ДОСТИНЕКС 0.5МГ Х 8 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 24215 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ПФАЙЗЕР | PFIZER
Оценка на продукта
2.00 от 5 ( 1 оценка)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ДОСТИНЕКС ТБ 0.5МГ Х 8

1. Какво представлява ДОСТИНЕКС и за какво се използва
ДОСТИНЕКС спада към група лекарствени продукти наречени пролактинови инхибитори. Той предотвратява или спира лактацията (отделянето на кърма) посредством понижаване концентрацията на хормон, наречен пролактин. Чрез понижаване на количеството му ДОСТИНЕКС може да възстанови и възможността за забременяване.
ДОСТИНЕКС е предназначен за предотвратяване или спиране на лактацията след раждане или за нейното преустановяване, след като вече сте кърмили.
ДОСТИНЕКС се прилага и при заболявания, дължащи се на повишено ниво на пролактин - например липса на менструация или нередовна менструация, безплодие или тумори на хипофизата, които водят до повишено отделяне на пролактин, водещо до увеличена секреция на кърма.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете ДОСТИНЕКС
Не приемайте ДОСТИНЕКС
ако сте алергични (свръхчувствителни) към каберголин или към някоя от останалите съставки на ДОСТИНЕКС, (изброени в точка 6).
ако имате чернодробна недостатъчност
ако по време на бременността сте имали заболяване, известно като токсемия на бременността
приемате лекарство за лечение на психози (психични смущения)
ако сте имали прояви на промяна в психичното състояние по време и след прекарана бременност
ако ще бъдете лекувани с ДОСТИНЕКС за дълъг период от време и имате или сте имали фиброзни реакции (съединителна тъкан), засягащи Вашето сърце.
Предупреждения и предпазни мерки
Преди да приемете ДОСТИНЕКС, информирайте Вашия лекар, в случай, че:
имате нарушени функции на черния дроб или бъбреците - Вашият лекар ще Ви направи серия тестове
употребявате други лекарства - например лекарства против гадене и повръщане (метоклопрамид), някои антибиотици, като еритромицин или бутирофенони (халоперидол или дроперидол, които се прилагат за лечение на психични смущения или овладяване на тежки поведенчески нарушения), лекарства, известни като ерготаминови алкалоиди (срещат се в някои лекарства за лечение на мигрена, както и ергометрин, който се прилага за предотвратяване или лечение на кръвоизливи след аборт или раждане),
имате данни за повишено кръвно налягане, отоци (например подуване на глезените, по лицето и ръцете); нарушени бъбречни функции по време и след прекарана бременност
имате или сте имали сърдечно-съдово заболяване или проблеми със сърцето
имате или сте имали белодробно заболяване
имате синдром на Рейно (при ниски температури се нарушава кръвоснабдяването на пръстите на крайниците, те придобиват блед или синкав цвят на кожата, чувствате ги изтръпнали, сковани или усещате парене в засегнатата област).
страдате от пептична язва (оплаквате се от пареща болка в стомаха на гладно).
имате стомашно-чревни кръвоизливи (може да имате черни на цвят изпражнения или да повръщате кръв).
имате ниско кръвно налягане или приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане.
Ако имате или сте имали фиброзни реакции (съединителна тъкан), засягащи Вашето сърце, бели дробове или корем.
В случай, че се лекувате с ДОСТИНЕКС за продължителен период от време, Вашият лекар ще провери преди началото на лечението дали Вашето сърце, бели дробове и бъбреците са в добро състояние. Той/тя също ще направи ехокардиограма (ултразвуков тест на сърцето) преди лечението да започне и през определени интервали по време на лечението. Ако възникнат фиброзни реакции, лечението трябва да бъде спряно.
Ако при Вас се появят признаци и/или симптоми на дихателно заболяване или увреждане на сърцето, Вашият лекар може да реши да направи някои изследвания и евентуално да спре лечението.
Други лекарства и ДОСТИНЕКС
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро се приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
ДОСТИНЕКС с храни, напитки и алкохол
Няма достатъчно данни относно влиянието на алкохола по време на лечение, поради което не се препоръчва употребата на алкохол. Биха могли да настъпят сънливост и епизоди на внезапно заспиване.
Бременност, кърмене и фертилитет
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство.
Преди да започнете да използвате каберголин трябва да изключите възможността да сте бременна, Освен това трябва да се погрижите да се предпазите от забременяване поне месец след като сте прекратили лечението с каберголин.
В случай, че сте бременна или кърмите, винаги се съветвайте с Вашия лекар, преди да вземете който и да е лекарствен продукт.
В случай, че не желаете да забременявате, трябва да използвате други методи за контрацепция, които ще Ви бъдат предписани от лекуващия лекар.
Преди започване на лечение трябва да направите тест за бременност, за да се уверите, че не сте бременна. Ако забременеете по време на лечение, трябва да преустановите приема на ДОСТИНЕКС веднага след установяване на бременността. Не трябва да употребявате ДОСТИНЕКС в случай, че желаете да кърмите, тъй като той спира отделянето на кърмата.
При желание да забременеете трябва да преустановите приема на ДОСТИНЕКС 1 месец преди начало на опитите за забременяване.
По време на лечението може да се наложи редовно да правите тестове за бременност, както и да изследвате влагалищен секрет.
