Рискът от завишен холестерол

Високият холестерол трябва да се контролира през цялата година, но най-вече по време на празниците, когато богатите трапези предразполагат към по-обилно и нерационално хранене.


Празниците винаги носят положителни емоции, но често са свързани с обилно похапване, завишена консумация на алкохол и липса на физическа активност. Неразумното хранене и преяждане могат да доведат до сериозни последици, сред които и увеличаване нивата на холестерола. Прието е те да не надвишават 200 mmol / L. Тук е мястото да отбележим, че високият холестерол е един от най-съществените рискови фактори за развитието на сърдечносъдови заболявания.
 
Както при много други здравословни проблеми, така и тук, информираността е от ключово значение. Според експертите практически 100% от хората, които са си позволили да загърбят диетата си по време на празниците, имат завишени нива на холестерол в началото на годината.
 
Близо 1 от всеки 2 души в Европа има нива на холестерола, по-високи от препоръчаните. 54% от засегнатия сегмент от населението не е запознат с проблема или не взема мерки за контрол. Затова не бива да е изненадващо, че този мълчалив враг днес засяга половината от пълнолетното население на Европа и дори така, голяма част от хората не го виждат като проблем, който застрашава здравето в дългосрочен план. Изглежда първата мярка за справяне с проблема е да се предприемат мерки за повишаване на осведомеността за вредата от високия холестерол върху цялостното здраве.


Началото на новата година е подходящ момент за придобиване на добри навици. Колкото по-скоро се осъзнае необходимостта от грижата за себе си, толкова по-вероятен е успеха. Придобиването на добри навици в началото на годината е удачно, защото положително подсилва самочувствието и по този начин е възможно да стане неразделна част от нашия начин на живот


 
Съвети за намаляване на високия холестерол

Българското кардиологично дружество настоява, че намаляването на високия холестерол чрез здравословни навици е по-лесно, отколкото изглежда. В тази връзка са и следните няколко препоръки:

Съставете си свой индивидуален план за хранене, според вашите предпочитания и потребности. Обогатете менюто си с повече зеленчуци, плодове, фибри и полезни, неживотински мазнини.

Ако сте любители на алкохола, сведете го до чаша вино веднъж с храненето и избягвайте консумацията на концентрирани алкохолни напитки.

Започнете да отделяте време за спортни занимания. Редовната и умерена физическа активност, като ходене или джогинг, поне 45 до 60 минути на ден, пет дни в седмицата, ще ви помогне да сте във форма. А докато се грижите за физиката си, ще поддържате и здравето си и ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания.

В случай че вече страдате от висок холестерол, включете в храненето си продукти, които имат доказано действие за контрол над проблема, като например млечни продукти и такива, богати на растителни стероли, като соя и пшеничен зародиш.

 

Ако имате генетична предразположеност към хиперхолестеролемия, консултирайте се с лекар и вземете навременни мерки за контрол. В повече от 80% от случаите, с адекватни здравословни навици може да се избегнат усложненията, които предизвиква високия холестерол. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах