Косопад?

Косопадът е сред най-често срещаните естетични проблеми, с които се сблъсква съвременната жена. Хормонален дисбаланс, стрес, нездравословно хранене, бременност и раждане са сред основните причини за появата му. Вижте кои са факторите, обуславящи появата на косопада и как може да се справите с този сериозен проблем.


Какво представлява косопадът?


Алопеция е медицинският термин, който обобщава всички необичайни форми на косопада. Здравата човешка коса е съставена от средно 100 000-150 000 косъма. Според дерматолозите е прието за нормално на ден да падат по около 50-100 косъма. При по-голям обем на косопада обаче трябва да се търси причината за това състояние и съответно неговото лечение.


Видове косопад:


Андрогенна алопеция (оплешивяване от мъжки/женски тип) – най-често срещаният вид косопад. При мъжете се наблюдава постепенно отдръпване на предната космена линия, а при жените се характеризира с повсеместно изтъняване и разреждане на косата и/или олисяване, започващо от короната на скалпа.


Алопеция ареата (гнездов/кръгов косопад) – този тип косопад се приема за автоимунно заболяване, при което лимфоцитите атакуват здрави клетки, в случая космените фоликули,  и потискат или спират напълно растежа на косата. Характеризира се с появата на оголени участъци с кръгла форма в областта на главата.


Цикатрициална алопеция – това е една от най-редките форми на косопад, при която след инфекция, травма или друго негативно въздействие, космените фоликули загиват и се покриват с ръбцова тъкан. В някои случаи косопадът се развива с бързи темпове и е съпроводен със сърбеж, парене и болка, а в други – протича постепенно и без допълнителни симптоми.


Травматичен косопад – може да се дължи на физическо нараняване или третиране с бои и други силни препарати, често използване на сешоари на висока температура. Към този тип косопад може да бъде отнесена и трихотиломанията – състояние, при което засегнатият индивид сам скубе космите по тялото си (но не с козметична цел) в моменти на тъга, силно напрежение, гняв, както и при извършването на монотонни дейности като говорене по телефона, четене и т.н.


Телогенен ефлувиум – това се явява втората най-често срещана форма на косопад, при която под въздействието на различни фактори (продължителен стрес, недохранване или нездравословно хранене, раждане, здравословен проблем, прием на определени медикаменти и т.н.) голям брой космени фоликули попадат едновременно във фаза на покой (телоген). При този тип косопад се наблюдава дифузно изтъняване на космите по скалпа, като е възможно някои участъци да са по-силно засегнати, отколкото други.


Анагенен ефлувиум – вид косопад, който се появява изключително бързо след проявата на увреждащия фактор (излагане на силни токсини, химиотерапия и др.), при която косата започва да пада на кичури още във фаза на растеж (анаген). Понякога  състоянието може да доведе до загуба на цялото окосмяване.


Защо се появява?


Причините за косопада варират при всеки човек. При някои хора влияние оказват външни фактори, докато при други причината може да се крие в хормонални проблеми или автоимунно заболяване.
Основните причини могат да са:


Наследствен фактор. Оплешивяването често се предава чрез гените. Ако вашите родители са имали проблеми с растежа на косата, много е вероятно и вие да имате.  Макар че това е по-видимо при мъжете, жените също не са застраховани от олисяване.
Стрес – физически и емоционален. Тежките загуби на близки хора, проблемите в семейството, грижи за болен близък, развод, проблеми в работата – това са все причини, които могат да увредят здравето на косата ви. В сравнение с физическия стрес увреждането е по-малко, но е възможно.
Травми. Понякога при тежки физически травми, хирургически операции, заболявания, а в някои случаи дори и грип, могат да предизвикат косопад. Когато организмът преживее подобен травматичен стрес, избутването на косъма от корена може да се ускори и това да предизвика по-скорошно опадане.


Бременност. Тя също се причислява към физическия стрес, тъй като в тялото настъпват множество хормонални проблеми. В някои случаи това води до косопад. Много по-често това се случва непосредствено след самото раждане, а не по време на бременността. Обикновено този проблем отшумява след няколко месеца.


Липса на протеин. Ако приемът на протеини в хранителния ви режим е недостатъчен, оредяването на косата ви може да е свързано с това. Протеините са свързани пряко с изграждането на косъма. Дефицитът им ще се отрази върху косата след няколко месеца, смятат лекари от Американската академия по дерматология и венерология.


Проблеми с щитовидната жлеза. Намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) е свързана с недостига на хормони, които имат огромно значение при обмяната на веществата, растежа, развитието и окосмяването.


Рязко отслабване. Бързата загуба на тегло може да доведе до общо отпадане на организма и оредяване на косата. Това може и да се случи дори при достигане на оптималното тегло. Ако загубата на тегло е в следствие на неправилно хранене, това означава, че нивата на витамини и минерали в организма също рязко са намалели. Анорексията и булимията са състояния, при които косопадът е често срещан.


Синдром на поликистозни яйчници. Това състояние е друг вид дисбаланс на хормонално ниво, който засяга женските и мъжките полови хормони в организма на жената. Повишените нива на тестостерон, рискът от диабет, промените в менструацията, затлъстяването, особено в областта на талията, безплодието, както и косопадът са все състояния, които могат да възникнат в следствие на този хормонален дисбаланс. Борбата с този проблем включва терапия с медикаменти, диета, физически упражнения.


Анемия. Недостигът на желязо е основният причинител на това състояние. Желязодефицитната анемия се установява с кръвни изследвания, така че вашият лекар лесно ще установи дали това е причината за косопада ви. При анемията са налице още някои симптоми – бледа кожа, умора, главоболие, световъртеж, студени крайници.


Какво помага?

 

  1.  При сезонен косопад може да опитате да го спрете с употреба на подходящ шампоан, както и с прием на хранителни добавки. Важно е да знаете, че борбата с косопада изисква търпение и постоянство. Започнете ли прием на специални добавки при косопад, изпълнявайте стриктно препоръките на лекаря или фармацевта.
  2. Хранете се здравословно и разнообразно, защото в храната се крие една от тайните на хубавата и гъста коса, за която всяка жена мечтае. Храните, които помагат в борбата с косопада са зелени зеленчуци, сьомга и миди, ядки, бобови растения, яйца, пълнозърнести продукти, мед.
  3. Грижете се за косата с подходящите за нея продукти и маски. Може да прилагате 1 път седмично и домашна маска, в зависимост от вашия тип коса.
    Ако косопадът е много силен и не се повлиява от взетите мерки, консултирайте се с лекар.
  4. Той ще назначи изследвания, които да установят каква може да е причината за алопецията и да се започне лечение с медикаменти.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах