ГЛЮКОБАЙ 100МГ Х 30 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 27513 / Тегло 0.20 кг.

Марка
БАЙЕР | BAYER
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Glucobay® 100

Глюкобай® 100

 

Състав

Една таблетка Glucobay® 100 съдържа 100 mg acarbose.

Помощни вещества: микрокристална целулоза, високо диспергиран силиконов диоксид, магнезиев стеарат, царевично нишесте.

 

Свойства

Лекарственото вещество на Glucobay 100 е acarbose, псевдотетразахарид с микробиален произход.Acarbose упражнява своето действие в чревния тракт. Действието на acarbose се основава на потискането (инхибирането) на чревни ензими (а-глюкозидази), участващи в разграждането на въглехидрати (дизахариди, олигозахариди и полизахариди). Това води до зависимо от дозата забавяне на разграждането на тези въглехидрати. Най-важното е че глюкозата, получена от въглехидрати, се освобождава и преминава в кръвта по-бавно. По този начин acarbose забавя и намалява повишаването на кръвната захар след нахранване. В резултат на балансиращия ефект на приема на глюкоза от червата, дневните промени в кръвно-захарните нива се намаляват и средните стойности на кръвната захар се понижават.

 

Показания

Glucobay® 100 се използва за допълнително лечение заедно с диета при пациенти със захарен диабет (diabetes mellitus).

 

Противопоказания

Свръхчувствителност към acarbose и/или помощните вещества.Тъй като информацията за действието и поносимостта при деца и подрастващи все още не е достатъчна, Glucobay 100 не трябва да се използва при пациенти под 18-годишна възраст.Хронични чревни заболявания, свързани с изразени нарушения на храносмилането и абсорбцията.Състояния, които могат да се влошат в резултат на повишеното образуване на газ в червата (напр. синдром на Roemheld, големи хернии, запушвания на червата и чревни язви).Таблетките Glucobay 100 не трябва да се използват от пациенти с тежко бъбречно увреждане.Glucobay 100 не трябва да се прилага по време на бременност, тъй като няма информация за употребата при бременни жени.

След приложение на белязана с изотоп acarbose при кърмещи плъхове, в млякото е установена ниска радиоактивност. Засега няма съответни данни при хора. Тъй като не е изключено неблагоприятно повлияване на новороденото от лекарството, по принцип се препоръчва да не се предписва Glucobay 100 по време на кърмене. Таблетките Glucobay 100 не трябва да се използват при пациенти с тежко бъбречно увреждане (креатининов клирънс <25 ml/min).

 

 

Предупреждения и предпазни мерки

В отделни случаи могат да се появят безсимптомни повишавания на чернодробните ензими. Следователно през първите 6 до 12 месеца на лечение трябва да се контролират чернодробните ензими. При изследваните случаи тези промени са били обратими след прекъсване на лечението с Glucobay 100.

 

Нежелани реакции

Много често подуване на корема вследствие на образуване на газове (метеоризъм), често диария и коремна болка, и рядко гадене.Ако предписаната диета при диабетици не се спазва, нежеланите реакции от страна на червата могат да се засилят. Ако се развият тежки нежелани симптоми, въпреки спазването на диетата, необходима е консултация с лекар и дозата временно или постоянно да бъде намалена.Много рядко могат да се появят кожни реакции на свръхчувствителност например различни обриви (еритема, екзантема) и уртикария. Много рядко е наблюдаван оток.Много рядко могат да се появят преплитане на червата (субилеус/илеус).Много рядко са съобщени случаи на жълтеница и/или хепатит и свързано с товаувреждане на черния дроб.В Япония са съобщени отделни случаи на фулминантен хепатит с фатален изход. Връзката с acarbose не е ясна.При пациенти, получаващи препоръчваната дневна доза от 150 до 300 mg acarbose/дневно, рядко са наблюдавани клинично значими патологични чернодробни функционални тестове (три пъти по-високи от горната граница на нормалната стойност). (Вижте също т. Предупреждения и предпазни мерки).

 

 

Взаимодействия с други лекарства

Захароза (тръстикова захар) и храните, съдържащи захароза, често причиняват коремен дискомфорт или дори диария по време на лечението с Glucobay 100 в резултат на повишената въглехидратна ферментация в дебелото черво.Glucobay 100 понижава нивата на кръвната захар, но самостоятелно не причинява много ниски нива на кръвна захар (хипогликемия).Ако Glucobay 100 е предписан допълнително към лекарства, съдържащи сулфанилурея или метформин, или допълнително към инсулин, понижаването на стойностите на кръвната захар до хипогликемия могат да наложат подходящо намаляване на дозите на сулфонилурея, метформин или дозите инсулин.В отделни случаи могат да се появят сериозни оплаквания, свързани с ниски стойности на кръвната захар (хипогликемична кома).Ако се развие остра хипогликемия трябва да се има пред вид, че захарозата (тръстиковата захар) се разгражда до фруктоза и глюкоза по-бавно по време на лечението с Glucobay 100; поради тази причина захарозата е неподходяща за бързо повлияване на ниските стойности на кръвната захар (хипогликемията) и трябва да се използва глюкоза.В отделни случаи Glucobay 100 може да повлияе нивото на дигоксин, което да наложи корекция на дозата на дигоксин.Тъй като съществува вероятност холестирамин, чревни адсорбенти и ензими да повлияят на действието на Glucobay 100, едновременното им приложение трябва да се избягва.Не е наблюдавано взаимодействие с диметикон/симетикон.

 

Дозировка

Дозировката трябва да бъде определена от лекар за всеки отделен пациент, тъй като ефикасността и поносимостта варират между отделните индивиди.

Допълнително лечение във връзка с диета при пациенти със захарен диабет: Понякога може да е необходимо по-нататъшно повишаване на дозировката до 3 х 200 mg acarbose/дневно.Дозата може да бъде повишена след 4-8 седмици, ако пациентите не показват адекватен клиничен отговор в по-късния етап на лечението. Ако се появят сериозни оплаквания въпреки строгото спазване на диетата, дозата не трябва да бъде повишавана още и ако е необходимо трябва да се намали в известна степен. Средната доза е 300 mg acarbose/дневно (което съответства на 3 х 1 таблетки Glucobay 100 mg/дневно).

Приложение при пациенти в напреднала възраст (над 65 години):

Не се препоръчва промяна на дозата или честотата на приемане във връзка с възрасттана тези пациенти.

 

Деца

Тъй като информацията за действието и поносимостта при деца и подрастващи все още не е достатъчна, Glucobay 100 не трябва да се използва при пациенти под 18-годишна възраст.Чернодробно уврежданеНе е необходима корекция на дозата при пациенти с предшестващо увреждане на чернодробната функция.

 

Бъбречно увреждане

Таблетките Glucobay 100 не трябва да се използват от пациенти с тежко бъбречно увреждане.Начин на приложение и продължителност на лечениетоGlucobay 100 таблетки са ефективни, само ако се поглъщат цели с малко количество течност, непосредствено преди хранене или да се сдъвчат с първите хапки храна. Няма ограничение на времето, през което се използва Glucobay 100.

 

Предозиране

Когато Glucobay 100 таблетки се приемат с течности и/или храна, съдържаща въглехидрати (полизахариди, олигозахариди или дизахариди), предозирането може да доведе до подуване на корема вследствие на образуване на газове (метеоризъм) и диария. В случай на предозиране с Glucobay 100 таблетки, независимо от храната, не трябва да се очакват изразени симптоми от страна на червата.При предозиране на пациента не трябва да му се дават течности или храни, съдържащи въглехидрати (полизахариди, олигозахариди или дизахариди) през следващите 4-6 часа.

 

Препоръки при употреба

Строгото спазване на диетата при диабетици е задължително, когато се взема Glucobay 100. Редовното приемане на Glucobay 100 не трябва да се прекъсва без консултация с лекар, тъй като това може да доведе до повишаване на кръвната захар. Glucobay 100 не може да доведе до ниски стойности на кръвната захар (хипогликемия) при пациенти на лечение само с диета. Ако по време на лечението с Glucobay 100 се появят симптоми, свързани с хипогликемия (ниски стойности на кръвната захар), вследствие на необходимостта от по-ниски дози инсулин при пациенти, лекувани с инсулин, или при пациенти на сулфанилурея или метформин, трябва да се използва глюкоза, а не захар.Лечението с Glucobay 100 трябва да бъде отразено в картата за идентичност на пациента.Да се съхранява на места, недостъпни за деца.

 

Срок на годност

Срокът на годност е означен върху външната опаковка. Внимание: Да не се използва след изтичане срока на годност.

 

Лекарствена форма и опаковка

30 таблетки

Производител

Bayer HealthCare AG Leverkusen, Germany

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!