Ранната диагностика е решаваща при глаукома

Глаукомата е втората водеща причина за слепота в света. Тя често остава незабелязана, но прогресира бързо и опасно. Ранната диагностика може да спаси зрението.




Глаукомата е хронично заболяване на зрителния нерв. Ненавременното лечение може да доведе до влошаване на зрението и слепота. Характерно за заболяването е високото вътреочно налягане, което води до намаляване на периферното зрение . В повечето случаи това остава незабелязано и засегнатите търсят помощ в по-напреднал стадий на болестта.



Oфталмолозите препоръчват най-малко един профилактичен преглед годишно, особено след петдесет годишна възраст. С един такъв преглед болестта лесно може да се диагностицира, дори ако е в най-ранна фаза и пациента няма никакви оплаквания.



Ако сте в такава възраст, дори и да нямате оплаквания, посещавайте вашия очен лекар веднъж на всеки 10-12 месеца. Няма да изгубите повече от десет минути за прегледа, но с него може да предотвратите усложнения, които засягат зрението, а оттам и качеството на живот.



Специалистите са единодушни: превенцията, ранната диагностика и поддържащото лечение са от ключово значение, когато става дума за проблема глаукома.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах