Съвети за жени с мазна кожа

Всеки човек има различен тип кожа: суха, смесена или мазна. Характерно за последните два типа е, че при тях се наблюдава прекомерна секреция на мастните жлези. Обикновено по-силно засегнати са зоната на челото, носа и брадичката. Това несъмнено е естетичен проблем, който налага грижи и ефективно разрешение.

Летните горещини са допълнителен фактор, който допринася за омазняването на лицето. Макар че често жените се опитват да замаскират лъскавината по кожата с грим, това не е ефективно разрешение на проблема. Понякога дори прекомерната употреба на грим и пудри може да доведе до запушване на порите и замърсяване.

Ако искате да се радвате на безупречно здрава и свежа кожа, без лъскави участъци, не се колебайте да приложите следните съвети.

Почиствайте добре кожата всеки ден

От изключителна важност е да се поддържа оптимална хигиена на лицето. Това е първата стъпка и ключът към красивата и безупречна кожа. Всяка сутрин, веднага след събуждане, измивайте лицето с хладка вода. Съществуват измиващи средства, специално предназначени за почистване на мазна и смесена кожа, които имат себорегулиращ ефект. След измиването на лицето, с помощта на мицеларен лосион премахнете всички замърсявания, особено в Т-зоната (чело, нос, брадичка). Завършете почистването с балансиращ флуид със слънцезащитен фактор.

Ексфолирайте

За да ексфолирате лицето си, може да използвате ексфолиант, който да закупите или да приготвите у дома. За целта е подходящо да използвате мляно кафе или фини овесени трици, смесени с малко вода или отвара от лайка. Нанесете с леки масажни движения и изплакнете с вода. Важно е да се отбележи, че колкото и да е полезно, с ексфолирането не бива да се прекалява, тъй като може да причини дразнене и кожата да реагира с прекомерно омазняване. Винаги, когато ексфолирате лицето си, нанесете в допълнение овлажняваща маска, така че да подхраните кожата и да стимулирате възстановителните й функции.

Не използвайте грим на маслена основа

Ако имате мазна и смесен тип кожа, потърсете грим, който не е на мазна основа. Матиращите гримове и пудри са ефективни, но се опитайте да ограничите употребата им, тъй като те създават филм, който абсорбира мазнините и по този начин те остават върху кожата и в порите. Винаги нанасяйте грима с помощта на гъба или четка. Когато използвате пръстите си, е възможно да заразите продуктите с бактерии. Освен това, наесен с пръсти, фон-дьо-тенът винаги изглежда по-плътен и неестествено.

 

Използвайте абсорбираща хартия

След като завършите грима, може да използвате фина абсорбираща хартия, за да премахнете излишното количество. Наблегнете на челото, носа и брадичката – т.нар. Т-зона – мястото, където са концентрирани най-много мастни жлези и където лъскавината е по-видима.

 

Допълнителни съвети:

Мазната кожа също се нуждае от хидратация. Ако не се чувствате комфортно с крем през деня, опитайте да пиете възможно повече вода. Минимумът е от 8 до 10 чаши на ден.

Защитете кожата си от слънцето. Слънчевите лъчи са агресор, на който кожата реагира с допълнително омазняване. Изберете слънцезащитен продукт с немазна текстура и защитен фактор, не по-малък от 20. Това е важно не само през лятото, но и през цялата година.

Избирайте кремове, които съответстват на вашия тип кожа.

Винаги използвайте кърпички, за да туширате блясъка по лицето. Избягвайте да докосвате кожата на лицето си с пръсти, тъй като това може да доведе до замърсяване.

 

За финал ви предлагаме рецепта за домашно приготвена маска за регулиране на омазняването. За да я приготвите, са ви необходими царевично брашно и лимонов сок.

Смесете царевичното брашно с малко количество хладка вода. Нанесете сместа върху лицето за около 10-15 минути, след което изплакнете обилно. След като подсушите кожата, с помощта на памучен тампон нанесете малко количество прясно изцеден лимонов сок. Изчакайте 1-2 минути и отстранете излишното количество с помощта на мека салфетка, без да триете.

Прилагайте тази маска два пъти седмично за по-добри резултати.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах