Рувексин, 325мг, 100 таблетки

Прод.код 1911 / Тегло 0.15 кг.

Марка ПЕРРИГО | PERRIGO
Оценка на продукта
4.70 от 5 ( 84 оценки)
5,99 лв.
Запази в любими Запази в любими

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РУВЕКСИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
РУВЕКСИН е лекарство с обезболяващо, противетемпературно и противовъзпалително действие. Той притежава и противосъсирващо действие, което се изразява в подтискане агрегацията (слепването) на тромбоцитите.
РУВЕКСИН е показан за временно облекчаване на слаби до умерени болки, свързани с простуда, главоболие, зъбобол, мускулни болки, слаби артритни болки; при висока температура; за вторична профилактика при болни след прекаран инфаркт на миокарда, нестабилна стенокардия или преходни нарушения в мозъчното кръвообръщение.
2. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ РУВЕКСИН
Не приемайте РУВЕКСИН
 - ако сте алергични (свръхчувствителни) към ацетилсалицилова киселина, към салицилати или към някоя от останалите съставки на РУВЕКСИН;
 - ако имате язва на стомаха или дванадесетопръстника;
 - ако имате повишена склонност към кървене или образуване на синини.
Обърнете специално внимание при употребата на РУВЕКСИН
 - ако страдате от астма.
РУВЕКСИН не трябва да се приема без консултация с лекар от деца и юноши (до 16 годишна
възраст), които са болни от варицела, морбили или грип и имат повишена температура, поради опасност от синдрома на Рей - рядко, но тежко заболяване, свързано с употребата на салицилати проявяващо се с мъчително, упорито повръщане, гърчове и нарушение в съзнанието изискващо спешна медицинска помощ.
РУВЕКСИН не трябва да се приема повече от 5 дни при лечение на болка или повече от 3 дни състояния с висока температура без лекарско предписание.
Високи дози от салицилатите могат да намалят нуждите от инсулин.
Пациенти с високо кръвно налягане трябва да бъдат внимателно наблюдавани, поради факта, че РУВЕКСИН може да повлияе ефекта на лекарствата за лечение на високо кръвно налягане.
Прием иа други лекарства
Информирайте вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Едновременното приемане на високи дози РУВЕКСИН с някои нестероидни противовъзпалителни лекарства, антикоагуланти (лекарства, повлияващи кръвосъсирването) и антидиабетични средства не се препоръчва, поради засилване на техните ефекти. РУВЕКСИН може да повлияе ефекта и да повиши риска от нежелани лекарствени реакции при едновременно приемане със следните лекарства: метотрекеат, урикозурични лекарства (като пробеницид), антиепилептични лекарства (валпроена киселина, фенитоин, фенобарбитал), антихипертензивни лекарства (бета блокери, АСЕ инхибигори, диуретици), кортикостероиди, литий, циклоспорин. При лечение с РУВЕКСИН и прием на алкохол се засилва риска от кървене от стомашно-чревния тракт.
Бременност, кърмене и фертилитет
Не се препоръчва приема на РУВЕКСИН по време на бременност, освен по изрично лекарско предписание, след точна преценка на съотношението лолза/риск. Приемането на РУВЕКСИН може да удължи раждането и да повиши риска от кървене от майката и плода. При жени правещи опити да забременеят, РУВЕКСИН трябва да се приема във възможно най-ниски дози и за най-кратък период, поради риск от намаляване възможността за забременяване.
Салицилатите се отделят в майчиното мляко, поради което РУВЕКСИН не трябва да се приема от кърмачки.
Ако сте бременна, правите опити да забременеете или кърмите, се посъветвайте с вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Шофиране и работа с машини
РУВЕКСИН не повлиява концентрацията на вниманието при шофиране и работа с машини.
3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ РУВЕКСИН
Приемайте РУВЕКСИН точно както е описано в тази листовка или както ви е казал вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте вашия лекар или фармацевт. Обичайната доза за възрастни е 1 или 2 таблетки, 3-4 пъти дневно на 4-8 часа, но не повече от 12 таблетки дневно. При пациенти в старческа възраст, максималната дневна доза не бива да надвишава 6 таблетки.
За вторична профилактика на болни с прекаран инфаркт на миокарда и такива с нестабилна стенокардия или преходни нарушения в мозъчното кръвообръщение обикновено се приема по 1 таблетка дневно.
Таблетките РУВЕКСИН се приемат по врема на или веднага след хранене с чаша вода.
Да не се употребява при деца под 16 години без консултация с лекар.
Ако сте приели повече от необходимата доза РУВЕКСИН
Предозирането може да предизвика виене на свят, шум в ушите, гадене и повръщане, дезориентация и учестено дишане. Свържете с вашия лекар в случай на предозиране, за да ви бъде приложено подходящо лечение.
За допълнителни въпроси, свързани с употребата на РУВЕКСИН, попитайте вашия лекар или фармацевт.
4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, РУВЕКСИН може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
РУВЕКСИН може да предизвика реакции на свръхчувствителност (бронхоспазъм - затруднено дишане или хриптене, астма, алергичен дерматит), бъбречни камъни, стомашно-чревна язва, вторична анемия (вследствие на стомашно-чревно кървене) или хемолитична анемия (намаляване на броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледност или пожълтяване на кожата, слабост или задух), шум в ушите, гадене и повръщане. Симптоми като звънтене или бучене в ушите се появяват по време на продължително лечение.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това
включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Може също да съобщите
нежелани реакции директно чрез
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. “Дамян Груев“ № 8
1303 София
тел.:+359 2 8903417
уебсайт: www.bda.bg
5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ РУВЕКСИН
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не употребявайте РУВЕКСИН след изтичане срока на годност отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява при температура под 25°С.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах