Витамини за бременни: Наистина ли са необходими и кои са най-важни за здравето на майката и плода?

Когато жената носи бебе в утробата си, нуждата от минерали и витамини се увеличава. Ето защо още при първия преглед гинекологът препоръчва да започнете да приемате мултивитамини. Те играят важна роля при регулацията на метаболитните процеси в организма на майката и плода.

Какво представляват моно- и мултивитамините?

Мултивитамините са комплекси, които съдържат витамини и минерали. Те са създадени така, че да бъдат лесно и напълно усвоени от организма. От друга страна, моновитамините са единични витаминни продукти.  

Лекарите са на мнение, че е по-добре да се избере първият вариант, защото мултивитамините поддържат цялостно нормалния ход на бременността.

Какви витамини трябва да приемат бременните жени?

В идеалния случай витамините трябва да се приемат още преди зачеването (при планираните бременности), около 3-4 месеца преди забременяването, в най-лошия случай поне месец преди това. Това ще подготви тялото на майката с натрупването на необходимия резерв от полезни вещества, а при мъжете ще обнови структурата на спермата. 

В този период трябва да се обърне по-специално внимание на фолиевата киселина, витамин Е и витамините от група В:

  • Фолиевата киселина е отговорна за развитието на феталната нервна система. При дефицит на това вещество могат да се развият сериозни мозъчни патологии;
  • Витамин Е осигурява контрол на зародишните клетки както при мъжете, така и при жените. Той регулира прикрепването на яйцеклетката към маточната стена и е отговорен за опорно-двигателната активност на спермата;
  • Витамините от група В играят важна роля за това колко пълноценно е образуването на протеиновите структури в плода. Благодарение на тях, мускулните и костните елементи на бебето се развиват нормално.  

Какви витамини трябва да приемат бременните жени през всеки един триместър?

Нуждата от витамини и минерали се обуславя от особеностите на развитието на плода и хода на бременността.

През първия триместър бременните трябва да приемат  фолиева киселина, ретинол и  токоферол. С тяхна помощ ще се осъществи правилното полагане на органите в плода.

Във втория триместър е важно допълнително да се приемат витамини от група В. Те са необходими за пълноценно формиране на нервно-мускулния комплекс. Важен е и приемът на витамини С и D, които подпомагат правилното развитие на плацентата.

В третия триместър са необходими минерали и  витамин D, за да се формира и развие добре костната система на плода. 

Важно е да се подчертае, че през цялата бременност трябва да се приемат мултивитамини и минерални комплекси, плюс микро и макро елементи като йод, желязокалций, фосфор и магнезий

Как да изберем витаминен комплекс за бременни?

Решението за това кои мултивитамини да се използват и в каква доза се вземат индивидуално зависи от много фактори -  от възрастта и теглото на бъдещата майка, нейните хранителни навици и от това как протича бременността, какво е времето на годината и други.

Така например обичайно дневната нужда от витамин А е 900 mcg, докато по време на бременност тя се покачва на 1000 mcg. Ако жената кърми, дневният прием на този витамин е 1300 мкг. В мултивитаминните комплекси за бременни и кърмещи жени тези характеристики са взети предвид. Не забравяйте да проверите и дали продуктът е маркиран като "подходящ за бременни жени".

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах