СУМЕТРОЛИМ 480МГ Х 20 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 1357 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ЕГИС | EGIS
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Суметролим 400 mg/80 mg таблетки /

Sumetrolim 400 mg/80 mg tablets

Сулфаметоксазол / Триметоприм /

Sulfamethoxazole/Trimethoprim

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите както Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Суметролим и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Суметролим

3.   Как да приемате Суметролим

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Съхранение на Суметролим

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Суметролим и за какво се използва

Суметролим е комбинация от сулфонамид и триметоприм с антимикробно действие. Приложението на Суметролим е показано в случай на инфекции, причинени от патогени, които са чувствителни към комбинацията, като например:

•     Инфекции на дихателните пътища: бронхит, синузит, инфекция на средното ухо, някои форми на пневмония,

•     Стомашно-чревни инфекции: възпалителни заболявалия на червата, „диария на пътуващите”, коремен тиф,

•     Инфекции на пикочните пътища и бъбреците: остър цистит,

« Инфекции на половите органи: простатит (възпаление на простатата), аднексит (възпаление на яйчниците),

•     Кожни инфекции: фурункул (раздразнен, възпален космен фоликул, съдържащ гной), абцес, ранева инфекция.

•     Други бактериални инфекции: остра бруцелоза (в комбинация), болест от „одраскване от котка”, профилактика и лечение на токсоплазмоза и др.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Суметролим Не приемайте Суметролим

Ако сте алергични към сулфаметоксазол или триметоприм или на това лекарство (изброени в точка 6), 

Ако сте имали алергични реакции към сулфонамидни производни и съединения с подобна химична структура (те включват някои анти-инфекциозни лекарства, сулфонилурейни антидиабетни лекарства и тиазидни диуретици),

Ако имате остър хепатит, тежко чернодробно увреждане или метаболитно заболяване (остра чернодробна порфирия),

Ако имате хематологично заболяване, анемия, свързана с дефицит на фолиева киселина, определен ензимен дефицит (ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа),

Ако имате тежко бъбречно увреждане (освен ако можете да бъдете подложени на диализа)

Ако сте бременна или кърмите

Деца

При деца под 6-годишна възраст се препоръчва използването на Суметролим сироп.

Недоносени деца на възраст под 1 година, доносени новородени на възраст под шест седмици не трябва да бъдат лекувани; Суметролим не трябва да се прилага на възраст под три месеца, освен ако ползите са считани, че надвишават възможните рискове (освен за лечение или профилактика на инфекции, причинени от Pneumocystis carinii, когато може да се използва при малки деца на 4-седмична възраст или по-голяма).

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Суметролим.

При употребата на Суметролим са съобщавани потенциално животозастрашаващи кожни обриви (синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза), които първоначално се появяват като червеникави петна, наподобяващи мишени, или кръгли петна, често с образуване на мехури.

Допълнителни симптоми, за които трябва да следите са язви в устата, гърлото, носа, гениталиите и конюнктивит (зачервяване и оток на очите).

Тези потенциално животозастрашаващи кожни обриви често са придружени от симптоми, наподобяващи грип. Обривът може да прогресира до широкоразпространено белене или лющене на кожата.

Рискът от поява на сериозни кожни реакции е най-висок през първите седмици от лечението. Ако по време на лечението със Суметролим сте развили синдром на Стивънс-Джонсън или токсична епидермална некролиза, не трябва да бъдете подлагани на лечение със Суметролим отново.

Ако получите обрив или подобни кожни симптоми, спрете приема на Суметролим, незабавно потърсете съвет от лекар и му кажете, че приемате това лекарство.

Ако някое от следните състояния се отнася за Вас, трябва да уведомите Вашия лекар преди да приемате това лекарство:

Ако сте били лекувани преди това за тежка алергична реакция или астма,

Ако имате едно от следните заболявания: имунен дефицит, диализа, хрон] алкохолизъм, синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), чернодробни заболявания, синдром на малабсорбция или условия на като нежеланите реакции са по-чести.     

Ако имате бъбречно заболяване, тъй като може да се наложат по-нш^в контрол на нивата на калий в кръвта в този случай.     

Ако имате заболяване на щитовидната жлеза или Вашите близки роднини страдат от порфирия (рядко метаболитно заболяване), тъй като и двата компонента на лекарствения продукт може да доведат до повторна поява или влошаване на симптомите.

Пациенти в старческа възраст са по-предразположени към нежелани реакции по време на лечението със Суметролим, особено ако имат съпътстващи заболявания (чернодробни и бъбречни заболявания) и ако използвате други лекарства едновременно.

При умствени увреждания, свързани с Х-хромозомата, Суметролим може да доведе до влошаване на симптомите.

Ако страдате от заболяване, наречено фенилкетонурия, тъй като метаболизма на фенилаланина (аминокиселина) може да се влоши от едно от активните вещества (триметоприм) (най-вече, ако не следвате диетата).

Поради риск от хипогликемия и кристалурия в първите дни е важно да се приема обилно количество течности (вж. точка 3 “Как да приемате Суметролим”).

Други лекарства и Суметролим

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

По-специално, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате някое от следните лекарства:

•     диуретици (таблетки за отводняване като ацетазоламид, тиазиди), които спомагат за увеличаване на количеството на отделяната урина

•     пириметамин, използван за лечение и профилактика на малария, както и за лечение на диария

•     циклоспорин, използван след операции за трансплантация или за имунната Ви система

•     лекарства, използвани за разреждани на кръвта като варфарин

•     фенитоин, използван за лечение на епилепсия (припадъци)

•     някои лекарства за диабет, като например глибенкламид, глипизид (сулфонилурейни средства)

•     лекарства за лечение на проблеми със сърдечния Ви ритъм като например дигоксин или прокаинамид

•     амантадин, използван за лечение на болестта на Паркинсон, грип или херпес зостер

•     определени лекарства за лечение на HIV (човешки имунодефицитен вирус), наречени зидовудин или ламивудин

•     лекарства, които могат да повишат количество на калий в кръвта Ви

•     метотрексат, лекарство, което се използва за лечение на рак, ревматоиден артрит или псориазис,

•     лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), включително индометацин, използвани за облекчаване на болка

•     определени лекарства за лечение на депресия (трициклични антидепресанти)

Необходими са по-чести изследвания на кръвосъсирването, изследвания на кръвната захар, а в някои случаи и по-чести измервания на нивата на лекарствата, ако тези лекарства се прилагат едновременно със Суметролим.

Докато приемате Суметролим, не приемайте никакви други лекарства по лекарско

предписание или такива без рецепта, без предварително да сте се консулти

Суметролим с храни, напитки и алкохол

Няма данни относно възможните неблагоприятни ефекти от лечениет се приема с храни или напитки.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Двете активни вещества на Суметролим засягат метаболизма на фолиевата киселина, който е от съществено значение за правилното развитие на плода. Суметролим не трябва да се използва от бременни жени, освен, ако това не им е казано изрично от техния лекар.

Тъй като Суметролим се екскретира в кърмата, не трябва да се използва по време на кърмене. Ако употребата на лекарствения продукт не може да се избегне, кърменето трябва да бъде спряно по време на лечението и за още 3 дни след приключване на лечението бебето трябва да се храни с мляко от друга майка или бебешка храна.

Шофиране и работа с машини

Няма клинични данни, които показват, че Суметролим ще повлияе способността на пациентите да шофират или да работят с машини.

3.   Как да приемате Суметролим

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Таблетките трябва да се приемат с достатъчно течности, за предпочитане след хранене. За пълно възстановяване е важно да приемате тези таблетки колкото Ви е било казано, дори и ако симптомите Ви се подобрят преди края на терапията. Погрижете се да приемате достатъчно течности - поне 1,5 литра на ден - по време на лечението.

При продължително лечение Вашият лекар ще изисква редовни изследвания на кръвната картина и проверка на лабораторните показатели на черния дроб и бъбречната функция. Фолиевата киселина може също така да се предписва, което не би изложило на риск антимикробната ефикасност на лечението, но все пак може да противодейства на хематологичните нежелани реакции при дългосрочно приложение на лекарства.

Тъй като Суметролим може да предизвика фоточувствителност, трябва да избягвате излагане на пряка слънчева светлина или трябва да се защитите с предпазни дрехи и/или фотозащитни препарати по време на лечението.

Освен ако не е предписано друго от Вашия лекар, препоръчителните дози за възрастни и деца над 12-годишна възраст са:

2x2 таблетки дневно (сутрин и вечер). За по-продължително поддържащо лечение дневната доза е 2 х 1 таблетка. Максималната дневна доза е 2 х 3 таблетки.

Употреба при деца:

Депа на възраст 6 години или по-малки се препоръчва да бъдат лекувани със Суметролим сироп вместо Суметролим таблетки. Препоръчителната дневна доза за деца на 6 до 12 годишна възраст е 2 х гА -1 таблетка.

При деца под 3-месечна възраст лекарственият продукт може да се прилага само в изключителни случаи, ако е предписан строго индивидуално,          

Специални групи пациенти

При пациенти с бъбречни заболявания дозата трябва да се промени от ле бъбречната функция и вида на инфекцията.

При пациенти в старческа възраст дозировката се определя от лекаря в з на инфекцията и чрез отчитане на съпътстващи заболявания и едноврем<

лекарства. При пациенти с намалена бъбречна функция, дозата трябва да се променя в съответствие.

Ако сте приели повече от необходимата доза Суметролим

Обадете се незабавно на Вашия лекар. Възможни симптоми на предозиране са главоболие, гадене, повръщане, замаяност, липса на апетит, диария, замъглено виждане, умствени нарушения, обърканост, повишена температура, точковидни кръвоизливи, почервеняване на кожата, жълтеница (пожьлтяване на кожата или бялото на очите), потискане на костния мозък. Нарушенията в кръвотворните органи се проявяват по-късно. Могат да се появят хематурия (потъмняване на урината), кристалурия (кристали в урината) и анурия (намаляване на отделената урина).

Ако сте пропуснали да приемете Суметролим

Приемете пропуснатата доза възможно най-скоро, но само, ако има достатъчно време преди да дойде ред на следващата доза.

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Това няма да я компенсира, а рискувате да предозирате.

Ако сте спрели приема на Суметролим

За пълно възстановяване е важно да приемате таблетките колкото Ви е било предписано дори ако симптомите Ви се подобрят преди края на лечението.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Ако се използва в препоръчителните дози, този комбиниран лекарствен продукт обикновено се понася добре. Най-честите нежелани реакции са от страна на храносмилателната система и кожни алергични реакции.

В много редки случаи могат да настъпят тежки, а понякога фатални нежелани реакции и остри реакции на свръхчувствителност, засягащи както целия организъм, така и специфични органи (напр. кожа, черен дроб, бели дробове, кръвотворните органи). Тежките последици могат да бъдат предотвратени, ако инструкциите са стриктно спазени и симптомите разпознати рано.

Потенциално животозастрашаващи кожни обриви (синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза) се съобщават много рядко (вж. точка 2).

Спрете да приемате Суметролим, свържете се с Вашия лекар, Бърза помощ или отидете в спешното звено на най-близката болница незабавно, ако почувствате някой от следните симптоми:

•     подуване на ръцете, краката, устните, устата или гърлото, което води до затруднено преглъщане или дишане,

•     загуба на съзнание.

Тези симптоми са признаци на тежки реакции на свръхчувствителност

Честотата на тези изключително тежки нежелани реакции е много ниск;

•     копривна треска (уртикария), зачервяване на кожата, сърбеж Те могат да се проявят като симптоми на алергични реакции. Спрете да Суметролим веднага и се свържете с Вашия лекар, за да я/го попитате за лечение. За да се избегнат сериозни последствия, консултирайте се с Вашия лекар незабавно, ако симптомите са тежки и се появяват по цялото тяло.

Спрете да приемате Суметролим и се свържете с Вашия лекар и ако получите някой от следните симптоми:

•     новопоявила се кашлица и затруднено дишане,

•     повишена температура, болки в гърлото и болки в ставите, които не могат да бъдат обяснени с други причини,

•     кръвоизливи по кожата с големината на точки по цялото тяло,

•     жълтеница, видима в очите и кожата, тъмна урина,

•     промени по кожата, наподобяващи опарване.

Подобно на други антимикробни лекарства Суметролим може да предизвика т.нар. диария, свързана с антибиотичното лечение. Консултирайте се с Вашия лекар незабавно, ако имате продължителна и тежка диария докато използвате Суметролим.

