Account

ТРИСЕКВЕНС 50МГ/6МГ Х 28 НОРДИСК

Прод.код 1475 / Тегло 0.20 кг.

Производител
НОВО НОРДИСК A.S.
Марка
НОВО НОРДИСК | NOVO NORDISK A.S.
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ТРИСЕКВЕНС 50МГ/6МГ Х 28 НОРДИСК

1.Какво представлява Трисеквенс и за какво се използва
Трисеквенс® е секвенциална комбинирана хормонална заместителна терапия (ХЗТ), която се приема всеки ден без прекъсване. Трисеквенс® се използва при постменопаузални жени след най-малко 6 месеца от последната им естествена менструация.
Трисеквенс® съдържа 2 хормона, естроген (естрадиол) и прогестаген (норетистеронов ацетат), Естрадиолът в Трисеквенс® е идентичен с естрадиола, който се произвежда в яйчниците на жените и спада към естествените естрогени Норетисгероновият ацетат е синтетичен прогестаген, който има действие, наподобяващо това на прогестерона, друг важен женски полов хормон.
Трисеквенс® се използва за:
Облекчаване на симптомите, появяващи се след менопаузата
По време на менопаузата количеството естроген образуван в тялото на жената, намалява. Това може да причини симптоми като горещи лице, шия и гърди ("горещи вълни"). Трисеквенс® облекчава тези симптоми слея менопаузата. Ще Ви бъде предписан Трисеквенс, само ако Вашите симптоми сериозно затрудняват ежедневието Ви.
Предпазване от остеопороза
След менопаузата някои жени могат да развият загуба на костна плътност (остеопороза. Трябва да обсъдите с Вашия лекар всички възможности за лечение.
Ако сте с повишен риск от фрактури поради остеопороза и ако други лекарства за тази цел не са подходящи за Вас, можете да използвате Трисеквенс® за предпазване от остеопороза след настъпване на менопаузата.
Опитът при лечение на жени по-възрастни от 65 години е ограничен.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Трнсеквенс
Медицинска анамнеза и редовни прегледи
Употребата на ХЗТ носи рискове, които трябва да имате предвид, когато взимате решение дали да започнете лечение или да продължите лечението.
Опитът при лечение на жени с преждевременна менопауза (поради увреждане на яйчниците или операция) е ограничен. Ако имате преждевременна менопауза, рисковете от употребата на ХЗТ могат да са различни. Моля, говорете с Вашия лекар.
Преди да започнете (или да подновите) ХЗТ, Вашият лекар ще Ви попита относно Вашата и тази на семейството Ви анамнеза Вашият лекар може да реши да извърши физикално изследване. Това може да включва преглед на гърдите и/или вътрешни изследвания, ако е необходимо.
След започване на лечение с Трисеквенс® Вие трябва да ходите на редовни прегледи при Вашия лекар (поне веднъж годишно). При тези прегледи, обсъдете с Вашия лекар ползите и рисковете от продължаване на приема на Трисеквенс®.
Ходете редовно на преглед на гърдите, според препоръките на Вашия лекар.
Не приемайте Трнсеквенс®
Ако някое от следните състояния се отнася за Вас. Ако не сте сигурни за някоя от точките по-долу, говорете с Вашия лекар, преди да приемете Трисеквенс®.
Не приемайте Трисеквенс:
ако имате, сте имали или подозирате, че имате рак на гърдата
ако имате, сте имали или подозирате, че имате рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума) или друг естроген-зависим рак
ако имате някакво необяснимо вагинално кървене
ако имате прекомерно удебеляване на лигавицата на матката (ендометриална хиперплазия), което не е лекувано
ако имате или някога сте имали кръвен съсирек във вена (венозен тромбоембоолизъм) например в краката (тромбоза на дълбоките вени) или белите дробове (белодробен емболизъм)
ако имате нарушение в кръвосъсирването (като дефицит на протеин С, протеин S или антитромбин)
ако имате или наскоро сте имали болест, причинена от кръвни съсиреци в артериите като инфаркт, инсулт, или стенокардия
ако имате или някога сте имали проблеми с черния дроб и чернодробните Ви проби не са се нормализирали
ако сте алергична (свръхчувствителна) към естрадиол, норетистеронов ацетат, или към някоя от другите съставки на Трисеквенс® (описани в точка 6, Съдържание на опаковката и допълнителна информация)
ако имате рядко кръвно заболяване, наречено „порфирия", което се предава през поколенията (наследствено)
Ако някое от горепосочените състояния се появи за първи път, докато приемате Трисеквенс незабавно преустановете приема и веднага се консултирайте с Вашия лекар.
Предупреждения и предпазни мерки
Информирайте Вашия лекар, ако някога сте имали някои от следните проблеми, преди да започнете лечение, тъй като те могат да се възобновят или да се влошат по време на лечението с Трисеквенс. Ако е така, трябва да ходите по-често на прегледи при Вашия лекар:
фиброми във Вашата матка
разрастване на маточната лигавица извън матката (ендометриоза) или анамнестични данни за прекомерно разрастване на маточната лигавица (ендометриална хиперплазия)
увеличен риск от развитие на кръвни съсиреци (вижте Кръвни сьсиреци във вена (венозен тромбоемболизъм))
увеличен риск от развитие на естроген-зависим тумор (например майка, сестра, баба с рак на гърдата)
високо кръвно налягане
чернодробно нарушение, като например доброкачествен тумор на черния дроб диабет
камъни в жлъчката мигрена или силно главоболие
заболяване на имунната система, което оказва въздействие върху много органи в тялото (системен лупус еритематозус, СЛЕ) епилепсия астма
заболяване, което оказва въздействие върху тъпанчето и слуха (отосклероза)
много високо ниво на мазнините в кръвта (триглицериди)
задържане на течности поради сърдечни и бъбречни нарушения
лактозна непоносимост.
Спрете да приемате Трисеквенс и незабавно посетете лекар
Ако забележите някои от следните състояния при употребата на ХЗТ:
някои от състоянията, споменати в точка Не приемайте Трисеквенс®
жълто оцветяване на кожата или еклерите на очите (жълтеница). Това могат да бъдат признаци на чернодробно заболяване
значително повишаване на кръвното налягане (симптомите могат да бъдат главоболие, умора и замайване)
мигреноподобно главоболие» което се появява за първи път
ако забременеете
ако забележите признаци на кръвен съсирек, като:
болезнено подуване и зачервяване на краката
внезапна болка в гърдите
затруднено дишане.
За повече информация, вижте Кръвни съсиреци във вена (венозен тромбоемболизъм).
Забележка: Трисеквенс® не е контрацептив. Ако са изминали по~малко от 12 месеца от последната Ви менструация или сте под 50 годишна възраст» възможно е все още да се нуждаете от контрацептив за предотвратяване на бременност. Посъветвайте се с Вашия лекар.
ХЗТ и рак
Прекомерно удебеляване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума) и рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума)
Приемът на ХЗТ съдържаща само естроген, ще повиши риска от прекомерно разрастване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума) и рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума).
Прогестагенът в Трисеквенс Ви пази от този допълнителен риск.
Сравнение
За жени, които все още имат матка и които не приемат ХЗТ, средно 5 на 1 ООО ще бъдат диагностицирани с рак на ендометриума на възраст между 50 и 65 години.
За жени на възраст между 50 и 65 години, които все още имат матка и приемат ХЗТ, съдържаща само естроген, между 10 и 60 жени на 1 000 ще бъдат диагностицирани с рак на ендометриума (т,е. между 5 и 55 допълнителни случая) в зависимост от дозата и продължителността на лечение.
Неочаквано кървене
Докато приемате Трисеквенс®, ще получавате кървене веднъж месечно (така наречено отпадно кървене). Но ако получите неочаквано кървене или капки кръв (зацапване) извън месечното кървене, което:
продължава повече от 6 месеца
започва, след като сте приемали Трисеквенс® повече от 6 месеца
продължава, след като сте спрели приема на Трисеквенс отидете на лекар възможно най-скоро
Рак на гърдата
Според доказателствата приемът на комбинирана естроген-прогестаген и вероятно също и ХЗТ, съдържаща само естроген, увеличава риска от развитие на рак на гърдата. Допълнителният риск зависи от продължителността на приема на ХЗТ. Допълнителният риск се вижда след няколко години. Но той се връща в нормални граници в рамките на няколко (най-много 5) години след преустановяване на лечението.
Сравнение
Жени на възраст от 50 до 79 години, които не приемат ХЗТ, средно 9 до 17 на 1 000 ще бъдат диагностицирани с рак на гърдата за период от 5 години.
За жени на възраст от 50 до 79 години, които приемат естроген-прогестаген ХЗТ за 5 години, броят на случаите ще бъде ще бъде 13 до 23 на 1 000 пациентки (т.е. 4 до 6 допълнителни случая).
Редовно проверявайте гърдите си. Посетете Вашия лекар, ако забележите някакви промени като:
набръчкване на кожата
промяна на зърното
всякакви бучки, които може да видите или усетите.
В допълнение се препоръчва да участвате в мамографски скринингови програми, когато Ви се предлагат. При мамографията е важно да уведомите медицинската сестра/медицинския специалист, който извършва рентгеновото изследване, че използвате ХЗТ, тъй като това лечение може да увеличи плътността на гърдите Ви, което може да повлияе върху резултата от мамографията. Когато плътността на гърдата е увеличена, мамографията може да не открие всички бучки.
Рак на яйчника
Ракът на яйчника се наблюдава рядко - много по-рядко от рака на гърдата. Прилагането на ХЗТ само с естроген или на комбинирана естроген-прогестаген ХЗТ е свързано с леко повишен риск от рак на яйчника.
Рискът от рак на яйчника варира с възрастта. Например при жени на възраст между 50 и 54 години, които не приемат ХЗТ, около 2 на 2 000 жени ще бъдат диагностицирани с рак на яйчника за период от 5 години. При жени, които приемат ХЗТ в продължение на 5 години, би имало около 3 случая на 2 000 лекувани (т.е. около 1 допълнителен случай).
Ефекти на ХЗТ върху сърцето и кръвообращението
Кръвни съсиреци във вена (венозен тромбоемболизъм)
Рискът от образуване на кръвни съсиреци във вените е около 1,3 до 3 пъти по-висок при пациентките, приемащи ХЗТ, отколкото при неприемащите, особено през първата година на лечението.
Кръвните съсиреци могат да са сериозни и ако някой от тях стигне до белите дробове, може да причини болка в гърдите, задух, припадък или дори смърт.
Има по-голяма вероятност от получаване на кръвен съсирек във вените с напредване на възрастта и ако едно или повече от следните състояния се отнася за Вас. Уведомете Вашия лекар, ако някое от тези състояния се отнася за Вас:
не можете да ходите продължително време, поради сериозна операция, нараняване или заболяване (вижте точка 3, Ако се нуждаете от операция)
тежите много над нормата (ИТМ > 30 kg/m2)
имате проблем с кръвосъсирването, който се нуждае от продължително лечение с лекарство, използвано за предотвратяване на кръвни съсиреци
ако някой Ваш близък роднина някога е имал кръвен съсирек в крака, белия дроб или друг орган
имате системен лупус еритематозус (СЛЕ)
имате рак.
При признаци на кръвен съсирек, вижте Спрете да приемате Трисеквенс® и незабавно посетете лекар.
Сравнение
За жени на възраст между 50 и 59 години, които не приемат ХЗТ, средно 4 до 7 на 1 000 биха получили кръвен съсирек във вена за 5 годишен период.
За жени на възраст между 50 и 59 години, които приемат естроген-прогестаген ХЗТ за повече от 5 години, броят на случаите ще бъде 9 до 12 на I 000 пациентки (т.е. 5 допълнителни случая).
Сърдечно заболяване (сърдечен удар)
Няма доказателства, че ХЗТ ще предотврати сърдечен удар.
За жени над 60 годишна възраст, използващи естроген-прогестаген ХЗТ е малко по-вероятно да развият сърдечно заболяване в сравнение с тези, които не приемат никаква ХЗТ.
Инсулт
Рискът от получаване на инсулт е около 1,5 пъти по-висок при приемащите ХЗТ пациентки, отколкото при неприемащите. Броят на допълнителните случаи на инсулт поради приемането на ХЗТ ще се повиши с възрастта.
Сравнение
За жени на възраст между 50 и 59 години, които не приемат ХЗТ, средно 8 на 1 000 биха получили инсулт за 5 годишен период.
За жени на възраст между 50 и 59 години, които приемат ХЗТ, броят на случаите ще бъде 11 на 1 000 за 5 годишен период (т.е. 3 допълнителни случая).
Други състояния
ХЗТ няма да предотврати загубата на памет. Има някои доказателства за по-висок риск от за паметта при жени, които започват да приемат ХЗТ след 65 годишна възраст. Консултирайте Вашия лекар.
Употреба на други лекарства
Някои лекарства могат да попречат на действието на Трисеквенс®. Това може да дове до нередовно кървене. Това се отнася за следните лекарства:
Лекарства за епилепсия (като фенобарбитал, фенитоин и карбамазепин)
Лекарства за туберкулоза (като рифампицин и рифабутин)
Лекарства за ХИВ инфекции (като невирапин, ефавиренц, ритонавир и нелфинавир
Лекарства за хепатит С инфекции (като телапревир)
Билкови препарати, съдържащи жълт кантарион (Hypericum perforatum)
Други лекарства могат да усилят действието на Трисеквенс®:
Лекарства, съдържащи кетоконазол (противогъбично средство).