Шофиране и работа с машини
В резултат от употребата на ДОСТИНЕКС може да настъпи забавяне на реакциите Ви, поради което не бива да шофирате или да работите с машини, докато не се уверите в липсата на такива ефекти.
Важна информация относно някои от съставките на ДОСТИНЕКС
ДОСТИНЕКС съдържа лактоза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, обърнете се към него преди да започнете да вземате това лекарство.
3. Как да приемате ДОСТИНЕКС
Винаги приемайте ДОСТИНЕКС точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
ДОСТИНЕКС се приема през устата, за предпочитане по време на хранене.
Обичайната доза за предотвратяване на лактация: 1 mg (2 таблетки) през първия ден след раждане.
Обичайната доза за спиране на лактацията: 1/2 таблетка на всеки 12 часа в продължение на 2 дни.
Обичайната доза за понижаване на секрецията на пролактин при други състояния е с 0,5 mg веднъж седмично, в един или два приема (напр. 1/2 таблетка от 0,5 mg приети понеделник или понеделник и четвъртък). Вашият лекар ще прецени необходимостта от по-висока дозировка.
ДОСТИНЕКС не се препоръчва за употреба при пациенти под 16 годишна възраст.
Ако сте приели повече от необходимата доза ДОСТИНЕКС
В такъв случай незабавно уведомете Вашия лекар.
Ако сте пропуснали да приемете ДОСТИНЕКС
В случай, че забравите да вземете Вашата 1 или 1/2 таблетка в определеното време, вземете я веднага щом си спомните. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, ДОСТИНЕКС може да предизвика нежелани реакции, въпреки че всеки ги получава.
По време на приема на Вашето лекарство може да наблюдавате поява на следните нежелани реакции:
Много чести нежелани реакции (засягащи повече от 1 на 10 души):
Нарушения на сърдечната клапа и свързани нарушения, напр. възпаление (перикардит) или излив на течност в перикарда (перикарден излив).
Ранни симптоми могат да бъдат един или повече от следните: затруднено дишане, задъхване, болка в гърдите или гърба и оток на краката. Ако при Вас се появи който и да е от тези симптоми, трябва незабавно да информирате Вашия лекар.
Смущения в храносмилането, гастрит, отпадналост, уморяемост.
При лечение на състоянията, свързани с патологично повишена секреция на пролактин: замайване/световъртеж, главоболие; болка в корема, гадене.
Чести нежелани реакции (засягащи по-малко от 1 на 10. но повече от 1 на 100 души):
Сънливост, депресия, понижаване на кръвното налягане, рязко понижаване на кръвното налягане при изправяне, безсимптомно понижаване на кръвното налягане, запек, болка в гърдите.
При спиране, потискане на лактацията: замайване/световъртеж, главоболие, гадене, болка в корема.
При лечение на състоянията, свързани с патологично повишена секреция на пролактин: горещи вълни; повръщане.
Нечести нежелани реакции (засягащи по-малко от 1 на 100. но повече от 1 на 1 000 души):
Палпитации (усещане ударите на сърцето), задух, излив на течност в пространството между белодробните обвивки, развитие на нефункционална тъкан (фиброза, вкл. белодробна фиброза), кръвотечение от носа, реакция на свръхчувствителност, преходна загуба на зрението в едната половина на зрителното поле, припадък, чувство на мравучкане, повишено либидо спазъм на кръвоносните съдове на пръстите, загуба на съзнание, оток, периферен оток, обрив, косопад, мускулни спазми на краката* понижаване на стойностите на хемоглобина при жени с аменорея през първите месеци след възстановяване на менструацията. При спиране, потискане на лактацията: горещи вълни; повръщане, отпадналост.
Редки (засягащи по-малко от 1 на 1 000. но повече от 1 на 10 000 души):
Болка в горната част на корема
Много редки (засягащи по-малко от 1 на 10 000) и с неизвестна честота: Гръдна жаба, фиброза на белодробните обвивки, възпаление на белодробните обвивки, гръдна болка, зрителни нарушения, треперене на ръцете, внезапно заспиване, агресия, свръхсексуалност, халюцинации, нарушена функция на черния дроб.
В случай, че за първи път провеждате лечение с този продукт, трябва да следите стойностите на кръвното налягане.
Има съобщения за патологична склонност към неоправдани рискове, остро психично разстройство, склонност към самозаблуда, дихателни нарушения, дихателна недостатъчност.
Ако някоя от изброените реакции Ви притеснява, уведомете Вашия лекар. Той може да прецени временно понижаване на дозировката, в случай на тежки нежелани реакции, като впоследствие постепенно я повишава с по 1/2 таблетка (0,25mg) всяка седмица в продължение на 2 седмици. В такъв случай наблюдаваните нежелани реакции би трябвало да отслабнат или да изчезнат напълно. ^-
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев" № 8,1303 София, тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате ДОСТИНЕКС
Да се съхранява под 25 °С.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Таблетките ДОСТИНЕКС трябва да се съхраняват в бутилката. Не трябва да се отстранява сушителят от капачката.
Не използвайте ДОСТИНЕКС след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа ДОСТИНЕКС
Активното вещество е 0,5 mg каберголин.
Другите съставки са: лактоза, левцин.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!