Какво представляват афтите и как да ги лекуваме

Причините за поява на афти в устата могат да са различни – недостиг на витамини и минерали, ортодонтско лечение, отслабена имунна система.

 

Афтите представляват малки уязвявания по лигавицата на устната кухина, които причиняват силна болка и дискомфорт, особено при прием на студени, кисели и по-твърди храни. Тъй като тъканта е силно чувствителна и е постоянно изложена на влиянието на храна, напитки и слюнка, оздравителният процес е по-дълъг.

 

Стоматолозите не са категорични каква точно е причината за поява на афти. Някои хора са в пъти по-предразположени към появата им и оплакванията им се повтарят 4-5 пъти годишно. Все пак се смята,че факторите, които обуславят състоянието, са стрес, травми при хранене (ухапване или нараняване с прибор), отслабена имунна система, ортодонтски проблем, стомашно-чревни заболявания.

 

Сами по себе си афтите не са опасни, но е наложително да се лекуват, поради дискомфорта, който причиняват. Също много важно е да се направи оценка от специалист, тъй като много често херпесните уязвявания изглеждат като афти. И докато афтите не са заразни, херпесната инфекция е причинена от вирус и е много лесно да се предаде.

 

Обърнете внимание, че при херпесна инфекция мехурчетата са силно чувствителни, дори без да ги докосвате. Обикновено се наблюдава също отпадналост, висока температура, мускулна слабост, сънливост.

 

За разлика от язвите при херпес, афтите оздравяват почти винаги от само себе си. Все пак, за да се справите бързо с проблема и отново да върнете комфорта си при хранене и говорене, ви предлагаме няколко естетсвени решения.

 

Морска сол

 

Морската сол има противовъзпалително действие. Не случайно се използва за инхалации и промивка на носа. Тя насърчава и по-бързото зарастване на афтите. За целта разтворете една чаена лъжичка морска сол в чаша топла вода и изплакнете няколко пъти на ден устата. Не поглъщайте разтвора. Болката и дискомфортът ще намалеят и скоро ще изчезнат напълно.

 

Сода бикарбонат

 

Действието на содата е подобно на това на морската сол. И двете са отлични  антисептици. Смесете една чаена лъжичка сода с няколко капки студена вода и нанесете получената паста директно върху засегнатите участъци. След няколко минути изплакнете устата. Повтаряйте процедурата два –три пъти дневно.

 

Вода за уста

 

Ключът към бързото заздравяване на афтите е в добрата дезинфекция. За целта може да използвате и любимата си вода за уста. Подходящи води са тези с антисептични съставки, като хлорхексидин, лайка, невен, смрадлика и др.

 

В аптеките се предлагат и гелове за локална употреба при афти, които подпомагат оздравяването, като действат противовъзпалително и създават нежен предпазващ филм върху уязвяванията.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах