутрализиране на стомашната киселина; понижават се нивата на розувастатин в кръвта),

Еритромицин (антибиотик; понижават се нивата на розувастатин в кръвта),

Орални контрацептиви (‘‘хапчето”; в кръвта се повишават нивата на хормоните, отделени от хапчето),

Хормонозаместително лечение (повишават се нивата на хормони в кръвта),

Ритонавир с лопинавир и/или атазанавир или типранавир (противовирусни лекарства, лекарства, използвани за лечение на инфекция с ХИВ; повишават се нивата на розувастатин в кръвта),

Ако трябва да приемате перорално фузидова киселина за лечение на бактериална инфекция, трябва временно да спрете това лекарство. Вашият доктор ще ви информира, кога е безопасно да възобновите приема на Заранта. Приемането на Заранта с фузидинова киселина, може рядко да доведе до мускулна слабост, чувствителност или болка (рабдомиолиза). Вижте повече информация свързана с рабдомнолнзата в точка 4.

Заранта с храна, напитки, и алкохол

Можете да приемате Заранта със или без храна.

Избягвайте редовната консумация на големи количества алкохол, докато приемате Заранта. Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Не приемайте Заранта, ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете докато приемате Заранта, трябва незабавно да спрете приема на лекарството и да уведомите лекаря си. Жените трябва да избягват забременяване по време на приема на Заранта като използват подходящото средство за контрацепция.

Шофиране и работа с машини

Повечето хора могат да шофират и да работят с машини, докато използват Заранта - той няма да повлияе способностите им. Въпреки това, някои хора се чувстват замаяни докато приемат Заранта. Ако почувствате замайване, консултирайте се с Вашия лекар преди да шофирате или работите с машини.

Заранта съдържа лактоза

Ако Вашият лекарят Ви е съобщил, че имате непоносимост към някои видове захари (лактоза или млечна захар), трябва да се консултирате с лекаря си преди да приемете този лекарствен продукт.

3.   Как да приемате Заранта

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителна дозировка при възрастни Ако приемате Заранта за висок холестерол:

Начална доза

Лечението Ви със Заранта трябва да започне с дневна доза от 5 mg или 10 mg, дор преди това сте приемали по-висока доза от друго лекарство за понижаване на хол (статии). Изборът на Вашата начална доза зависи от:

Нивото на Вашия холестерол. 

-     Нивото на риска при Вас за сърдечен пристъп или инсулт.

-     Дали при Вас има фактор, който Ви прави по-податливи на възможни нежелани лекарствени реакции.

Моля, обсъдете с Вашия лекар или фармацевт, коя начална доза Заранта ще е най-подходяща за Вас.

Вашият лекар може да реши да Ви даде най-ниската доза (5 mg), ако:

-     сте от азиатски произход (японски, китайски, филипински, виетнамски, корейски и индийски).

-     сте на възраст над 70 години.

-     имате умерени бъбречни проблеми.

при Вас има риск от мускулни болки (миопатия).

Повишаване на дозата и максимална дневна доза

Лекарят Ви може да реши да увеличи дозата Ви с цел да приемате подходящото за Вас количество от Заранта.

Между всяка корекция на дозата ще има пауза от четири седмици.

Ако сте започнали с доза от 5 mg дневно, Вашият лекар може да реши да я удвои на 10 mg, след това на 20 mg и, ако е необходимо, след това на 40 mg дневно. Ако сте започнали с доза от 10 mg, Вашият лекар може да реши да я удвои на 20 mg и след това, ако е необходимо, на 40 mg. Максималната дневна доза Заранта е 40 mg. Тя е само за пациенти, които имат високи нива на холестерол, изложени са на висок риск от инфаркт или инсулт и техният холестерол не се понижава достатъчно с дозата от 20 mg.

Ако приемате Заранта, за да намалите риска от сърдечен пристъп- инсулт или произтичащите от това здравословни проблеми:

Препоръчителната доза е 20 mg дневно. Въпреки това, Вашият лекар може да реши да предпише по-ниска доза, ако имате някои от факторите споменати по-горе.

Употреба ПРИ деца и юноши

Препоръчителни дози пои депа на възраст между 6 и 17 години

Обичайната начална доза е 5 mg. Вашият лекар може да прецени да Ви повиши дозата на Заранта.

Максималната дневна доза Заранта е 10 mg за деца от 6 до 9-годишна възраст и 20 mg за деца от 10 до 17-годишна възраст.

Вземете Вашата доза веднъж дневно.

Заранта 40 mg таблетки не трябва да се използва при деца под 18-годишна възраст.

Прием на таблетките Поглъщайте таблетката цяла, с вода.

Приемайте Заранта веднъж дневно. Може да го приемате по всяко време на деня с или без храна.

Опитайте се да приемате Вашата таблетка по едно и също време на деня, за да Ви е по-лесно да запомните, че трябва да вземете таблетка.

Редовен КОНТРОЛ на нивото на холестерола

Важно е да посещавате лекаря си за редовно изследване на холестерола, за да сте сигурни, че Вашият холестерол е достигнал и остава в необходимите граници.

Вашият лекар може да реши да увеличи дозата Ви, с цел да приемате количеството Заранта, което е подходящо за Вас.

Ако сте приели повече от необходимата доза Заранта Обърнете се към Вашия лекар или най-близката болница.

Ако постъпите в болница или получите лечение за друго заболяване, уведомете м персонал, че приемате Заранта.

Ако сте пропуснали да приемете Заранта 

Не се притеснявайте, просто приемете следващата доза по график в точното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на Заранта

Консултирайте се с Вашия лекар, ако желаете да спрете приема на Заранта. Нивото на холестерола Ви може да се повиши отново, ако спрете да приемате Заранта.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Важно е да знаете какви могат да бъдат тези реакции. Те обикновено са леки и изчезват след кратък период от време.

Незабавно спрете приема на Заранта и потърсете медицинска помощ в случай че се появи някоя от следните алергични реакции:

Затруднено дишане, със или без подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото Подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото, което може да причини затруднения при преглъщане

Силен сърбеж на кожата (с поява на “бучки” по кожата).

Незабавно спрете приема на Заранта и се свържете с Вашия лекар и в случай че имате някакви необичайни болки или болезнени усещания в мускулите си, които продължават по-дълго от очакваното. Мускулните симптоми са по-чести при деца и юноши, в сравнение с възрастни. Както при другите статини, много малко хора са изпитвали неприятни усещания в мускулите, като те рядко са продължавали и са се превръщали в потенциално животозастрашаващо увреждане на мускулите, наречено рабдомиолиза

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул.,Дамян Груев” № 8, 1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.be. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Заранта

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

Този лекарствен продукт не изисква специални температурни условия за съхране 

He използвайте това лекарство след срока на годност (мм гггг), отбелязан върху картонената опаковка и блистера след “Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Заранта

Активното вещество е розувастатин.

Заранта 5 mg филмирани таблетки: 5 mg розувастатин (като розувастатин калций) във всяка таблетка

Заранта 10 mg филмирани таблетки: 10 mg розувастатин (като розувастатин калций) във всяка таблетка

Заранта 20 mg филмирани таблетки: 20 mg розувастатин (като розувастатин калций) във всяка таблетка

Заранта 40 mg филмирани таблетки: 40 mg розувастатин (като розувастатин калций) във всяка таблетка.

Помощните вещества са:

Сърцевина на таблетката: магнезиев стеарат, микрокристална целулоза (12), магнезиев хидроксид, кросповодин (тип А), лактоза монохидрат

Обвивка на таблетката: титанов диоксид (Е171), макрогол 3350, талк,

поливинилов алкохол.

Как изглежда Заранта и какво съдържа опаковката

Заранта 5 mg филмирани таблетки:

Бяла или почти бяла, кръгла, двойноизпъкнала филмирана таблетка. От едната страна има вдлъбнато релефно изображение „СЗЗ”.

Диаметър: приблизително 5,5 mm, дебелина: 2,7 - 3,3 mm

Заранта 10 mg филмирани таблетки:

Бяла или почти бяла, кръгла, двойноизпъкнала филмирана таблетка. От едната страна има вдлъбнато релефно изображение „С34”

Диаметър: приблизително 7,0 mm, дебелина: 3,3 - 4,2 mm

Заранта 20 mg филмирани таблетки:

Бяла или почти бяла, кръгла, двойноизпъкнала филмирана таблетка. От едната вдлъбнато релефно изображение „С35”

Диаметър: приблизително 9 mm, дебелина: 4,2 - 4,9 mm

Заранта 40 mg филмирани таблетки: 

Бяла или почти бяла, продълговата филмирана таблетка. От едната страна има вдлъбнато релефно изображение „С36’\

Дължина: приблизително 15,5 nun, широчина: приблизително 8 nun, дебелина: 4,5 - 5,5 mm

Таблетките са опаковани в блистер (OPA/Alu/PVC//Alu), съдържащ 28 или 30 филмирани таблетки, в една сгъваема картонена кутия.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател иа разрешението за употреба и производител

Gedeon Richter Pic.

1103 Budapest,

GyomrSi ut 19-21.

Унгария

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните-членки на ЕИЗ със следните имена:

България: ЗАРАНТА 5mg, 10mg, 20mg, 40mg филмирани таблетки Република Чехия: Mertenil lOmg, 20mg, 40mg film-coated tablets Естония: ZARANTA lOmg, 20mg film-coated tablets Унгария; Xeter 5mg, lOmg, 20mg, 40mg film-coated tablets Латвия: Zaranta 1 Omg, 20mg, 40mg film-coated tablets Литва: ZARANTA lOmg, 20mg film-coated tablets Полша: Zaranta 5mg, lOmg, 20mg, 40mg film-coated tablets Румъния: Rostat 5mg, 1 Omg, 20mg, 40mg film-coated tablets Словакия: Zaranta lOmg, 20mg, 40mg film-coated tablets

Дата на последно преразглеждане на листовката: 02/2016

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!