ИРБЕСО 150MГ X 30 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 45412 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ЧАЙКА ФАРМА | TCHAIKA PHARMA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ИРБЕСО ТБ 150MГ X 30

1. Какво представлява Ирбесо и за какво се използва?
Ирбесо принадлежи към група лекарствени продукти, известни като антагонисти на ангиотензин II-рецепторите. Ангиотензин II е вещество, което се образува в организма и се свързва с рецепторите в кръвоносните съдове, като предизвиква тяхното свиване. Това води до повишаване на кръвното налягане. Ирбесо предотвратява свързването на ангиотензин II с тези рецептори, което води до отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Ирбесо забавя развитието на бъбречно нарушение при пациенти с високо кръвно налягане и захарен диабет тип 2.
Ирбесо се използва за:
Лечение на високо кръвно налягане (есенциална хипертония)
Предпазване от бъбречно увреждане при пациенти с хипертония, диабет тип 2 и лабораторни данни за нарушена бъбречна функция.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемате Ирбесо?
Не приемайте Ирбесо:
ако сте алергични (свръхчувствителни) към ирбесартан или някоя от останалите съставки на Ирбесо, изброени в точка 6.
ако сте бременна след третия месец. (Освен това е препоръчително да избягвате Ирбесо и в ранния период на бременността - виж точка „Бременност, кърмене и фертилитет”, ако имате диабет или нарушена бъбречна функция и се лекувате с лекарство за понижаване на кръвното налягане, съдържащо алискирен.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Ирбесо:
ако страдате от силно повръщане или диария; ако имате бъбречни проблеми; ако имате проблеми със сърцето;
ако приемате Ирбесо за лечение на диабетна нефропатия. В този случай Вашият лекар може да назначи редовно провеждане на кръвни изследвания, особено за измерване на нивата на калий в кръвта в случай на нарушена бъбречна функция;
ако Ви предстои операция (хирургична) или прием на анестетици (упойки);
ако приемате някое от следните лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане:
- АСЕ инхибитор (например еналаприл, лизиноприл, рамиприл), особено ако имате бъбречни проблеми, свързани с диабета.
- алискирен.
Вашият лекар може периодично да проверява бъбречната Ви функция, кръвното налягане и количеството на електролитите (напр. калий) в кръвта Ви.
Вижте също информацията озаглавена „Не приемайте Ирбесо“.
Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). Ирбесо не се препоръчва в ранния стадий на бременността и не бива да се приема, ако сте бременна след третия месец, тъй като може да предизвика сериозни увреждания на Вашето бебе в този период (виж точка „Бременност, кърмене и фертилитет”).
Употреба при деца и юноши
Този лекарствен продукт не трябва да се прилага при деца и юноши (под 18 години), тъй като безопасността и ефикасността все още не са напълно установени.
Други лекарства и Ирбесо
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства.
Може да се наложи Вашият лекар да промени дозата Ви и/или да вземе други предпазни мерки, ако приемате АСЕ инхибитор или алискирен (вижте също информацията, озаглавена „Не приемайте Ирбесо“ и "Предупреждения и предпазни мерки“).
Може да се наложи да си правите кръвни тестове, ако приемате:
калиеви добавки;
заместители на сол, съдържащи калий; 
калий-съхраняващи лекарства (някои диуретици); 
лекарства, съдържащи литий.
Ако приемате някои болкоуспокояващи, известни като нестероидни противовъзпалителни лекарства, ефектът на ирбесартан може да бъде намален.
Ирбесо с храни, напитки и алкохол
Ирбесо може да се приема със или без храна.
Бременност, кърмене и фертилитет
Бременност
Трябва да информирате Вашия лекар, ако смятате, че може да сте бременна или планирате бременност. В общия случай, Вашият лекар ще Ви посъветва да спрете приема на Ирбесо, преди да забременеете или веднага щом установите, че сте бременна и ще Ви препоръча да вземете друго лекарство вместо Ирбесо. Ирбесо не се препоръчва в началото и не бива да се приема след третия месец на бременността, тъй като може да предизвика сериозни увреждания на Вашето бебе в този период.
Кърмене
Информирайте Вашият лекар, ако кърмите или възнамерявате да кърмите. Приемът на Ирбесо се препоръчва за майки, които кърмят, така че Вашият лекар ще Ви препоръча друго лекарство, ако искате да кърмите, особено ако Вашето бебе е новородено или е преждевременно родено.
Шофиране и работа с машини
Не са провеждани проучвания за ефекта на лекарството върху способността за шофиране и работа с машини. Няма вероятност Ирбесо да повлияе Вашата способност за шофиране и работа с машини. Все пак е възможно понякога да настъпи замайване или умора по време на лечението на високо кръвно налягане. Ако това се случи, посъветвайте се с Вашия лекар, преди да упражнявате такива дейности.
Ирбесо съдържа лактоза
Пациенти с редки наследствени проблеми на галактозна непоносимост, Lapp лактазен дефицит или глюкозо-галактозна малабсорбция не трябва да приемат това лекарство.
3. Как да приемате Ирбесо?
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.
Начин на приложение
Ирбесо е предназначен за перорален прием (през устата) и може да се приема на гладно или по време на хранене. Таблетките трябва да се гълтат с чаша вода Опитайте се да приемате дневната доза по едно и също време всеки ден. Важно е да продължите приема на Ирбесо докато Вашият лекар не Ви посъветва друго.
• Пациенти с високо кръвно налягане
Препоръчителната доза е 150 mg веднъж дневно. Впоследствие дозата може да се повиши до 300 mg веднъж дневно в зависимост от ефекта върху кръвното налягане.
• Пациенти с високо кръвно налягане, диабет тип 2 и бъбречно заболяване
При пациенти с високо кръвно налягане и диабет тип 2 препоръчителната поддържаща доза е 300 mg веднъж дневно за лечение на свързаното бъбречно заболяване.
Лекарят може да препоръча по-ниска доза при някои пациенти, като тези на възраст над 75 години или на хемодиализа, особено в началото на лечението.
Максималният ефект на понижаване на кръвното налягане се достига 4-6 седмици след започване на лечението.
Употреба при деца и юноши
Ирбесо не трябва да се прилага при деца под 18 години.
Ако дете погълне една или повече таблетки, незабавно се свържете с Вашия лекар.
Ако сте приели повече от необходимата доза Ирбесо
Ако случайно сте приели повече от необходимия брой таблетки, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.
Ако сте пропуснали приема на Ирбесо
Ако случайно сте пропуснали дневната си доза, вземете следващата доза, както обикновено. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, Ирбесо може да предизвика нежелани лекарствени реакции, въпреки, че не всеки ги получава. Някои от тях могат да бъдат сериозни и да изискват медицинско наблюдение.
Както и при други подобни лекарства, при пациенти, приемащи ирбесартан са били докладвани редки случаи на алергични кожни реакции (обрив, уртикария), както и локализиран оток на лицето, устните и/или езика. Ако получите подобна реакция или имате затруднено дишане, преустановете приема на Ирбесо и незабавно се свържете с Вашия лекар.
Нежеланите лекарствени реакции, докладвани в клинични изпитвания при пациенти, лекувани с ирбесартан са:
• Много чести (могат да засегнат повече от 1 на 10 пациенти): ако страдате от високо кръвно налягане и диабет тип 2 с бъбречно заболяване, кръвните изследвания може да покажат повишено ниво на калий.
• Чести (могат да засегнат до 1 на 10 пациенти): замаяност, чувство на гадене/повръщане, умора и кръвни изследвания, които свидетелстват за повишени нива на ензима, който е показателен за мускулната и сърдечната дейност (креатинкиназа). При пациенти с високо кръвно налягане и диабет тип 2 с бъбречно заболяване, са докладвани също така и замайване при изправяне от легнало или седнало положение, болки в ставите или мускулите и понижени нива на протеин в червените кръвни клетки (хемоглобин).
• Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти): ускорено сърцебиене, зачервяване, кашлица, диария, нарушено храносмилане/стомашни киселини, сексуална дисфункция (проблеми при полов акт), болка в областта на гърдите.
Някои нежелани лекарствени реакции са били докладвани след пускането на ирбесартан на пазара.
Нежелани лекарствени реакции, при които честотата не е известна, са: усещане за виене на свят, главоболие, нарушения на вкуса, шум в ушите, мускулни схващания, болки в мускулите и ставите, нарушена чернодробна функция, повишени нива на калий в кръвта, нарушена функция на бъбреците, възпаление на малките кръвоносни съдове, засягащо главно кожата (състояние известно като левкоцитокластен васкулит). Докладвани са редки случаи за пожълтяване на кожата и очите (жълтеница).
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване на Изпълнителната агенция по лекарствата. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
Контакти:
Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” Хе 8 1303 София България
тел.:+35 928903417 уебсайт: www.bda.bg
5. Как да съхранявате Ирбесо?
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка или блистера след “Годен до:“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за битови отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за предпазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Ирбесо:
- Активното вещество е ирбесартан. Всяка филмирана таблетка съдържа 150 mg ирбесартан
- Другите съставки са:
ядро на таблетката: лактоза монохидрат, микрокристална целулоза (Е460), кроскармелоза натрий (Е468), полоксамер 188, прежелатинизирано нишесте и магнезиев стеарат (Е572);
покритие на таблетката: опадрай бял 20А28735, който се състои от: хидроксипропил целулоза (Е463), хипромелоза, титанов диоксид (Е171) и талк.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!