Висока температура при децата

Повишаването на телесната температура е нормална защитна реакция на тялото да се бори с инфекциите. Тя е част от оздравителния процес и не бива да предизвиква паника, стига стойностите й да не надвишават 39 °С. При това положение е необходимо да бъдат взети конкретни мерки.

bebe


Повишаването на телесната температура е физиологичен механизъм на имунната система за защита, спиране на растежния цикъл на вируси и бактерии и повишаване на способността на белите кръвни клетки да отговорят на инфекцията. Температура над 37° и до 39° не на всяка цена трябва да бъде третирана с противотемпературни медикаменти, тъй като така се повлиява ефективността на естествените механизми за защита на тялото.

Обикновено високата температура при децата предизвиква истинска паника у родителите. Важно е да запазите спокойствие и да продължите да следите показанията на термометъра. Има редица практики за облекчаване на симптомите, които треската предизвиква. Противотемпературните средства са избор тогава, когато температурата не може да бъде овладяна и расте над 39° С. при това положение е задължително да бъде информиран и лекуващия педиатър, за да се предприемат необходимите мерки.

Ако детето има висока температура над 39 °C, това не означава непременно, че заболяването е сериозно . Високите стойности на температурата, отчетени от термометъра, нямат пряка корелация с тежестта на заболяването. Въпреки това, когато температурата е висока, има голяма вероятност инфекцията да е бактериална.

bebe2

Един от най-големите страхове на родителите, свързани с извънредно повишаване на телесната температура, е опасността от фебрилни гърчове.

Фебрилните гърчове представляват мускулни конвулсии, в резултат от производството на ендогенни пирогени и незрялостта на нервната система при малките деца. Най-често се наблюдават във възрастовия интервал 3-5 години. Фебрилният гърч протича за около 15 минути и е свързан със загуба на съзнание. По време на подобен пристъп детето се оставя в покой. Позицията на тялото е хоризонтална. Главата не бива да бъде повдигната, тъй като съществува риск от подуване на езика и блокиране на дишането. Необходимо е и да потърсите незабавно медицинска помощ.

 

Така или иначе, ако не става дума за високи стойности, температурата следва да се приема като приятел на здравето на детето, не като негов враг. Това се обяснява с нейните защитни сили.


Ако детето се чувства зле, може да бъдат предприети някои мерки за облекчаване на дискомфорта:

Проветрете помещението и облечете леко детето.

Може да започнете прилагане на компреси с хладка вода върху дланите, челото и крачетата.

Не са препоръчителни топлите вани и душове или рязко охлаждане на тялото, тъй като това може да влоши състоянието.

bebe3

Ако температурата продължава да се покачва, двата вида лекарствени средства с температуропонижаващо действие са парацетамол и ибупрофен. Освен че понижават температурата, и двете имат обезболяващо действие, а ибупрофенът – и противовъзпалително. Вашият педиатър, ще ви даде най-точни насоки, кое от двете средства да приложите. По лекарско предписание се прилага и метамизол натрий, в случай на висока температура, която не се повлиява от парацетамол и ибупрофен.

Във всеки случай, необходимо е да се уверите, че спазвате дозите въз основа на теглото и възрастта на детето, както и че не се получава предозиране в рамките на едно денонощие.

Ако въпреки всичко температурата продължава повече от 3 дни или вашето дете не показва симптоми на подобрение, информирайте лекуващия лекар.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах