ТРАВАТАН Х 2,5МЛ

Прод.код 27347 / Тегло 0.20 кг.

Марка АЛКОН | ALCON
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ТРАВАТАН КОЛИР 2,5МЛ

1. Какво представлява TRAVATAN и за какво се използва
TRAVATAN съдържа травопрост, представител на група лекарства, наречени простагландинови аналози. Той действа като понижава налягането вътре в окото. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други капки за очи, напр. бета-блокери, които също намаляват налягането.
TRAVATAN се използва за намаляване на високото налягане в окото при възрастни, юноши и деца на възраст 2 месеца и по-големи. Това налягане може да доведе до заболяване, наречено глаукома.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате TRAVATAN
Не използвайте TRAVATAN
• Ако сте алергични към травопрост или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
Консултирайте се с Вашия лекар, дали това се отнася за Вас.
Предупреждения и предпазни мерки
• Възможно е TRAVATAN да увеличи дължината, дебелината, да промени цвета и/или броя на миглите. Наблюдавани са и промени в клепачите, включително необичаен растеж на космите или в тъканите около окото.
• Възможно е TRAVATAN да промени цвета на Вашия ирис (това е оцветената част от Вашето око). Възможно е тази промяна да е постоянна. Може да настъпи промяна в цвета на кожата около очите.
• Ако сте претърпели операция на катаракта, говорете с Вашия лекар, преди да използвате TRAVATAN.
• Ако имате или сте имали възпаление на очите (ирит или увеит), говорете с Вашия лекар преди да използвате TRAVATAN.
• TRAVATAN може рядко да предизвика задух или хрипове или увеличаване на симптомите на астма. Ако ви безпокоят някакви промени в дишането при употребата на TRAVATAN, посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро.
• Травопрост може да се абсорбира през кожата. Ако част от лекарствения продукт влезе в контакт с кожата, трябва веднага да се измие. Това е особено важно за бременни жени или за жени, опитващи се да забременеят.
• Ако носите меки контактни лещи, не използвайте капките, докато лещите са в очите Ви. Изчакайте 15 минути след употребата на капките, преди да поставите контактните лещи обратно в очите си.
Деца и юноши
TRAVATAN може да се използва при деца на възраст от 2 месеца до < 18 години в същата дозировка като при възрастни. Употребата на TRAVATAN не се препоръчва при деца на възраст под 2 месеца.
Други лекарства и TRAVATAN
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали или използвали други лекарства.
Бременност, кърмене и фертилитет
Не използвайте TRAVATAN, ако сте бременна. Ако мислите, че сте бременна, веднага се консултирайте с Вашия лекар. Ако има вероятност да забременеете, трябва да използвате ефективни методи за контрацепция, докато използвате TRAVATAN.
Не използвайте TRAVATAN, ако кърмите. TRAVATAN може да премине в млякото.
Посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство.
Шофиране и работа с машини
Възможно е непосредствено след поставянето на TRAVATAN да установите краткотрайно замъгляване на зрението. Не шофирайте и не работете с машини, докато зрението Ви не се проясни.
TRAVATAN съдържа хидрогенирано рициново масло и пропиленгликол, които могат да причинят кожни реакции и дразнене.
3. Как да използвате TRAVATAN
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или лекуващият лекар на Вашето дете. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар, лекуващия лекар на детето Ви или фармацевт.
Препоръчителната доза е
Една капка в засегнатото око или очи, веднъж на ден - вечер.
Използвайте TRAVATAN и в двете очи само, ако така Ви е казал Вашият лекар. Използвайте го толкова дълго, колкото Ви е предписал Вашият лекар или лекуващият лекар на Вашето дете.
Използвайте TRAVATAN само за накапване в едното или в двете очи, при Вас или Вашето дете.
• Непосредствено преди да използвате бутилката за пръв път, отворете пликчето като го разкъсате, извадете бутилката (фигура 1) и отбележете датата на отваряне на отбелязаното място върху картонената опаковка.
• Измийте ръцете си
• Отвъртете капачката
• Дръжте бутилката, насочена надолу, между палеца и пръстите
• Наклонете главата си или главата на Вашето дете леко назад. Разтворете клепача с почистените вече пръсти, така че да се образува ‘джоб’ между него и окото. Капката трябва да попадне именно на това място (фигура 2)
• Приближете върха на бутилката близо до окото. Използвайте огледало, ако това Ви улеснява
• Не докосвайте окото или клепача, заобикалящата ги област или други повърхности с върха на апликатора-капкомер. Има опасност от замърсяване на капките
• Внимателно стиснете бутилката, за да изпусне една капка TRAVATAN (фигура 3).
• След като поставите TRAVATAN, задръжте клепача затворен, внимателно натиснете с пръст окото в ъгълчето при носа (фигура 4) поне за 1 минута. Това ще попречи на TRAVATAN да премине към други части на тялото
• Ако трябва да използвате капките и за двете очи, повторете всички стъпки и за другото око
• Поставете капачката и затворете добре бутилката веднага след употреба
• Използвайте само една и съща бутилка. Не отваряйте пликчето, докато не е необходимо да използвате бутилката.
Ако капката не попадне в окото, опитайте отново.
Ако използвате или Вашето дете използва други продукти за очно приложение като капки за очи или маз за очи, изчакайте поне 5 минути между поставянето на TRAVATAN и другите продукти за очи.
Ако получите или Вашето дете получи повече от необходимата доза TRAVATAN Изплакнете цялото лекарство с топла вода. Не поставяйте повече капки, докато не дойде времето за следващата обичайна доза.
Ако сте пропуснали да използвате TRAVATAN
Продължете със следващата доза по Вашата обичайна схема. Не поставяйте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Никога не използвайте повече от една капка в увреденото око(очи) в един и същи ден.
Ако сте спрели употребата на TRAVATAN
Не спирайте употребата на TRAVATAN без да говорите първо с Вашия лекар или с лекуващия лекар на Вашето дете, налягането в окото Ви или в окото на детето Ви няма да се контролира, а това може да доведе до загуба на зрението.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар, лекуващия лекар на детето Ви или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Обикновено Вие може да продължите употребата на капките, освен ако нежеланите реакции не са сериозни. Ако нещо Ви притеснява, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт. Не спирайте употребата на TRAVATAN без да сте се консултирали с Вашия лекар.
Следните нежелани реакции са наблюдавани при употреба на TRAVATAN
Много чести нежелани реакции: може да засегнат повече от 1 на 10 души
Очни нежелани реакции: зачервяване на окото,
Чести нежелани реакции: може да засегнат до 1 на 10 души
Очни нежелани реакции, промени в цвета на ириса (оцветената част на окото), болка в окото, очен дискомфорт, сухота в окото, сърбеж в окото, дразнене в окото.
Нечести нежелани реакции: може да засегнат до 1 на 100 души
Очни нежелани реакции, нарушения на роговицата, възпаление на окото, възпаление на ириса, възпаление вътре в окото, възпаление на повърхността на окото без увреждане на повърхността, чувствителност към светлина, секреция от окото, възпаление на клепача, зачервяване на клепача, подуване около окото, сърбеж на клепача, замъглено зрение, увеличено слъзоотделяне, инфекция или възпаление на конюнктивата (конюнктивит), необичайно обръщане на долния клепач, замъгляване на окото, образуване на корички по клепача, растеж на миглите.
Общи нежелани реакции: засилване на алергичните симптоми, главоболие, неправилен сърдечен ритъм, кашлица, запушен нос, дразнене в гърлото, потъмняване на кожата около окото(очите), потъмняване на кожата, нарушена структура на косъма, прекомерен растеж на косата.
Редки: може да засегнат до 1 на 1 000 души
Очни нежелани реакции: виждане на проблясващи светлини, екзема на клепачите, неправилно разположение на миглите с обратен растеж към окото, оток на окото, намалено зрение, светли кръгове при гледане към светлинен източник (ореолен ефект), намалено усещане на окото, възпаление на жлезите на клепачите, пигментация вътре в окото, увеличаване на размера на зеницата, сгъстяване на миглите, промяна в цвета на миглите, уморени очи.
Общи нежелани реакции: вирусна инфекция на окото, замаяност, лош вкус, ускорена или забавена сърдечна честота, повишено или понижено кръвно налягане, задух, астма, назална алергия или възпаление, сухота в носа, промени в гласа, стомашно-чревен дискомфорт или язва, запек, сухота в устата, зачервяване или сърбеж на кожата, обрив, промяна в цвета на косата, опадане на миглите, ставна болка, мускулно-скелетна болка, обща слабост.
С неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка
Очни нежелани реакции: възпаление на задната част на окото, хлътване на очите.
Общи нежелани реакции: депресия, тревожност, безсъние, усещане за фалшиво движение, шум в ушите, гръдна болка, неправилен сърдечен ритъм, ускорен сърдечен ритъм, влошаване на астма, диария, кръвотечение от носа, коремна болка, гадене, повръщане, сърбеж, необичаен растеж на косата, болезнено или неволно уриниране, увеличаване на маркера за рак на простатата.
При деца и юноши, най-честите нежелани реакции, наблюдавани при TRAVATAN, са зачервяване на окото и растеж на миглите. Двете нежелани реакции са наблюдавани с по-висока честота при деца и юноши, в сравнение с възрастни.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, посочена в Приложение V. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате TRAVATAN
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте TRAVATAN след срока на годност, отбелязан върху бутилката и картонената опаковка след „Годен до:“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Това лекарство не изисква специални условия на съхранение.
Бутилката трябва да се изхвърли 4 седмици след първото отваряне, за да бъдат избегнати евентуални инфекции и след това използвайте нова бутилка. Напишете датата на отваряне на означените за това места върху картонената кутия.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа TRAVATAN
Активното вещество е травопрост 40 микрограма/ml.
Другите съставки са поликватерниум-1, полиоксиетилен хидрогенирано рициново масло 40, пропиленгликол, натриев хлорид, борна киселина, манитол и пречистена вода. Добавени са малки количества хлороводородна киселина или натриев хидроксид за поддържане на нормални киселинни нива (pH нива).

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!