ХЛОФАДОН Х 50 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 1654 / Тегло 0.20 кг.

Марка
СОФАРМА | SOPHARMA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ХЛОФАДОН ТБ 0,15мг Х 50 СОФАРМА

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХЛОФАДОН®?
Хлофадон® е комбинация на клонидин (продукт понижаващ артериалното
налягане) с хлорталидон (обезводняващо лекарство). Клонидинът понижава артериалното налягане, сърдечната честота и разширява кръвоносните съдове. Хлорталидонът притежава продължителен обезводняващ ефект. Взаимодействието на двете съставки води до по-силен и продължителен понижаващ артериалното налягане ефект.
ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА ХЛОФАДОН®?
Хлофадон® таблетки се използва за лечение на високо артериално налягане.
КОГА НЕ ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ХЛОФАДОН®?
Нe трябва да използвате Хлофадон® таблетки в следните случаи:
Ако сте алергични към лекарствените вещества, други сулфонамиди или някое от помощните вещества;
Ако имате сърдечно заболяване, което е свързано с нарушение на сърдечния ритъм и проводимост;
При периферен съдов спазъм (болест на Рейно);
Ако имате мозъчно-съдово заболяване;
Депресия;
При понижено съдържание на калий в кръвта;
При тежко нарушена бъбречна или чернодробна функция.
ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ С ХЛОФАДОН®
Уведомете лекуващия си лекар, ако имате някакво хронично заболяване, ако сте свръхчувствителен към други лекарства или храни, или ако вземате други лекарства.
Уведомете Вашия лекар, ако имате сърдечно заболяване, нарушения в мозъчното кръвообръщение, бъбречно заболяване.
Бременност и кърмене
Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете. Преди да вземете някакво лекарство по време на бременност, непременно се посъветвайте с лекуващия си лекар.
Ако сте бременна лечение с Хлофадон® се провежда само под лекарски контрол. Съобщете на лекуващия лекар ако кърмите, тъй като съставките на лекарството преминават в кърмата и не се препоръчва приемането на лекарството по време на кърмене.
Ефекти върху способността за шофиране и работа с машини
При употреба на Хлофадон® е възможно да се появи сънливост, световъртеж, забавяне на реакциите, понижение на кръвното налягане, които могат да нарушат способността за концентрация на пациентите. При необходимост от лечение с Хлофадон® на водачи на моторни превозни средства и лица работещи с машини се препоръчва прекратяване на дейностите, изискващи повишено внимание и бързина на реакциите.
Информация за помощните вещества
Поради наличие на пшенично нишесте в състава на таблетката, продуктът е неподходящ за хора с непоносимост към глутен (глутенова ентеропатия).
Поради наличието на лактоза в състава на лекарствения продукт, той може да бъде неподходящ при хора с нарушено усвояване на захари (лактазна недостатъчност, галактоземия или глюкозен/галактозин синдром на малабсорбция).
КАКВИ ЛЕКАРСТВА МОГАТ ДА ВЗАИМОДЕЙСТВАТ С ХЛОФАДОН®?
Моля, уведомете лекуващия си лекар за ВСИЧКИ лекарства, които вземате в момента или сте вземали доскоро, независимо дали са предписани от лекар или сте ги купили без рецепта. Това е важно, защото Хлофадон може да промени активността на някои лекарства или обратно, някои лекарства да променят неговите ефекти.
Уведомете лекуващия си лекар, ако приемате:
други лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания като диуретици (лекарства за отводняване на организма), съдоразширяващи средства, бета-блокери (пропранолол), калциеви антагонисти (верапамил), АСЕ-инхибитори (каптоприл, еналаприл), дигиталисови гликозиди (дигоксин); лекарства повлияващи централната нервна система - антипсихотични средства, антидепресанти, барбитурати, бензодиазепини, сънотворни, литий, антихистаминови средства; противовъзпалителни и антиревматични лекарствени продукти; антидиабетни средства; противоастматични продукти (салбутамол); карбеноксолон (противоязвено лекарство); алопуринол (лекарство за лечение на подагра); тетрациклин (антибиотик).
Не употребявайте алкохол или лекарства, съдържащи алкохол по време на лечение с Хлофадон®.
НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА
Дозата и продължителността на лечението се определят от лекуващия Ви лекар. Важно е лекарството да бъде използвано така, както лекаря Ви го е предписал. Не трябва да променяте дозите или да преустановявате лечението, без да се консултирате преди това с лекаря, дори ако се чувствате добре. Опитайте се да вземате лекарството по едно и също време всеки ден.
Начин на приложение: таблетките се приемат през устата по време на хранене.
Възрастни: Обикновено началната доза е по 1/2 - 1 таблетка дневно. При необходимост дозата се увеличава постепенно с 1/2- 1 таблетка дневно (до достигане желаните стойности на кръвното налягане), прилагана 2-3 пъти дневно под лекарски контрол.
Поддържащата доза може да бъде по-ниска или равна на началната доза.
Деца: Досега не е доказана ефективността и безопасността на продукта в детска възраст, поради което не се препоръчва употребата му в тази възраст.
Пациенти в напреднала възраст (над 65 г.):
Коригиране на дозата по лекарско предписание се налага само при пациенти с нарушена бъбречна функция.
Ако имате чувството, че ефектът на лекарството е много силен или твърде слаб, моля, съобщете на лекуващия си лекар.
Не прекъсвайте внезапно лечението с Хлофадон®.
Прекратяването на лечението става постепенно в рамките на няколко дни, след консултация с лекуващия Ви лекар.
АКО ВЗЕМЕТЕ ПОВЕЧЕ ХЛОФАДОН®, ОТКОЛКОТО ТРЯБВА
Ако сте приели доза, по-голяма от предписаната, може да почувствате замаяност, сънливост, забавяне на сърдечния ритъм; може да се появят повръщане, нарушение в дишането, гърчове. Незабавно потърсете лекарска помощ!
Ако сте пропуснали прием на Хлофадон®
Ако пропуснете да вземете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е настъпило време за следващата доза, вземете я както обикновено, като пропуснете дозата, която сте забравили. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате забравената. Продължете да взимате лекарството, както Ви е предписано от лекуващия Ви лекар.
НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Хлофадон® може да има нежелани ефекти. Те обаче не се наблюдават задължително при всички пациенти, така че Вие може да не получите никаква реакция.
Хлофадон® обикновено се понася добре от пациентите. Най-често срещани са сухота в устата, сънливост, безпокойство, виене на свят и запек. Други по-рядко срещани нежелани реакции са: нарушения в ритъма на сърдечната дейност; понижаване на кръвното налягане, периферна вазоконстрикция; повишена възбудимост, главоболие, безсъние, треперене, отпуснатост; депресия, халюцинации, паметови смущения; липса на апетит, гадене, повръщане, възпаление на слюнчените жлези, диария; жълтеница; затруднено уриниране, често уриниране; импотенция; увеличение на млечните жлези у мъже; сърбеж; жълто виждане; обриви, оток, повишена фоточувствителност; възпаление на околоушните жлези, намаление на слъзната и носната секреция.
Ако получите нежелани ефекти, включително и такива, които не са споменати в тази листовка, моля информирайте лекуващия си лекар.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах