Подробно търсене

ЗИНАТ СУСП 250МГ/5МЛ

Кат. номер 30039

Кратко описание
ЗИНАТ сусп.
0 от 5

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място в удобна за Вас аптека Медея!

Описание

ЗИНАТ сусп. 250 мг. / 5 мл. 50 мл.

Листовка: информация за потребителяЗинат 125 mg/5 ml гранули за перорална суспензияZinnat 125 mg/5 ml granules for oral suspensionЗинат 250 mg/5 ml гранули за перорална суспензияZinnat 250 mg/5 ml granules for oral suspensionЦефуроксим (Cefuroxime)Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт илимедицинска сестра.Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка:1. Какво представлява Зинат и за какво се използва2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Зинат3. Как да приемате Зинат4. Възможни нежелани реакции5. Как да съхранявате Зинат6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация 1. Какво представлява Зинат и за какво се използваЗинат е антибиотик, който се използва при възрастни и деца. Той действа като унищожава бактериите, които причиняват инфекции. Принадлежи към група лекарства, наречени цефалоспорини.Зинат се използва за лечение на инфекции на:

гърлото;синусите;средното ухо;белите дробове или гърдите;пикочните пътища;кожата и меките тъкани.

Зинат може да се използва и за:

лечение на Лаймска болест (инфекция, която се разпространява от паразити, наречени кърлежи).

2. Какво трябва да знаете, преди да приемете ЗинатНе приемайте Зинат:

ако сте алергични (свръхчувствителни) към някои цефалоспоринови антибиотици или към някоя от останалите съставки на Зинат;ако някога сте имали тежка алергична реакция (реакция на свръхчувствителност) към някой друг тип бета-лактамни антибиотици (пеницилини, монобактами и карбапенеми).

Ако смятате, че това се отнася до Вас, не приемайте Зинат, преди да сте се консултирали с Вашия лекар.Обърнете специално внимание при употребата на ЗинатЗинат не се препоръчва при деца на възраст под 3 месеца, тъй като безопасността и ефективността му в тази възрастова група не са известни.Трябва да следите за някои симптоми като алергични реакции, гъбични инфекции (като кандида) и тежка диария (псевдомембранозен колит), докато приемате Зинат. Това ще намали риска от възможни проблеми. Вижте "Състояния, за които трябва да следите" в точка 4.Ако трябва да Ви се прави изследване на кръвтаЗинат може да повлияе на резултатите от изследване на нивото на кръвната захар или на резултатите от едно изследване на кръвта, наречено тест на Кумбс. Ако Ви е необходимо изследване на кръвта:Уведомете лицето, вземащо пробата, че приемате Зинат. Други лекарства и ЗинатИнформирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта:Лекарства, които се използват за намаляване на киселините в стомаха (напр. антиациди, които се използват за лечение на стомашни киселини), могат да повлияят действието на Зинат;

Пробенецид;Перорални антикоагуланти.

Кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате такива лекарства.Противозачатъчни хапчетаЗинат може да намали ефективността на противозачатъчните хапчета. Ако приемате противозачатъчни, докато сте на лечение със Зинат, трябва също да използвате и бариерен метод на контрацепция (като презервативи). Обърнете се към Вашия лекар за съвет.Бременност, кърмене и фертилитетКажете на Вашия лекар, преди да започнете да приемате Зинат:

ако сте бременна, смятате, че може да сте бременна, или планирате бременност;ако кърмите.

Вашият лекар ще прецени ползата от лечението със Зинат за Вас спрямо риска за Вашето бебе. Шофиране и работа с машиниЗинат може да причини замаяност и да има други нежелани реакции, които да понижат вниманието Ви.Не шофирайте и не работете с машини, ако не се чувствате добре. Важна информация относно някои от съставките на ЗинатЗинат суспензия съдържа захар (захароза). Ако сте диабетик, това трябва да се вземе под внимание за Вашата диета.Зинат суспензия съдържа също и аспартам, който е източник на фенилаланин. Ако имате непоносимост към аспартам или имате заболяване, наречено фенилкетонурия (ФКУ):Обърнете се към Вашия лекар, за да прецени дали Зинат е подходящ за Вас. 3. Как да приемате ЗинатВинаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт.Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.Приемайте Зинат след хранене. Това ще направи лечението по-ефективно. Разклатете бутилката преди употреба.Зинат суспензия може да се разрежда със студени плодови сокове или млечни напитки, но трябва да се приеме незабавно след това.Не смесвайте Зинат с топли течности.За подробни указания за приготвяне на Зинат суспензия вижте "Указания за приготвяне" в края на тази листовка.Обичайна доза ВъзрастниОбичайната доза на Зинат е 250 mg до 500 mg два пъти дневно, в зависимост от тежестта и типа на инфекцията.ДецаОбичайната доза на Зинат е от 10 mg/kg (максимална доза 125 mg) два пъти дневно до 15 mg/kg (максимална доза 250 mg) два пъти дневно, в зависимост от:

тежестта и типа на инфекцията;теглото и възрастта на детето, до максимална доза от 500 mg дневно.

Зинат не се препоръчва за деца на възраст под 3 месеца, тъй като безопасността и ефективността не са известни за тази възрастова група.В зависимост от заболяването или от Вашия отговор, или от отговора на детето Ви към лечението, началната доза може да се промени или да е необходим повече от един курс на лечение.

Пациенти с бъбречни проблемиАко имате бъбречен проблем, Вашият лекар може да промени дозата Ви. Говорете с Вашия лекар, ако това се отнася до Вас.

Ако сте приели повече от необходимата доза ЗинатАко приемете повече от необходимата доза Зинат, може да имате неврологични нарушения и по-специално вероятността да получите гърч е по-голяма.Не отлагайте. Незабавно се свържете с Вашия лекар или с най-близкото спешно отделение. Ако е възможно, покажете им опаковката на Зинат.Ако сте пропуснали да приемете ЗинатНе вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Приемете следващата доза по обичайното време.Не спирайте приема на Зинат без да сте се посъветвали с Вашия лекар.Важно е да завършите целия курс на лечение със Зинат. Не спирайте приема на лекарството, дори и да се чувствате по-добре, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва да го направите. Ако не завършите целия курс на лечение, инфекцията може да се появи отново.4. Възможни нежелани реакцииКакто всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.Състояния, за които трябва да следитеМалък брой хора, които приемат Зинат, получават алергична реакция или потенциално сериозна кожна реакция. Симптомите на тези реакции включват:

тежка алергична реакция. Признаците й включват надигнат и сърбящ обрив, подуване, понякога на лицето или устата, което може да причини затруднено дишане;кожен обрив, който може да има мехурчета и да изглежда като малки мишени (тъмно петно в центъра, заобиколено от по-светла област с тъмен пръстен около нея);широко разпространен обрив с мехури и лющене на кожата (това може да са признаци на синдром на Стивънс-Джонсън или на токсична епидермална некролиза);гъбични инфекции. Лекарства като Зинат могат да причинят свръхрастеж на дрожди (кандида) в организма, което може да доведе до гъбични инфекции (като млечница). Тази нежелана реакция е по-вероятна, ако приемате Зинат за продължителен период от време;тежка диария (псевдомембранозен колит). Лекарства като Зинат могат да причинят възпаление на дебелото черво, водещо до тежка диария, обикновено с кръв и слуз, стомашна болка и повишена температура;реакция на Яриш-Херксхаймер. Някои пациенти може да развият висока температура (треска), втрисане, главоболие, мускулни болки и кожен обрив, докато са на лечение със Зинат за Лаймска болест. Това е известно като реакция на Яриш-Херксхаймер. Симптомите обикновено продължават няколко часа или най-много един ден.

Незабавно се свържете с лекар или медицинска сестра, ако получите някой от тези симптоми.

Чести нежелани реакции - Могат да засегнат до 1 на 10 човека:

гъбични инфекции (като кандида);главоболие;замаяност;диария;гадене;стомашна болка.

Чести нежелани реакции, които могат да се проявят чрез кръвните изследвания:

повишаване на тип бели кръвни клетки (еозинофилия);повишаване на чернодробните ензими.

Нечести нежелани реакции - Могат да засегнат до 1 на 100 човека:

гадене;кожни обриви.

Нечести нежелани реакции, които могат да се проявят чрез кръвните изследвания:

понижаване на броя на тромбоцитите (клетки, които помагат за съсирването на кръвта);понижаване на броя на белите кръвни клетки;положителен тест на Кумбс.

Други нежелани реакцииДруги нежелани реакции са наблюдавани при много малък брой хора, но точната им честота е неизвестна:

тежка диария (псевдомембранозен колит);алергични реакции;кожни реакции (включително тежки);висока температура (треска);пожълтяване на бялото на очите или на кожата;възпаление на черния дроб (хепатит).

Нежелани реакции, които могат да се проявят чрез кръвните изследвания:

много бързо разрушаване на червените кръвни клетки (хемолитична анемия).

Ако получите нежелани реакцииУведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции.5. Как да съхранявате ЗинатПреди приготвяне, суспензията се съхранява под 30°С.След приготвяне суспензията трябва да се съхранява винаги в хладилник при температура от 2°С до 8°С.Не използвайте суспензия, приготвена преди повече от 10 дни.Да се съхранява на място, недостъпно за деца.Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката след "Годен до:". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа ЗинатАктивното вещество е: цефуроксим под формата на цефуроксим аксетил. Всеки 5 ml от приготвената суспензия Зинат съдържат 125 mg или 250 mg цефуроксим.Другите съставки са: аспартам, ксантанова гума, ацесулфам калий, стеаринова киселина, захароза, вкус на плодове, повидон К30.

Как изглежда Зинат и какво съдържа опаковката Зинат 125 mg/5 ml гранули за перорална суспензияЗинат 125 mg/5 ml гранули за перорална суспензия представлява бели до почти бели гранули. След приготвяне се получава бяла до бледо жълта суспензия.Една опаковка Зинат съдържа бутилка с гранули за приготвяне на суспензия, мерителна чашка и мерителна лъжичка от прозрачна пластмаса. Преди прием използвайте мерителната лъжичка, поставена в опаковката, за да измерите предписаната доза. Напълнената догоре лъжичка съдържа 5 ml суспензия, което е равно на 125 mg активно вещество. Общото количество на суспензията след приготвяне е 50 ml.

Зинат 250 mg/5 ml гранули за перорална суспензияЗинат 250 mg/5 ml гранули за перорална суспензия представлява бели до почти бели гранули. След приготвяне се получава бяла до бледо жълта суспензия.Една опаковка Зинат съдържа бутилка с гранули за приготвяне на суспензия, мерителна чашка и мерителна лъжичка от прозрачна пластмаса. Преди прием използвайте мерителната лъжичка, поставена в опаковката, за да измерите предписаната доза. Напълнената догоре лъжичка съдържа 5 ml суспензия, което е равно на 250 mg активно вещество. Общото количество на суспензията след приготвяне е 50 ml или 100 ml.Притежател на разрешението за употреба и производителПритежател на разрешението за употреба:ГлаксоСмитКлайн ЕООД, България.

Производител:Glaxo Operations UK Limited (trading as Glaxo Wellcome Operations), Великобритания.Указания за приготвянеУказания за приготвяне на суспензията1. Разклатете бутилката, за да се размесят гранулите и отстранете капачката.2. Напълнете мерителната чашка с вода до линията. Прибавете цялото измерено количество вода в бутилката и затворете плътно капачката.3. Обърнете бутилката с капачката надолу и разклатете енергично най-малко за 15 секунди.4. Обърнете бутилката в нормално положение и разклатете енергично.5. Зинат суспензия трябва да се съхранява в хладилник при температура 2-8°С.Не смесвайте суспензията или гранулите с топли течности.

Все още няма коментари за този продукт.
(Най-ниска 1, най-висока 5)

ПРОМЕНИ ДОСТАВКА ОНЛАЙН МАГАЗИН

Когато пазарувате продукти от нашия уебсайт, имате възможност да изберете, кои куриерски услуги да използвате. Онлайн Аптека Медея работи с куриерските фирми Спиди и Еконт за доставки до офис на територията на България. В гр. София поръчките се  доставят от Медея Логистик.

 

Условия за доставка с Медея Логистик:

- Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и тегло на пратката до 100 кг. –  БЕЗПЛАТНА. Изпълнява се в делнични работни  дни от 09:00 до 17:30 часа и се доставя до 48 часа от приемането на поръчката и важи само за територията на гр.София.

- Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева и до 100кг. –  4,99 лева. Изпълнява се в делнични работни дни от 09:00 до 17:30 часа и се доставя до 48 часа от приемането на поръчката и важи само за територията на гр.София.

- Цена за Експресна Доставка  до  120 минути  - 12,00 лева, независимо от тежестта и обема на поръчката. Изпълнява се в делнични работни дни от 09:00 до 17:30 часа и важи само за територията на гр.София.

 

Условия за доставка до офис на Спиди:

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерска фирма.

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – 3,49 лева до офис на куриерска фирма.
 - Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 1,01 кг. до  2,00 кг. – 5,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 2,01 кг. до  4,99 кг. – 7,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 5,00 кг. до  12,00 кг. – 11,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 12,01 кг. до 16,99 кг. – 14,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 17,00 кг. до  29,99 кг. – 24,99 лева до офис на куриерската фирма. 

Условия за доставка до офис на Еконт:

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерска фирма.

 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с обща стойност под 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – 4,99 лева до офис на куриерска фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 1,01 до 2,00 кг. – 6,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 2,01 кг. до 4,99 кг. – 8,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 5,00 кг. до 12,00 кг. – 13,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 12,01 кг. до 16,99 кг. – 16,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 17,00 кг. до 29,99 кг. – 29,99 лева до офис на куриерската фирма.

 

* Доставка на поръчки до адрес на клиента, с куриерски фирми Спиди и Еконт е за сметка на клиентите и се се изчислява по тарифа на съответната куриерска фирма.

* Цената за доставката, на поръчки направени извън територията на България е за сметка на клиента. Клиентът трябва да заплати сумата по банков път преди извършване на доставката.

* При недостатъчна наличност на заявените от Вас продукти, може да се получи кратко забавяне на доставката. В този случай, клиентът се уведомява от служител на онлайн аптека Медея чрез обаждане по телефона или e-mail.

 

Сподели