ВАЗИЛИП 20МГ Х 28 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 27291 / Тегло 0.20 кг.

Марка КРКА | KRKA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

                                                        ВАЗИЛИП ТАБЛ 20МГ Х 28

Обща информация
Активното вещество във Вазилип е симвастатин, който принадлежи към групата на лекарствени продукти, наричани НМG-СоА редуктазни икхибитори. Тези лекарства понижават нивото на мастите (липидите) в кръвта. Симвастатин понижава повишените нива на холестерола в кръвта, когато спазването на диета и физическата активност, приложени самстоятелно, са недостатъчни.
Вазилип е показан за лечение на:
Пациенти с висок риск за развитие на исхемична болест на сърцето (ИБС) или с доказана ИБС
При пациенти с висок риск от развитие на ИБС (с или без хиперлипидемия), т.е. при пациенти с диабет, анамнеза за инсулт или друга мозъчно-съдова болеет, периферна съдова болеет, или с доказана ИБС.
Пациенти с хиперлипидемия
Вазилип е показан в добавка към диетата за намаляване повишените нива на общия холестерол (общ-С) и LDL-C, триглицеридите (TG) и аполипопротеин В (аро-В), и за увеличаване на високоплътния холестерол (HDL-C) при пациенти с първична хиперхолестеролемия и хипертриглицеридемия.

Специални предупреждения при лечението с Vasilip
Миопатия/рабдомиолиза
Активната съставка Simvastatin, както и други прпарати с подобен механизъм на действие, понякога причиняват миопатия, която се манифестира с мускулна болка или слабост. Миопатията понякога приема формата на рабдомиолиза със или без остра бъбрчна недостатъчност.

Чернодробни ефекти

Офталмологични прояви
Дори да не се прилага никаква лекарствена терапия, постепенното намаляване прозрачността на лещите може да се обясни с процеса на остаряване. Понастоящем резултатите от един дълъг период на клинични изпитания не са показали неблагоприятни странични ефекти на Simvastatin върху човешките очни лещи.

Прием на други лекарства
Моля инфрмирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро се приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Взаимодействия с:
Cyclosporine: Рискът от миопатия/рабдомиолиза се увеличава при едновременен прием на Cyclosporine, особено с високи дози Vasilip.
Amiodarone или Verapamil: Рискът от миопатия/рабдомиолиза е увеличен при едновременна употреба на по-високи дози Vasilip с Amiodarone или Verapamil.
Diltiazem: Пациентите, които приемат едновременно Diltiazem и Neosimva 80 mg имат леко увличен риск от миопатия.

Кумаринови производни

Бременност
Vasilipе противопоказен по време на бременност и кърмене.

Начин на дозиране
Винаги приемайте Вазилип, точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Дозировката на Вазилип варира от 5 до 80 mg на ден, приеман веднъж дневно вечер. Когато е необходимо, коригирането на дозата се прави през интервали от не по-малко от 4 седмици, до максимална доза от 80 mg веднъж дневно вечер.

Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, Вазилип може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Вазилип като цяло се понася добре; по-голямата част от известните нежелани реакции са леки и преходни.
Наблюдаваните нежелани реакции, настъпващи с честота 1 % или повече и преценени като възможно, вероятно или сигурно свързани с лекарството са били абдоминална болка, констипация и флатуленция. Други нежелани реакции са били астения и главоболие. За появата на миопатия се съобщава рядко.

За по-пълна информация прочетете оригиналната листовка на продукта! Лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!