Трисеквенс® може да повлияе върху едновременното лечение с циклоспорин.
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, дори такива, които не са Ви предписани, билкови или други натурални продукти.
Лабораторни тестове
Ако се нуждаете от кръвен тест, уведомете Вашия лекар или лаборантите, че приемате Трисеквенс®, тъй като това лекарство може да окаже влияние върху резултатите от някои тестове.
Прием на Трисеквенс с храни и напитки
Таблетките могат да се приемат с или без храни и напитки.
Бременност и кърмене
Бременност: Трисеквенс® е предназначен само за постменопаузални жени. Ако забременеете, спрете лечението с Трисеквенс® и се свържете с Вашия лекар.
Кърмене: Не трябва да приемате Трисеквенс®, ако кърмите.
Шофиране и работа с машнни
Трисеквенс® няма известни ефекти върху способността за шофиране или работа с машини.
Важна информация за някои от съставките на Трисеквенс
Трисеквенс съдържа лактоза монохидрат. Ако имате непоносимост към някои захари, свържете се с Вашия лекар, преди да приемете Трисеквенс®.
3. Как да приемате Трисеквенс
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е предписал Вашия лекар. Ако не сте сигурни, се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.
Ако не преминавате от друга хормонална заместител на терапия, Вие можете да започнете лечението с Трисеквенс® във всеки удобен за Вас ден. Ако преминавате от друга хормонална заместителна терапия, попитайте Вашия лекар кога трябва да започнете лечението с Трисеквенс®.
Взимайте по една таблетка веднъж дневно, приблизително по едно и също време всеки ден.
Всяка опаковка съдържа 28 таблетки.
Дни 1-12 Приемайте една синя таблетка дневно за 12 дни
Дни 13 - 22 Приемайте една бяла таблетка дневно за 10 дни
Дни 23 - 28 Приемайте една червена таблетка дневно за 6 дни.
Приемайте таблетките с чаша вода.
След като свършите опаковката, започнете нова опаковка, продължавайки лечението без прекъсване. В началото на всяка нова опаковка може да получите менструално-подобно кръвотечение.
За допълнителна информация относно използването на календарната опаковка вижте "ИНСТРУКЦИИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ" в края на листовката.
Консултирайте се с Вашия лекар, ако след тримесечно лечение не получите облекчение на симптомите. Лечението трябва да продължи само, докато ползата надвишава риска.
Ако сте приели повече Трисеквенс* отколкото трябва
Посъветвайте се с Вашият лекар или фармацевт, ако сте приели повече Трисеквенс® отколкото трябва. Предозирането на Трисеквенс1® може да причини неразположение или повръщане.

Ако сте пропуснали да вземете Трисеквенс
Ако сте забравили да вземете таблетка по обичайното време, вземете я в рамките на следващите 12 часа. Ако са минали повече от 12 часа, продължете лечението както обикновено на следващия ден. Не взимайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.
Неприетата доза може да повиши вероятността от поява на пробивно кръвотечение и зацапване.
Ако сте спрели да приемате Трисеквенс®
Ако искате да спрете приема на Трисеквенс®, първо говорете с Вашия лекар. Вашият лекар ще Ви обясни последиците от спиране на лечението и ще обсъди с Вас други възможности за терапия.
Ако имате някакви допълнителни въпроси за употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Ако се нуждаете от операция
Ако Ви предстои операция, информирайте хирурга, че приемате Трисеквенс®. Може да е необходимо да спрете приема на Трисеквенс® около 4 до 6 седмици преди операцията, за да се намали риска от кръвен съсирек (вижте точка 2, Кръвни съсиреци във вена (венозен тромбоемболизъм)). Попитайте Вашия лекар кога може да започнете отново приема на Трисеквенс®.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Следните заболявания са докладвани по-често при жени, които приемат ХЗТ в сравнение с неприемащите:
рак на гърдата
анормално разрастване или рак на маточната лигавица (хиперплазия на ендометриума или рак)
рак на яйчника
кръвни съсиреци във вените на краката или белите дробове (венозен тромбоемболизъм)
сърдечно заболяване
инсулт
вероятна загуба на паметта, ако ХЗТ е започната на възраст над 65 години.
За повече информация относно тези нежелани реакции, вижте точка 2 Какво трябва да знаете, преди да приемете Трисеквенс
Свръхчувствителност/алергия (нечести нежелани реакции - засягат 1 до 10 пациенти на 1 000) 
Макар и не често, може да се получи свръхчувствителност/алергия. Признаците на свръхчувствителност/алергия могат да включват един или повече от следните симптоми: уртикария, сърбеж, подуване, затруднено дишане, ниско кръвно налягане (бледа и хладна кожа, ускорено биене на сърцето), замайване, изпотяване, които могат да бъдат признаци на анафилактична реакция шок. При поява на някой от споменатите симптоми, спрете приема на Трисеквенс® и незабавно потърсете медицинска помощ.

Много чести нежелани реакции
Болка или напрежение в гърдите
Нередовна менструация или масивно кървене по време на Вашия цикъл.
Чести нежелани реакции
Главоболие
Увеличаване на теглото поради задръжка на течности
Вагинално възпаление
Гъбична вагинална инфекция
Мигрена, нова или влошаване на съществуваща
Депресия или влошаване на съществуваща депресия Гадене
Коремна болка, раздуване или дискомфорт
Увеличаване или подуване на гърдите (оток на гърдите)
Болки в гърба
Крампи на краката
Фиброми на матката (доброкачествен тумор), влошаване, поява или рецидив
Оток на ръцете и краката (периферен оток)
Увеличаване на теглото.
Нечести нежелани реакции
Подуване на корема или флатуленция
Акне
Косопад (алопеция)
Анормално (мъжки тип) окосмяване
Сърбеж или уртикария
Възпаление на вена (повърхностен тромбофлебит)
Неефективна терапия
Алергична реакция
Хиперплазия на ендометриума (прекомерно разрастване на лигавицата на матката)
Болезнена менструация
Нервност.
Редки нежелани реакции
Белодробен емболизъм (кръвен съсирек) (вижте Кръвни съсиреци във вена в точка 2 Какво трябва да знаете преди да приемете Трисеквенс)
Дълбоко възпаление на вена, свързано с тромбоза (кръвен съсирек).
Много редки нежелани реакции
Рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума)
Повишаване на кръвното налягане или влошаване на високо кръвно налягане
Заболяване на жлъчния мехур, жлъчни камъни, поява, рецидив или влошаване
Свръхсекреция на себум, кожно изриване
Остър или повтарящ се оток (ангионевротичен оток)
Безсъние, замаяност, тревожност
Промяна в сексуалното желание
Нарушения на зрението
Намаление на теглото
Повръщане Киселини
Вагинален и генитален сърбеж
Сърдечен удар и инсулт.
Честотата на възможните нежелани реакции, описани по-горе се определя според следната конвенция:
Много чести (засягат повече от 1 пациент на 10)
Чести (засягат 1 до 10 пациенти на 100)
Нечести (засягат 1 до 10 пациенти на 1 000)
Редки (засягат 1 до 10 пациенти на 10 000)
Много редки (засягат по-малко от 1 пациент на 10 000)
С неизвестна честота (честотата не може да бъде оценена от наличните данни).
Други нежелани реакции от комбинирана ХЗТ
Следните нежелани реакции са докладвани при други ХЗТ:
Различни кожни нарушения:
промяна в цвета на кожата, особено на лицето или шията, познато като "петна при бременност" (хлоазма)
болезнени червеникави кожни възли (възлеста еритема)
обрив с кръговидно зачервяване или рани (еритема мултиформе).
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул."Дамян Груев" № 8
1303 София
тел,: +359 2 8903417
уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Трисеквенс®
Съхранявайте това лекарство на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след изтичане на срока на годност, отбелязан върху етикета и картонената опаковка.
Да се съхранява под 30°С. 
Да не се съхранява в хладилник.
Съхранявайте календарната дискова опаковка в картонената опаковка, за да се предпази от светлина.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Трисеквенс
Активните вещества са естрадиол и норетистеронов ацетат.
Сините филмирани таблетки съдържат: естрадиол 2 mg (като есградиолов хемихидрат).
Белите филмирани таблетки съдържат: естрадиол 2 mg (като есградиолов хемихидрат) и норетистеронов ацетат 1 mg.
Червените филмирани таблетки съдържат: естрадиол 1 mg (като есградиолов хемихидрат).
Другите съставки са: лактоза монохидрат, царевично нишесте, хидроксипропилцелулоза, талк и магнезиев стеарат.
Обвивката (сини таблетки) съдържа: хипромелоза, талк, титанов диоксид(Е171) индиго кармин (Е132) и макрогол 400.
Обвивката (бели таблетки) съдържа: хипромелоза, триацетин и талк. 
Обвивката (червени таблетки) съдържа: хипромелоза, талк, титанов диоксид (Е171), железен оксид червен (Е172) и пропилен гликол.

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!