Дермазин Крем при кожни рани 50гр, Sandoz

Прод.код 2160 / Тегло 0.05 кг.

Марка САНДОЗ ОТС | SANDOZ OTC
Оценка на продукта
4.60 от 5 ( 85 оценки)
10,99 лв.
Запази в любими Запази в любими

Дермазин® 1%крем

Dermazin® 1% cream

 

 

Кое е активното вещество?

1 g крем съдържа 10 mg silver sulfadiazine.

Какви помощни вещества съдържа Dermazin®?

Хидрогенирано фъстъчено масло, цетилов алкохол,
метилпарахидроксибензоат, пропиленгликол, пропилпарахидроксибензоат, полисорбат 60, дестилирана вода

Лекарствена форма и опаковка:

50 g крем в алуминиева туба и външна картонена опаковка.
Кой е отговорен за продажбата и производството на Dermazin®?
Lek Pharmaceuticals d.d. Verovskova 57, Ljubljana, Slovenia

 

Какво представлява Dermazin®?

Dermazin® е лекарствен продукт от групата на локалните химиотерапевтици. Dermazin® крем се използва за профилактика и лечение на инфекции при пациенти с рани от изгаряния и други кожни рани.
Сребърният сулфадиазин се разпада в раната, което води до бавно и продължително освобождаване на сребърни йони. Тези йони се свързват с бактериалната ДНК и потискат растежа и размножаването на бактериалните клетки без да увреждат клетките на кожата и подкожните тъкани при човек. Dermazin® крем има много широк спектър на антибактериална активност, включително почти всички микроорганизми, причиняващи инфекции на рани от изгаряния и други кожни рани.
Dermazin® крем пенетрира в некротизиралата тъкан и секретите. Това свойство е от особена важност, тъй като системните антибиотици са неефективни срещу бактериите в раните поради прекъснатия кръвен поток към некротизиралата тъкан.

 

За какво се използва Dermazin®?

Dermazin® крем се използва за лечение и профилактика на инфекции при пациенти с изгаряния.
Dermazin® крем се използва също за лечение и профилактика на инфекции при рани от натиск, язви по краката, охлузвания, малки травми, порязвания, други незамърсени рани и при донори за присаждане на кожа за третиране на участъците без кожа.

 

Кога не трябва да прилагате Dermazin ?

• ако имате свръхчувствителност към сулфадиазин или друга съставка на продукта

• ако сте в последните месеци на бременност; по изключение Dermazin крем може да се използва по време на бременност и кърмене само ако е крайно необходимо и очакваната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода (вж. Бременност и кърмене)

• при новородени и недоносени бебета през първите 2 месеца след раждането, поради възможен керниктер (ядрена жълтеница)

 

Кога са необходими специални предпазни мерки при прилагане на Dermazin®?

• ако имате свръхчувствителност към сулфонамиди (поради възможни алергични реакции)

• ако имате вродена глюкозо-6-фосфатдехидрогеназна недостатъчност (поради възможна хемолиза след прилагане на крем върху големи участъци)

• ако имате нарушена чернодробна или бъбречна функци

• ако имате порфирия

Информирайте Вашия лекар за тези състояния или ако страдате от някакви хронични заболявания или метаболитни нарушения. Избягвайте попадане на крем в очите.

 

Важна информация за някои от съставките на Dermazin® крем

Dermazin® крем съдържа метилпарахидроксибензоат и пропилпарахидроксибензоат, за които е известно, че могат да предизвикат уртикария или по-често реакции от забавен тип като контактен дерматит. Рядко предизвикват реакции от бърз тип с уртикария и затруднено дишане, дължащо се на бронхоспазъм.

Лабораторни тестове


При продължителна употреба на Dermazin® крем върху големи участъци на кожата, трябва да се следи редовно броя на белите кръвни клетки, тъй като могат да възникнат левкопения, тромбоцитопения и еозинофилия. При лечение на големи рани от изгаряния, концентрациите на сулфадиазин в кръвта могат да достигнат терапевтични нива. Ето защо серумните концентрации на сулфадиазин и бъбречната функция трябва да бъдат редовно проверявани, както и урината да се изследва за възможна кристалурия. Системната резорбция на гликол може да повлияе серумния осмоларитет.

С какво да се съобразявате при шофиране, при работа с машини или в несигурно положение (напр. изкачване по стълби)?

Няма данни Dermazin® да повлиява способността за шофиране или работата с машини.

 

Какви специални предпазни мерки трябва да се вземат по време на бременност и кърмене?

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт; преди да приемете някакъв лекарствен продукт.
Няма данни за увреждащи ефекти на Dermazin върху плода. Въпреки това избягвайте употребата му по време на бременност, особено в последните
месеци, освен ако не е крайно необходимо и очакваната полза за майката надвишава потенциалния риск за плода.
Тъй като сулфонамидите преминават в майчиното мляко и могат да причинят нежелан ефект (ядрена жълтеница) у кърмачето, избягвайте употребата на Dermazin® крем по време на кърмене.

 

Кои други продукти оказват влияние върху ефекта на Dermazin® или могат да бъдат повлияни от продукта?

Важно е да информирате Вашия лекар за лекарствените продукти, които приемате или сте приемали наскоро по рецепта или са закупени без рецепта.

• среброто може да инактивира локалните протеолитични ензими (ензими, разграждащи белтъците) при едновременното им прилагане

• при едновременна употреба с циметидин (лекарство за лечение на гастрит и язва) е по-често съобщавано намаление в броя на белите кръвни клетки

 

Как трябва да бъде прилаган Dermazin®?

Прилагайте Dermazin точно както Ви е инструктирал Вашия лекар. Не променяйте схемата на дозиране и не прекъсвайте лечението преди да се консултирате.
Dermazin® е предназначен за външна употреба върху кожата.
Първо почистете изгореното място и отстранете мъртвата тъкан. Покрийте участъка с Dermazin® крем с дебелина 2-4 mm; препоръчително е кремът да се нанася на стерилна марля, която да се постави върху раната.
Dermazin® може също да бъде нанесен с помощта на стерилна шпатула или стерилна ръкавица. Обикновено се прилага веднъж дневно; при по-тежки изгаряния може и повторно. Преди всяко нанасяне, трябва да почистите раната и да отстраните всички остатъци от предишно прилагане на крема, както и секретите от раната, които са обилни след прилагането на Dermazin® крем и наподобяват гной, но не съдържат микроорганизми (асептични). Използвайте вода или антисептичен разтвор за промиване на раната. След това може да поставите превръзка върху раната, но не е задължително.
Dermazin® не причинява болка при прилагане. Той не оставя петна по дрехите и бельото.

 

Какво трябва да предприемете, ако приложите по-голямо от препоръчаното количество Dermazin®?

Ако приложите по-голяма от препоръчаната доза Dermazin®, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.
Продължителното прилагане на високи дози Dermazin® на обширни участъци може да предизвика системните нежелани реакции на сулфонамидите. Лечението е симптоматично.
Вероятността от отравяне със сребро, дължащо се на повишената му системна резорбция, е минимална.

Какво трябва да предприемете, ако пропуснете

Ако пропуснете да приложите Dermazin®, направете го веднага след като се подсетите. Ако е време за следващата доза, изчакайте. Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

 

Какви нежелани реакции може да предизвика приложението на Dermazin ?

Както всички лекарствени продукти, Dermazin® може да предизвика нежелани реакции.
При пациенти с изгаряния може да възникнат локални нежелани реакции на мястото на приложение на Dermazin®: кожно дразнене, затопляне и кожни реакции на свръхчувствителност със сърбеж, обрив и фоточувствителност. Възможно е да се повиши и телесната температура.
Ако забележите някои от посочените реакции, моля информирайте Вашия лекар или фармацевт.
При 3-5% от пациентите с изгаряния се съобщава намаляване в броя на белите кръвни клетки (левкопения). Тази реакция възниква 2-3 дни след започване на лечението и обикновено не изисква прекратяването му или други специални мерки. Препоръчва се проследяване на кръвната картина на пациента.
При продължителна употреба на високи дози Dermazin® крем върху големи участъци, могат да се наблюдават нежелани реакции, характерни за системно приложени сулфонамиди: промени в кръвната картина (еозинофилия, левкопения, анемия, тромбоцитопения), кожни и алергични реакции, гадене, повръщане, диария, чернодробно и бъбречно увреждане, кристалурия. Те са сериозни, но нечести реакции, изискващи спешна медицинска помощ. Ако забележите някакви реакции, неописани в тази листовка, моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт.

 

Инструкции за съхранение:

Да се съхранява на недостъпни за деца места!
Продуктът трябва да се съхранява в оригиналната опаковка при температура под 25 °С.
Срокът на годност на лекарствения продукт е напечатан върху опаковката. Да не се употребява след изтичане на срока на годност!

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах