По време на бременността бъдещата майка задължително трябва да се храни здравословно и балансирано, за да расте и да се развива бебето й нормално. Има продукти, на които е препоръчително да се набляга през деветте месеца, заради доказаните им здравословни ползи.
Ето кои са тези важни храни и ценните им качества за организма.
Постно месо
Месото, което се консумира по време на бременността, трябва да е бедно на наситени мазнини и тлъстини или условно наричаното „постно“ месо (както знаем, месото няма как да е наистина постно).
Аминокиселините в месото са есенциални за правилното развитие на плода. Те дават основни градивни елементи на развиващото се бебе. Месото е богато на желязо, което е от решаващо значение за развитието на червените кръвни клетки в организма на бебето.
Спанак
Спанакът е много полезен. В ½ чаша спанак се съдържат около 3,2 мг желязо – добро количество за денонощието. Освен това спанакът е богат на витамин С, фолати, бета-каротин, калций, минерали.
Леща
Лещата е много богата на витамин В и в частност на фолиева киселина. Освен да я приемате само като добавка, яжте повече леща. Фолиевата киселина има свойството да предотвратява вродени дефекти. Лещата е богата и на растителни протеини и желязо.
Кисело мляко
В киселото мляко се крият завидни количества калций, нужен на плода, за да се развият правилно мускулите и нервите.
Сьомга
Сьомгата е добър източник на омега-3 мастни киселини. В нея се съдържат още витамини А и Е, които намаляват риска от следродилна депресия при майката. Омега-3 мастните киселини участват активно в здравословното развитие на сърдечносъдовата система на бебето.
Освен сьомга, риби с подобни хранителни характеристики са сардините и херингата.
Пълнозърнест хляб
Много диети отричат хляба, но истината е, че в него има немалко полезни вещества за организма и изключването му от хранителния режим на бременната жена е грешен ход.
В пълнозърнестите хлебни изделия се съдържат незаменими фибри, калций, витамини от група В, желязо, както и жизненонеобходимата за бременните фолиева киселина.
Телешко
Телешкото е червено месо, много богато на желязо. В 100 г печено телешко се съдържат около 2,5-3 мг желязо, жизненонеобходимо за бъдещата майка и плода.
Сушени сини сливи
В 100 г сушени сини сливи се съдържат около 1,2 мг желязо. В сушения плод количествата хранителни вещества, фибри и витамини са по-концентрирани, тъй като плодът е дехидратиран. Сините сливи помагат и срещу запек, така често срещан по време на бременността.
Картофи
В 100 г картофи се съдържат солидните 2,7 мг желязо. Те са богати още на фибри, нишесте, витамини от група В.
Гъши дроб
Гъшият дроб е изключително богат на желязо. В 100 грама гъши пастет се съдържат невероятните 3 мг желязо. Той е богат още на витамин А, рибофлавин, витамин В12, цинк.
Бял боб
Белият боб е прекрасен източник на желязо. В ½ чаша сварен бял боб се съдържат около 4 мг желязо, което е повече от достатъчно.
Тиквени семки
В една шепа тиквени семки се съдържат приблизително 4,2 мг желязо.
Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове също са с високо съдържание на фолиева киселина, която може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти. Освен това техният вкус е освежаващ, изобилстват от витамин С, който е важен антиоксидант и могат да намалят гаденето, характерно за първия триместър.
Броколи
Броколите са с изненадващо високо съдържание на желязо, което е необходимо в първия триместър, за да се образуват червени кръвни клетки и да се намали рискът от появата на анемия. Също така вкусните зеленчуци съдържат витамини С, А, витамини от групата В, фосфор, магнезий.
Авокадо
Авокадото също е много богато на фолиева киселина. В него се съдържат още витамини от група В и витамин С. Авокадото е полезно за правилния растеж на нервните клетки, както и за растежа на мозъчната тъкан.
Овесени ядки
Овесените ядки са прекрасен източник на фибри, витамини от група В, желязо и други полезни минерали.
Ядки
Ядките са хранителни и калорични, което предпазва от резки огладнявания като едновременно с това дава много енергия. В тях се съдържат големи количества мазнини, които обаче са полезни и важни за плода.
Храни, богати на бета-каротин
Морковите, доматите и чушките са много богати на бета-каротин, който организмът превръща във витамин А. Той е жизненонеобходим за развитието и здравето на очите, кожата, костите и вътрешните органи на бебето. Чушките и морковите са богати още на витамини В6, С и много фибри.
Кафяв ориз
Кафявият ориз, подобно на останалите пълнозърнести продукти, е много богат на полезни фибри, витамини от група В, а и не само. Той дава тласък на енергийните нива и засища за по-дълго.
Манго
Мангото е много вкусен и сочен плод, изтъкан от полезни свойства. Богато е на витамини А и С, магнезий, успокояващ мускулните крампи през бременността.