Царицата на есента - Смокинята

 

Царицата на есента - Смокинята

Смокинята е сред плодовете, които най-пълно олицетворяват плодородието на есента. Наситено сладък, плътен вкус и омайни лилаво-кафяви цветове, смокинята съчетава в себе си вкусови и полезни за здравето качества.

смокини

Няма нищо по-подходящо от плода на смокинята за хора с храносмилателни проблеми. Смокиновите плодове са изключително богати на ценни фибри и се съчетават отлично с всяка диета. Освен това, те ускоряват перисталтиката и са едно от най-добрите природни средства със слабителен ефект.

Сочните плодове намаляват нивата на триглицеридите в организма и консумирани редовно, предотвратяват инфаркт и затлъстяване.

Източник на витамини А,Е и К, минерали, като желязо, фосфор, калии, магнезий, смокинята има доказана полза в контролирането на високото кръвно налягане. Затова тя е сред плодовете, препоръчвани при хипертония.

Сочните плодове на смокиновото дърво са богати на ценни антиоксиданти. По този начин те са сред храните, които ни помагат да съхраним здравето, младостта и красотата си... 

 

А сега ви предлагаме няколко начина да включите Царицата на есента в ежедневното си хранене. И тъй като Нейно Величество има своя неповторима индивидуалност и характер, сигурно ще се съгласите, че не би й подхождала второстепенната роля на десерт. Тя заслужава главна роля и такава ние й отредихме в храненето, което следва закуската и предхожда обяда. Един момент, в който тялото има нужда от нещо полезно, вкусно, дори подправено с няколко допълнителни калории, овкусено със съвършенство, споделено с приятели... Време е за брънч.

 

Смокинови брънч - идеи

 

Минитарталети със смокини и синьо сирене

Продукти за тарталетите:

130 гр бяло брашно, 50 гр бадемово или оризово брашно, 125 гр масло, щипка сол, щипка захар.

От изброените продукти се омесва гладко тесто, което се разстила във формички за тарталети и се пече на умерена температура за около 20 мин.

За плънката: синьо сирене, добре узрели смокини

В предварително приготвените тарталети се поставя плънката от синьо сирене, което може да настържете или блиндирате леко. Накрая се поставя листче мента и половин смокиня, обърната със сърцевината нагоре.

 

Смокиново-шоколадови бонбони

Необходими продукти:

Натурален шоколад, 50 гр масло, шушулка ванилия, смокини

Натрошете шоколада в метална купа, добавете маслото и ванилията. Разтопете на водна баня до пълното хомогенизиране на сместа.

Почистете смокините и ги подсушете добре.

След като шоколадовата смес леко се охлади, потопете всяка от смокините, равномерно, от всички страни. Поставете ги върху подходяща поставка или поднос. По желание може да ги поръсите с предварително карамелизирани счукани орехи.

Охладете преди поднасяне.

 

Влюбени сърца

Необходими продукти:

2 белтъка, 120 гр пудра захар, ванилия, смокини

Разбийте белтъците с пудрата захар и ванилията на гъст сняг. Върху хартия за печене оформете със шприц малки сърчица. Печете на предварително загрята фурна до порозовяване, след което оставете сърчицата да се изсушат във фурната за около 30 минути.

Карамелизирайте захар. Нарежете внимателно смокините на половинки и слепете всяка от тях с едно сърчице, с помощта на карамелизирана захар или шоколад. Смокинята се поставя отдолу, а сърчицето отгоре. По желание може да декорирате с останалото количество карамел. За целта го затоплете отново и с помощта на лъжица или друг прибор направете карамелени капчици върху сърцата.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах