Променете навиците си, за да сте щастливи

За да сe радвате на повече щастие, трябва да се фокусирате върху онези малки неща, които насърчават увереността ви, сигурността и емоционалността ви.

 

Всеки ден хиляди хора се чувстват депресирани и тъжни. Въпреки че изглежда, че имат добър живот, те не са щастливи… А вие?... Чувствали ли сте, че въпреки че сякаш имате всичко, не сте щастливи?...

 

Това не е въпрос на постигане на повече цели. По-скоро може да се дължи на факта, че се фокусирате изцяло върху навиците, които ви карат да не сте доволни. Може би не го забелязвате, но именно това е най-честата причина за неудовлетворение в края на деня.

 

Първата стъпка да се справите с това е да определите за себе си кои са навиците, които ви правят щастливи и кои – тъкмо обратното. Идентифицирайте веднъж причините, които ви карат да се чувствате зле и може да работите в посока на това да ги изкорените от живота си.

 

Да се ​​стремим да бъдем съвършени означава да бъдем нещастни

 

Много хора са обсебени от идеята, че щастието е съвършенство и това е едно от основните погрешни убеждения, които пречат да се изпита радостта от живота. Ако започнете да търсите недостатъци в кариерата си, ежедневието си, вашите приятели, партньор и дори семейството си, нищо няма да изглежда добре.

 

Започнете да се наслаждавате повече на нещата, които правите всеки ден. Престанете да търсите грешки във всичко и всички около вас и вместо това потърсете красивото и стойностното в живота си.

 

Никога не създавайте стандарти за съвършенство за себе си. Никога няма да можете да ги изпълните, защото съвършенството не съществува. Нещо повече: именно грешките и несъвършенствата правят всеки човек и всяко нещо уникално.

 

Забравете за миналото и не се тревожете излишно за бъдещето

 

Друг вреден навик, който често ни прави нещастни, е обвързването на бъдещето с прекалено планове, които будят тревога и ни отдалечават от щастието. Взирането в миналото е друг подобен проблем. Ако постоянно се фокусирате върху допуснатите някога грешки или се питате всеки ден защо нещата не се случват както би ви се искало, със сигурност няма да се почувствате по-щастливи. Докато се притеснявате за това, което вече се е случило, пропускате онова, което се случва сега. Много хора прекарват така години наред, без да са щастливи.

 

Затова оставете миналото зад себе си и започнете да се наслаждавате на всеки ден, който имате. Бъдещето е отговорност, но не го правете бреме.

 

Спрете да сравнявате себе си и живота си с този на другите

 

Сравняването и мислите от типа „ако бях като него”, „ако имах като твоята работа… твоята кола” и т.н. подкопават самочувствието. Не бива онова, което имат другите, да ви пречи да забелязвате собствените си постижения. Всеки има с какво да се гордее.

 

Всички сме склонни да мислим, че зад съседната врата тече по-щастлив или по-пълноценен живот, само защото виждаме всичко отвън. Ако можехме да видим страховете, грешките или тъгата на другите, със сигурност нещата биха изглеждали по-различно.

 

Да бъдеш щастлив зависи от това как възприемаш себе си и заобикалящия свят. Сравненията не постигат нищо. Прекаленото вглеждане в другите създава илюзорна представа за радостта и пълноценния живот. Затова вместо да губите време в сравнения, определете своите цели и съставете план за действие, за да ги постигнете.

 

Спрете да поставяте граници там, където ги няма

 

Изненадващо е колко много са нещата, които си мислим, че не можем да имаме или правим. Страхът често ни спира и ни кара да се ограничаваме до цели, които изглеждат по-постижими и лесни. Някои хора смятат, че тези ограничения ги правят реалисти.

 

Това може да е вярно, но само в малка степен. Ако постоянно си поставяте ограничения, без да вярвате в себе си, те ще се превърнат в една от пречките да сте щастливи.

 

Обикновено такова поведение е причинено от страха от провал и от съмнения. И двете са много често срещани при всяко човешко същество. Не си поставяйте граници и преодолейте страховете си. Ще видите, че с течение на времето това ще става все по-забавно и предизвикателно.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах