Account

МЕТОТРЕКСАТ TB 2.5МГ Х 50

Прод.код 923 / Тегло 0.20 кг.

Производител
ЕБЕВЕ-ГЕРМАНИЯ
Марка
ЕБЕВЕ ФАРМА | EBEWE PHARMA
Оценка на продукта
1.50 от 5 ( 2 оценки)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

МЕТОТРЕКСАТ TB 2.5МГ Х 50

1. Какво представлява Метотрексат Ебеве и за какво се използва
Метотрексат се използва при лечение на:
Остър ревматоиден артрит при възрастни пациенти.
Тежък псориазис, когато отговорът към други терапии, като фототерапия, PUVA-терапия, и ретиноиди е незадоволителен, и тежък псориатичен артрит при възрастни пациенти.
Цитостатик: поддържаща терапия при остра лимфоцитна левкемия.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Метотрексат Ебеве
Не приемайте Метотрексат Ебеве, ако:
сте алергични към метотрексат или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)
имате тежко бъбречно заболяване (Вашият лекар ще определи тежестта на Вашето заболяване)
имате тежко чернодробно заболяване (Вашият лекар ще определи тежестта на Вашето заболяване)
консумирате големи количества алкохол, имате чернодробно заболяване, причинено от алкохол
имате заболяване на кръвотворната система или кръвта (напр. след лъчелечение или химиотерапия)
имате нарушена имунна система
имате тежка и/или остра/хронична инфекция, например туберкулоза или ХИВ
имате стомашно-чревни язви
имате възпаление или язви в устата или гърлото
ако кърмите и освен това за неонкологични показания (за лечение на нераково заболяване), ако сте бременна (вижте точка „Бременност, кърмене и фертилитет“)
при едновременно прилагане на живи ваксини.
Предупреждения и предпазни мерки
Приемайте Метотрексат Ебеве веднъж седмично.
Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете Метотрексат Ебеве, ако:
Страдате от необичайно задържане на течност в корема или в кухината между белите дробове и гръдния кош (асцит, плеврит).
Имате стомашни язви, диария, повръщате кръв или изпражненията Ви са черни или съдържат кръв
Диабетик сте и трябва да приемате инсулин
По-рано сте били подложен на лъчелечение
Имате неактивна, хронична инфекция (т.е туберкулоза, хепатит Б или С, херпес зостер)
Имате проблеми с белите дробове
Ваксиниран сте или планирате ваксиниране с жива ваксина (напр. срещу жълта треска, едра шарка)
Имунната Ви система не функционира правилно
Имате активна инфекция
При метотрексат се съобщава за остър кръвоизлив от белите дробове при пациенти с основно ревматологично заболяване. Ако имате такива симптоми като плюене или изкашляне на кръв, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.
Вашият лекар може да определи в рецептата един ден от седмицата за прием на дозата Ви. Като пациент Вие трябва да бъдете информирани да спазвате стриктно еднократния седмичен прием на продукта.
Също трябва да знаете за възможните ползи и рискове (включително и ранните белези и симптоми на токсичност) при терапията с метотрексат. Трябва да Ви бъде обяснена необходимостта от незабавна консултация с лекар при поява на симптоми на интоксикация и да сте информирани за необходимото последващо проследяване за интоксикация (включително и лабораторни тестове).
Препоръка за проследяващи изследвания и предпазни мерки
Дори когато се прилага в ниски дози, метотрексат може да причини тежки нежелани реакции.
За да бъдат разпознати достатъчно рано, Вашият лекар трябва да извършва контролни прегледи и лабораторни изследвания.
Преди началото на лечението
Преди да започне лечението, Вашият лекар може да проведе изследване на кръвта, а също и да провери до колко бъбреците и черният Ви дроб функционират правилно. Може да се наложи и рентгенова снимка.
Допълнителни изследвания може да са необходими по време или след края на лечението; към горепосочените изследвания могат да се включат и преглед на устата и гърлото. По-чести прегледи може да са необходими при повишаване на дозата. S' Кръвните тестове и прегледите не трябва да се пропускат.
Забележка:
Метотрексат Ебеве може да се предписва само от квалифициран лекар.
Метотрексат трябва да се използва с изключително внимание и в намалени дози при пациенти с увредена бъбречна функция поради забавено елиминиране.
При заболявания на кръвта, пептична язва, заболявания на дебелото черво (улцерозен колит), възпаления на лигавицата на устата (улцерозен стоматит), диария, изтощение, вследствие диария, особено при малки деца и пациенти в старческа възраст, употребата на метотрексат трябва да се преустанови до отшумяване на симптомите.
Педиатрична популация
Необходимо е повишено внимание при лечение на деца с метотрексат. Лечението трябва да се провежда според терапевтичните протоколи, предназначени специално за деца.
Пациенти в старческа възраст
Пациентите в старческа възраст трябва да бъдат наблюдавани за ранни признаци на токсичност
Необходимо е специално внимание при съпровождащ инсулин-зависим захарен диабет, както и при нарушена белодробна функция. При наличие на затруднения в дишането от белодробен произход (плеврален излив или асцит), преди началото на лечението трябва да се вземат подходящи мерки за отстраняване на изливите или терапията да се преустанови.
Описани са литературни данни за плевро-белодробни прояви на ревматоиден артрит. При пациенти с това заболяване, лекарят трябва да има предвид потенциалните странични ефекти на метотрексат по отношение на дихателната система. Уведомете незабавно лекуващия Ви лекар при поява на кашлица или диспнея.
Преди започване на лечението или възобновяване на третирането на пациентите с метотрексат след терапевтични паузи, трябва да се преценят посредством снемане на анамнеза, физикално изследване и провеждане на лабораторни изследвания състоянието на бъбречната и чернодробните функции и стойностите на кръвните показатели. Пациентите, при които се провежда лечение, трябва да бъдат внимателно проследявани, за да може незабавно да се открият и преценят евентуалните токсични ефекти и нежелани лекарствени реакции.
Особено внимание трябва да се обърне на евентуалната поява на чернодробна токсичност, която може да възникне без съответни промени в чернодробните показатели. При наличие на патологични промени в чернодробните показатели или въз основа на данните от чернодробната биопсия, установени преди или по време на терапията, не трябва да се започва лечение с метотрексат, или то трябва да се преустанови. Подобни аномалии би трябвало нормално да отзвучат до две седмици, след което лечението може да се възобнови по преценка на лекаря. При налична неактивна, хронична инфекция (херпес зостер, туберкулоза, хепатит Б или С), е необходимо повишено внимание, поради възможно активиране.
Лезиите при псориазис могат да се влошат от UV светлина при терапия с метотрексат.
Хронична левкоенцефалопатия е наблюдавана при пациенти, приемащи многократни високи дози от метотрексат в комбинация с калциев фолинат като протективна терапия без предходно краниално облъчване. Това се отнася също за пациенти, приемащи перорално метотрексат. Таблетките Метотрекат Ебеве съдържат лактоза монохидрат. Пациентите с редки наследствени проблеми, свързани с непоносимост към галактоза, Lapp лактазен дефицит или глюкозо-галактозен малабсорбционен синдром не трябва да приемат това лекарство.
Други лекарства и Метотрексат Ебеве
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Особено важно е да кажете на Вашия лекар, ако приемате:
Противораково лечение при левкемия, включващо лекарства наречени L-аспарагиназа и/или цитарабин
Лекарство наречено холестирамин за лечение на повишен холестерол
Антибиотици
Витаминни продукти, съдържащи фолиева киселина
Друго лечение за ревматоиден артрит или псориазис като лефлуномид, сулфасалзаин (прилаган също при улцеративен колит)
Азатиоприн (за превенция след органна трансплантация)
Ретиноиди (за лечение на кожни нарушения)
Кортикостероиди
Лекарство наречено меркаптопурин (използва се за лечение на някои типове рак или заболявания на дебелото черво)
Болкоуспокоителни, салицилати
Антиконвулсанти (предпазват от припадъци)
Пириметамин (за профилактика и лечение на малария)
Инхибитори на протонната помпа (използват се за лечение на киселини в стомаха или язва)
Допълнително лечение на кожни проблеми (напр. с лекарство наречено етретинат)
Лъчелечение
Теофилин (за лечение на астма)
Фенилбутазон или амидопирин
Барбитурати
Доксорубицин (за лечение на рак)
Перорални контрацептиви (хапче против забременяване)
Успокоителни
Пробенецид (при подагра)
Метотрексат притежава известна потискаща активност, вследствие на което може да бъде понижен имунният отговор при едновременна ваксинация. Едновременното използване на живи ваксини може да предизвиква тежка антигенна реакция. Ваксиниране с живи ваксини трябва да бъде избягвано при пациенти, лекувани с метотрексат.
Свързаният с плазмените протеини метотрексат, може да бъде изместен от салицилати, сулфонамиди, фенилбутазон, дифенилхидантоини (=фенитоин), барбитурати, успокоителни, перорални контрацептиви, тетрациклини, хлорамфеникол, сулфазол, доксорубицин, циклофосфамид и барбитурати, както и р-аминобензоена киселина, сулфононил урейни производни, пеницилини, пристинамицин. Повишените серумни нива на свободния метотрексат може да доведат до повишена токсичност.
Амиодарон води до улцеративни кожни лезии при пациенти, приемащи метотрексат за лечение на псориазис.
Някои пациенти с псориазис са съобщили за кожен рак при комбиниране на метотрексат с ПУВА терапия.
Метотрексат е подложен на активна бъбречна екскреция; обикновено си взаимодейства с други лекарствени продукти със същия тип екскретиране и това предизвиква повишаване на плазмените нива на метотрексат.
Пероралните антибиотици, като тетрациклини, хлорамфеникол и неабсорбиращи се широкоспектърни антибиотици, могат да намалят чревната абсорбция на метотрексат или да повлияят ентеро-хепаталната циркулация, като потиснат чревната флора и метаболизма на метотрексат от бактериите. Пеницилините могат да намалят бъбречния клирънс на метотрексат, така че повишените серумни концентрации на метотрексат могат да се появят с едновременна хематологична и гастроинтестинална токсичност.
Съобщавано е за едновременно прилагане на метотрексат и омепразол, при което е била отчетена забавена екскреция през бъбреците на метотрексат.
При едновременно приложение с пробенецид, дозата на метотрексат трябва да се намали.
Трябва да се избягва едновременното използване на метотрексат с лекарства с нефротоксичен или хепатотоксичен потенциал (особено алкохол). Пациентите, които трябва да приемат хепатотоксични лекарства (азатиоприн, лефлуномид, сулфасалазин, ретиноиди) трябва да бъдат допълнително наблюдавани. Редовният прием на алкохол трябва да се избягва.
Комбинацията на метотрексат и сулфасалазин може да засили ефекта на метотрексат, тъй като сулфасалазин предизвиква инхибиране на синтеза на фолиева киселина.Това може да доведе до повишен риск от нежелани реакции, въпреки че в няколко проучвания това е наблюдавано само при някои отделни пациенти.
Лекарствени продукти, съдържащи витамини и перорални желязо-съдържащи лекарствени средства, съдържащи фолиева киселина, биха могли да променят отговора към метотрексат.
При едновременното приложение на триамтерен и метотрексат са описани състояния на потискане на костния мозък и понижени нива на фолатите.
Нивата на метотрексат и леветирацетам в кръвта трябва да бъдат внимателно мониторирани при пациенти, лекувани едновременно с тези два лекарствени продукта, поради риск от токсичност.
Рискът от взаимодействие между НСПВС и метотрексат трябва да бъде отчетен при пациенти, приемащи ниски дози метотрексат, особено онези, с нарушена бъбречна функция. В случай, че е необходима комбинирана терапия, трябва да се проследяват броя на кръвните клетки и бъбречната функция. Трябва да се внимава в случай, че и НСПВС и метотрексат се приемат в рамките на 24 часа, тъй като тогава може да се увеличат плазмените нива на метотрексат и да се предизвика повишена токсичност, в т.ч. смърт и неочаквано силно потискане на функцията на костния мозък, апластична анемия и стомашно-чревна токсичност.
Етретинат може да повиши серумните нива на метотрексат, а при едновременно приложение с метотрексат са отбелязани случаи на тежък хепатит.
Едновременното приложение на лекарствени продукти, причиняващи фолатен дефицит (сулфонамиди, триметоприм-сулфаметоксазол) могат да доведат до повишена токсичност на метотрексат. Специално внимание е необходимо също в случай на вече съществуващ фолатен дефицит. От друга страна, едновременното приложение на лекарствени продукти, съдържащи фолинова киселина или витамини, може да понижи ефикасността на метотрексат.
Едновременното приложение на еритроцитни концентрати и метотрексат изисква специално мониториране на пациентите, тъй като може да възникне тежка токсичност поради продължителните високи серумни концентрации на метотрексат.
Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Бременност
Метотрексат е противопоказан по време на бременност. Метотрексат може да бъде генотоксичен. Репродуктивния риск трябва да бъде обсъден с пациентите в детородна възраст и техните партньори и да бъдат адекватно консултирани.
При жени в детеродна възраст, всяка възможност за бременност трябва да бъде изключена като се направи тест за бременност, преди да се назначи терапията.
Кърмене
Тъй като метотрексат преминава в майчиното мляко и може да причини токсичност на кърмените бебета, кърменето е противопоказано по време на лечението. Ако лечението по време на кърмене е наложително, то кърменето трябва да бъде преустановено преди започване на терапията.
Фертилитет
Жените не трябва да забременяват по време на лечението и полово зрелите пациенти (и жени и мъже) трябва да използват ефективна контрацепция по време на лечението с Метотрексат Ебеве и поне още 6 месеца след приключването. Жените на онкологична химиотерапия могат да бъдат посъветвани да планират бременност най-рано 1-2 години след приключване на лечението. Тъй като метотрексат може да причини необратимо увреждане на сперматогенезата, на мъжете се препоръчва криоконсервиране на сперма.
Ако все пак настъпи бременност през този период или ако е категорично необходимо лечение на бременна пациентка, е необходима медицинска консултация относно риска от увреждане на детето, свързан с лечението, а лечението трябва да започва само ако ползата надвишава риска за плода. Трябва да се провеждат допълнителни ултразвукови изследвания, за да се потвърди нормалното фетално развитие.
Тъй като метотрексат може да бъде генотоксичен, двойките, които желаят да имат дете трябва да бъдат посъветвани да проведат генетична консултация преди началото на лечението и да се информират за риска от репродуктивни ефекти.
Метотрексат Ебеве с храна, напитки и алкохол
Таблетките трябва да се приемат 1 час преди или 1,5-2 часа след хранене.
Прекомерният прием на напитки, съдържащи кофеин или теофилин (кафе, кофеин съдържащи безалкохолни напитки, черен чай) трябва да се избягват по време на лечение с метотрексат Повишената консумация на алкохол увеличава токсичността на Метотрексат Ебеве.
Шофиране и работа с машини
Тъй като са възможни прояви от страна на ЦНС като умора, световъртеж и сънливост по време на употреба на метотрексат, способността на пациентите за шофиране или работа с машини може да бъде нарушена. Това се отнася още повече при употреба на алкохол.
3. Как да приемате Метотрексат Ебеве
Важно предупреждение при приложение на метотрексат:
При използване на метотрексат за лечение на ревматоидни заболявания или кожни заболявания, приложението трябва да е само веднъж седмично.
Неправилното приложение на метотрексат може да причини сериозни нежелани реакции, включително такива с фатален край. Моля, прочетете много внимателно точка 3 от настоящата листовка.
Моля, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Метотрексат Ебеве, ако имате някакви въпроси.
При показания, различни от онкологични заболявания
Това лекарство трябва да се приема само веднъж на седмица.
Лекарят може да определи в рецептата точен ден от седмицата за прием на дозата.
При ревматоиден артрит и псориазис: лекарственият продукт трябва да се прилага само от лекари-специалисти в дерматологията, ревматологията и вътрешни болести.
Препоръчва се една седмица преди започване на терапията да се приложи парентерално тестова доза, с цел установяване на индивидуални нежелани реакции.
Псориазис:
Препоръчителната начална доза е 7,5 mg веднъж в седмицата като еднократна доза. Планираната седмична доза може и да бъде приложена в три отделни дози в рамките на 24 часа (през 12 часови интервали; например: 5 mg сутрин и 2,5 mg вечер).
Ревматоиден артрит:
Препоръчителната начална доза е 7,5 mg веднъж в седмицата като еднократна доза.
Дозата да се прилага в един фиксиран ден на седмицата, като може да бъде разпределена в две до три дози в рамките на 24 часа (през 12 часови интервали; например: 5 mg сутрин и 2,5 mg вечер).
Ако до 6-8 седмици не се установи отговор към лечението и при пациента липсват симптоми на токсичност, началната доза може постепенно да се увеличава с 2,5 mg на седмица.
Обикновено оптималната доза е между 7,5 mg и 15 mg. Не трябва да се превишава седмична доза от 20 mg. Дози, надвишаващи 20 mg/седмично се свързват със значително увеличаване на токсичността на продукта, особено потискане на костния мозък. Отговор на лечението трябва да се очаква приблизително след 6 седмици, като подобрение в състоянието на пациента настъпва след още 12 седмици или повече. Ако след 8 седмици прилагане на максималната доза не се установява ефект, лечението с метотрексат трябва да се преустанови. При постигане на желания терапевтичен резултат, дозата трябва да се намали постепенно до възможно най-ниската ефективна поддържаща доза.
Оптималната продължителност на лечението за сега не е установена, но според наличните данни първоначално постигнатият ефект може да бъде поддържан най-малко 2 години, ако се продължи приема на поддържащата доза.
След спиране на лечението, симптомите могат да се възстановят в рамките на 3-6 седмици.
Цитостатик:
Метотрексат трябва да се прилага само от специалист онколог. Дозировките и начина на приложение могат да са много различни. Перорално метотрексат може да се прилага в дози до 30 mg/m2 веднъж седмично. По-високи дози трябва да бъдат прилагани парентерално.
Ако страдате от чернодробно или бъбречно нарушение може да е необходима корекция на дозата. В някои случаи приложението на метотрексат може да е противопоказано. Моля, консултирайте се с Вашия лекар.
Ако сте приели повече от необходимата доза Метотрексат Ебеве
При предозиране, незабавно се обърнете към Вашия лекар.
Съобщавани са случаи на предозиране, понякога с фатален край, поради погрешен прием на таблетките метотрексат веднъж дневно вместо веднъж седмично. Предозирането с метотрексат може да доведе до тежки токсични реакции. Най-често наблюдаваните симптоми при тези случаи са били хематологични и гастро-интестинални оплаквания. Симптомите включват лесни насинявания или кървене, необичайна отпадналост, язви в устната кухина, гадене, повръщане, кървави или черни изпражнения, отхрачване или повръщане на кръв, като утайка от кафе.
Винаги носете с Вас опаковката на лекарството, независимо дали са останали таблетки или не.
Лечение при предозиране:
Специфичен антидот, който неутрализира токсичните ефекти на метотрексат, е калциев фолинат. Ако имате симптоми и/или съмнения за предозиране, незабавно се свържете с Вашия лекар.
В случай на масивно предозиране, може да се наложи хидратиране и алкализация на урината.
При пациенти с ревматоиден артрит, полиартритен идиопатичен артрит, псориатичен артрит или псориазис вулгарис, приложението на фолиева или фолинова киселина може да намали токсичността на метотрексат (гастроинтестинални симптоми, възпаление на лигавицата на устата, загуба на коса и повишаване на чернодробните ензими), вж. точка 4.5. Препоръчва се проследяване на нивата на витамин В12 преди използването на фолиева киселина, тъй като фолиевата киселина може да маскира дефицит на витамин В12, особено при пациенти на възраст над 50 години.
Ако сте пропуснали да приемете Метотрексат Ебеве
При пропускане на назначената доза, не приемайте двойна доза. Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемате каквито и да е лекарствени продукти.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Най-често съобщаваните нежелани реакции са тромбоцитопения, левкопения, стоматит, коремна болка, липса на апетит, гадене и повръщане (по-специално през първите 24-48 часа след прилагане на метотрексат), понижен креатининов клирънс, както и повишени чернодробни ензими (АЛАТ, АСАТ), алкална фосфатаза и билирубин. Допълнителни данни са посочени в таблицата по-долу.
Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако усетите хрипове, затруднено дишане, оток на клепачите, лицето или устните, плюене или изкашляне на кръв, обрив или сърбеж (особено ако засяга цялото Ви тяло), тъй като това може да са признаци на тежка алергична реакция.
Според честотата си нежеланите реакции, изброени по-долу, са оценени както следва.
много чести (засягат 1 или повече на 10 пациенти);
чести (засягат по-малко от 1 на 10 пациенти);
нечести (засягат по-малко от 1 на 100 пациенти);
редки (засягат по-малко от 1 на 1 000 пациенти);
много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 пациенти);
с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка).
Инфекции и инфестаиии
Чести: Херпес зостер
Нечести: Инфекции (в някои случаи с фатален изход), включително пневмония
Редки: Сепсис (вкл.с летален изход)
Много редки: Нокардиоза, хистоплазмоза, криптококова микоза, херпес симплекс, вирусен хепатит, дисеминиран херпес симплекс, летален сепсис, инфекции, причинени от цитомегален вирус, пневмония, причинена от pneumocystis-jirovecii.
С неизвестна честота: Реактивиране на инфекция с вирус на хепатит В, обостряне на инфекция с вирус на хепатит С, пневмония
Неоплазми-доброкачествени, злокачествени и неопределени (вкл. кисти и полипи)
Нечести: Злокачествен лимфом (туморно образувание на лимфните възли), който претърпява обратно развитие в повечето случаи след спиране на лечението с метотрексат.
При проведено неотдавна проучване не е установена връзка между терапията с метотрексат и увеличение броя на случаите на лимфом.
С неизвестна честота: Кожен рак
Нарушения на кръвта и лимфната система
Много чести: Левкоцитопения, тромбоцитопения
Чести: Анемия до панцитопения (промяна в броя на някои видове кръвни клетки), потискане на костния мозък до агранулоцитоза
Нечести: Хематопоетични нарушения (промени в състава и броя на кръвните клетки)
Редки: Мегалобластна анемия (намален брой на червените кръвни клетки)
Много редки: Апластична анемия, лимфаденопатия, лимфопролифериращи нарушения (частично обратими), еозинофилия и неутропения (тежки промени в състава и броя на кръвните клетки)
Първи признаци на тези животозастрашаващи усложнения са: висока температура, възпалено гърло, язви на лигавицата на устата, грипоподобни симптоми, изразена умора, кръвотечение от носа и кръвоизливи по кожата. Прилагането на метотрексат трябва незабавно да се спре, ако броят на кръвните клетки намалее значително.
Нарушения на имунната система
Нечести: Алергични реакции, анафилактичен шок (свръхчувствителност), потискане на имунната система
Много редки: Хипогамаглобулинемия
Нарушения на метаболизма и храненето
Нечести: Захарен диабет
Психични нарушения
Нечести: Депресия
Редки: Промени в настроението, временни нарушения във възприятието
Нарушения на нервната системна
Много чести: Главоболие, световъртеж Чести: Замаяност, парестезия
Нечести: Хемипареза (едностранна парализа), обърканост
Редки: Пареза (частична парализа), говорни нарушения, в т.е. дизартрия и афазия, левкоенцефалопатия (нарушение на нервните клетки в мозъка)
Много редки: Миастения, болка в крайниците, мускулна астения (слабост на мускулите), промяна във вкуса (метален вкус), остър асептичен менингит с менингизъм (парализа, повръщане), краниален неврологичен синдром.
С неизвестна честота: Невротоксичност, арахноидит, параплегия, ступор, атаксия, деменция, повишено налягане на гръбначно-мозъчната течност, левкоенцефалопатия/енцефалопатия
Нарушения на очите
Чести: Конюнктивит
Редки: Зрителни нарушения (от част тежки), тежка венозна тромбоза на ретината
Много редки: Периорбитален оток и зачервяване (подуване около очите), блефарит (възпаление на клепачите), епифора (повишено сълзене), и фотофобия (повишена чувствителност към светлина), конюктивит, временна слепота, загуба на зрение С неизвестна честота: Ретинопатия
Сърдечни нарушения
Много редки: Перикардит, перикарден излив, перикардна тампонада (различни по тежест увреждания на тъканите, покриващи сърцето)
Съдови нарушения
Нечести: Васкулит, алергичен васкулит
Редки: Хипотония (ниско кръвно налягане), тромбоемболични прояви (включително артериална и мозъчна тромбоза, тромбофлебит, дълбока венозна тромбоза).
Респираторни, гръдни и медиастинални нарушения
Много чести: Кашлица
Чести: Белодробни усложнения, дължащи се на пневмонит/алвеолит и свързани с тях смъртни случаи (независимо от дозата и продължителността на лечението с метотрексат)
Типични симптоми са: общо заболяване, суха, дразнеща кашлица, задух, водещ до диспнея в покой, болки в гърдите, фебрилитет.
Ако има съмнение за такива усложнения, лечението с Метотрексат Ебеве трябва да бъде прекъснато незабавно и трябва да бъде изключена възможността за инфекции (включително пневмония).
Нечести: Пулмонарна фиброза (увреждане на белите дробове), плеврален излив Редки: Фарингит, респираторен арест, белодробна емболия.
Много редки: Хронична интерстициална белодробна болест, диспнея, бронхиална астма - с реакции като кашлица, задух и откриване на патологични изменения при провеждането на изследвания на белодробната функция.
С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка): Гръдна болка, хипоксия, белодробна алвеоларна хеморагия.
Стомашно-чревни нарушения
Много честни: Липса на апетит, гадене, повръщане, улцеративен стоматит, диария (особено през първите 24-48 часа след прилагането на Метотрексат Ебеве), диспепсия.
Нечести: Язви и кървене в стомашно-чревния тракт, панкреатит (възпаление на панкреаса). Редки: Ентерити (възпаление на червата), мелена (черни изпражнения), гингвинит (възпаление на венците).
Много редки: Хематемеза (кръв в изпражненията), повръщане на кръв.
С неизвестна честота: Неинфекциозен перитонит (възпаление в корема), перфорация на червата, глосит (възпаление на структура в гърлото), токсичен мегаколон
Хепатобилиаони нарушения
Много чести: Повишаване на чернодробните ензими (АЛАТ, АС АТ, алкална фосфатаза и билирубин).
Нечести: Чернодробна токсичност, развиване на мастна дегенерация на черния дроб, хронична чернодробна фиброза и цироза (наблюдава се често, независимо от редовното наблюдение и нормалните стойности на чернодробните ензими); намаляване на серумния албумин.
Редки: Остър хепатит (жълтеница)
Много редки: Остра чернодробна дегенерация, остра чернодробна некроза, чернодробна недостатъчност.
Нарушения на кожата и подкожната тъкан
Много чести: Косопад
Чести: Екзема (обрив), еритема (зачервяване), сърбеж, фоточувствителност, кожни улцерации Нечести: Уртикария, повишена пигментация на кожата, влошено заздравяване на рани, нодулоза, тежки токсични реакции: обриви с мехури по кожата, синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза (синдром на Лейл).
Редки: Повишено пигментиране на ноктите, онихолиза, акне, екхимози, петехии, мултиформена еритема, кожни еритематозни обриви.
Много редки: Остра паронихия, фурункулоза, телангиектазия
С неизвестна честота: DRESS синдром (Drug геаsymptoms), дерматит
Нарушения на мускулноскелетната система и съединителната тъкан и заболявания на костите
Нечести: Артралгия, миалгия (болки по ставите и мускулите), остеопороза.
Редки: Непълна фрактура на костите.
С неизвестна честота: Остеонекроза, остеонекроза на челюстта (вследствие на лимфопролиферативни нарушения)
Нарушения на бъбреците и пикочните пътища
Много чести: Понижено елиминиране на креатинина (отпаден продукт от белтъчния метаболизъм)
Нечести: Нефропатия (увреждане на бъбреците), бъбречна недостатъчност, олигурия, анурия, възпаление и язва на пикочния мехур (възможна е хематурия), дизурия (нарушено/болезнено уриниране).
Редки: Азотемия, хиперурикемия, повишени серумни концентрации на урея и креатинин
Много редки: Протеинурия, хематурия
Състояния, свързани с бременността, родовия и послеродовия период
Нечести: Увреждане на плода Редки: Аборт
Много редки: Смърт на плода
Нарушения на възпроизводителната система и гърдата
Нечести: Вагинално възпаление и язви.
Редки: Транзиторни олигоспермия, менструални нарушения
Много редки: Нарушена овогенеза (образуване на яйцеклетки) или сперматогенеза (образуване на семенна течност), загуба на либидо, импотентност, нарушена еректилност, вагинално течение, безплодие, нарушен менструален цикъл, гинекомастия (увеличаване на млечните жлези).
С неизвестна честота: Урогенитална дисфункция
Общи нарушения и ефекти на мястото на приложение
Много чести: Умора, неразположение
Нечести: Повишена температура
С неизвестна честота: Студени тръпки
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване към Изпълнителната агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Метотрексат Ебеве
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 25°С.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Метотрексат Ебеве:
Активното вещество е: метотрексат (methotrexate)
Помощни вещества: лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, царевично нишесте, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат.

Ebewe Pharma Ges.m.b.H. Nfg. KG
Mondseestrasse 11,4866 Unterach
Австрия 


Salutas Pharma GmbH
Otto-von-Guericke-Allee 1, 39179 Barleben
Германия


Lek Pharmaceuticals d.d.
Verovskova 57, 1526 Ljubljan
Словения

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!