Много чести (могат да засегнат повече от 1 на 10 души):

•     високи нива на калий в кръвта (което може да доведе до тежки случаи на мускулни спазми и нарушен сърдечен ритъм).

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души):

•     инфекция, наречена млечница или кандида, която може да повлияе на устата или влагалището. Тя се причинява от гъбички.

•     главоболие

•     гадене (повръщане)

•     диария

•     алергични кожни обриви.

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души):

•     неразположение (гадене)

Редки (могат да засегнат до 1 на 1000 души):

•     възпаление на езика

•     възпаление на устата

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души):

•     намаляване на броя на белите кръвни клетки, което прави инфекциите по-вероятни

•     намаляване на броя на тромбоцитите в кръвта, което увеличава риска от кървене и поява на синини

•     чувство на слабост, умора или апатия, бледа кожа (анемия)

•     метхемоглобинемия (нарушение, характеризиращо се с наличието на по-високо от нормалното ниво на метхемоглобин в кръвта. Това води до общо намаляване на способността на червените кръвни клетки за освобождаване на кислород до тъканите)

•     увеличаване на броя на еозинофилите в кръвта (определен тип бели кръвни      клетки)

•     алергични реакции с обрив, сърбеж и копривна треска, симптоми      на треска, подуване на

ставите и болка в ставите, мускулни болки, подути лимфни възли и/или г^й^щобни

•     виолетов кожен обрив, болка в корема, възпаление на ставите, кръв в изпражненията, кръв в урината (пурпура на Henoch-Schonlein)

•     възпаление на кръвоносните съдове (периартрит нодоза)

•     системен лупус еритематодес (заболяване, засягащо естествената Ви защитна система)

•     ниско ниво на кръвната захар

•     ниски нива на натрий в кръвта (което може да доведе до тежки случаи на умора и объркване, мускулни потрепвания, гърчове и кома)

•     липса на апетит

•     виждане на странни и необичайни образи (халюцинации)

•     депресия

•     внезапно главоболие или скованост на врата Ви, придружен от повишена температура (менингит)

•     припадъци (конвулсии или гърчове)

•     слабост, мравучкане или изтръпване на ръцете и краката

•     затруднен контрол на мускулните движения

•     чувство на замаяност или световъртеж

•     звънтене или други необичайни звуци в ушите Ви

•     възпаление на очите

•     кашлица

•     диспнея

•     възпаление на панкреаса, което причинява силна болка в корема и гърба

•     повишаване на нивото на билирубин в кръвта и на нивото на някои чернодробни и бъбречни функционални параметри

•     чернодробно възпаление

•     фоточувствителност

•     кожно възпаление с лющене, обрив, еритем

•     тежки кожни реакции: синдром на Стивънс-Джонсън и токсична епидермална некролиза

•     болка в мускулите или ставите

•     увредена бъбречна функция (понякога се съобщава за бъбречна недостатъчност)

•     повишаване на нивата на чернодробните ензими

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):

•     слабост,

•     умора,

•     безсъние,

•     апатия,

•     загуба на апетит

В допълнение към горните нежелани реакции може да се наблюдава образуване на кристали в пикочните пътиша.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националнат^^ИСТема за съобщаване към Изпълнителната агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bp.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за пол информация относно безопасността на това лекарство. 

5.   Как да съхранявате Суметролим

Да се съхранява под 30 °С.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след изтичане срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Суметролим

Активните вещества са: 400 mg сулфаметоксазол и 80 mg триметоприм във всяка таблетка

Другите съставки са: стеаринова киселина, глицерол, натриев нишестен гликолат (тип А), магнезиев стеарат, желатин, талк, картофено нишесте.

Как изглежда Суметролим и какво съдържа опаковката

Бяла или сивкаво-бяла, кръгла, плоска, със скосени ръбове таблетка, маркирана със „SUMETROLIM” от едната страна и две делителни черти на кръст от другата страна.

Всяка картонена кутия съдържа 20 таблетки в блистерна опаковка.

Притежател на разрешението за употреба и производител

EGIS PHARMACEUTICALS PLC H-1106, Kereszturi ut 30-38.

BUDAPEST, УНГАРИЯ

Дата на последно преразглеждане на листовката:

Февруари, 2015 г.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах