Устна хигиена. Как правилно да мием зъбите. Какво е важно да знаем.

Когато говорим за хигиена на устната кухина, първото, за което се сещаме, е редовното  и правилно миене на зъбите, употребата на зъбен конец и изплакването с вода за уста за свеж финал и здрави венци.

Устната хигиена изисква определени техники, с които да я направим по-качествена. Ако ги спазваме, ще предпазим зъбите и венците си от заболявания и необратими последици.

Важни правила за добра устна хигиена

Мийте редовно зъбите

Някои хора пропускат ежедневното миене на зъбите. Това е най-голямата грешка. Категорично миенето на зъбите трябва да се случва всеки ден, поне по два пъти. По този начин се предпазвате от натрупване на бактерии, плака и микроорганизми, развалящи зъбите и венците.

Използвайте четката правилно

Дори да имате усещането, че миете зъбите добре, това невинаги е така. Много хора четкат зъбите само в една посока. Пропускането на въртеливите движения, както и диагоналните такива пречи на качественото измиване на зъбите и междузъбните пространства.

За да се справите по-добре със задачата, гледайте се в огледалото, докато миете зъбите. Така не само ще контролирате по-лесно движенията си, но и ще добиете представа дали сте успели да минете с четката навсякъде.

Подобрете техниката си

Споменахме погрешната техника. Важно е да овладеете качественото миене. Не е важно дали ще четкате 3 минути или 1 – важно е как ще го направите. Дръжте четката под ъгъл 45 градуса и редувайте четкане напред-назад, настрани, въртеливо и нагоре-надолу по цялата повърхност на зъбите.

Мийте зъбите в правилното време

Една от най-често срещаните грешки е миенето на зъбите веднага след хранене. Ако се притеснявате, че остатъците от храна ще развалят зъбите ви – недейте! Това далеч не е съвсем вярно.

Слюнката има своята роля в устната кухина. Тя доразгражда онова, което не сте могли да преглътнете и което е останало по зъбите ви и между тях. Освен това, в слюнката има вещества, които са доста агресивни и ако в момента, в който те действат вие започнете да четкате зъбите, това може да увреди емайла.

Най-добре е да изчакате най-малко 30 минути след хранене, за да измиете зъбите. Толкова време е необходимо на ензимите и веществата в слюнката да спрат да действат.

Задължителното миене на зъбите е препоръчително да се случва 2 пъти на ден – сутрин за свежест и вечер – за здраве. Миенето на зъбите след всяко хранене не гарантира повече здраве. Затова се придържайте най-вече към миенето два пъти дневно.

Използвайте конец за зъби

Зъбният конец е важен в почистването на междузъбното пространство. Там, където четката за зъби не достига, достига конецът. Затова след всяко миене минавайте и със зъбния конец за по-голяма сигурност в качеството на хигиената.

Чистете езика

Езикът има нужда от специални грижи за своята хигиена, а повечето хора го забравят.  Много заболявания в устната кухина се дължат на понижена хигиена на езика. Той има нужда от редовно почистване, защото много случаи именно на него се дължи лошият дъх.

Върху грапавата повърхност на езика, покрита с множество папили, се създават условия за задържане на бактерии и болестотворни микроорганизми. Могат да се появят инфекции на венците, гърлото, кариеси и лош дъх.

Скорошно проучване показва, че повече от 85% от случаите на лош дъх се дължат на недобре почистван език. По-малката част от пациентите с лош дъх страдат от халитоза или други проблеми със стомашно-чревния тракт.

Много е просто – трябва да четкаме езика си при всяко миене на зъбите!

В аптеките и магазините се продават специални уреди за четкане на език. Някои видове четки за зъби също са снабдени с гумени влакна на гърба, предназначени за щателно измиване на езика.

Остъргването му помага за намаляване на бактериите, инфекциите, усещането за обложеност и лошия дъх.

За какво да внимавате?

Имайте предвид, че остъргването не трябва да предизвиква болка. Не стържете прекалено силно с уреда или четката, за да не нараните рецепторните клетки, разположени по целия език.

Стържещите движения, които правите със стъргалката или четката не трябва да са повече от 10 на брой. Просто не е необходимо да се престаравате. Другото, за което трябва да внимавате е да не четкате прекалено навътре, защото може да предизвикате рефлекс за повръщане.

Често срещана грешка е да четкате езика си с четката за зъби. Така рискувате да пренесете бактерии от него към венците или зъбната тъкан, с което да предизвикате кариеси и по-сериозни заболявания.

 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах