Предимства на плуването за здравето

Освен че благоприятства ставно-мускулното здраве, плуването дава по-голяма гъвкавост, подобрява координацията и насърчава двигателната способност.


Без съмнение плуването е една от физическите дейности, които имат най-голяма полза за здравето на човека. Това е така, защото при този вид активност участват всички крайници на тялото по координиран начин, а преодоляването на съпротивлението на водата допълнително натоварва и укрепва мускулната система. Представяме ви седемте най-важни предимства на плуването.

Забавя процесите на стареене

Доказано е, че плуването има благоприятен ефект върху опорно-двигателната, сърдечната, нервната система. То поддържа тялото и ума активни и по този начин осигурява по-добро здраве, сила, енергия и жизненост. Въпреки че е невъзможно стареенето да се избегне, този спорт може значително да забави дегенеративните процеси в човешкото тяло.

Подобрява физическата устойчивост на тялото

По време на плуване са ангажирани всички крайници, мускулите, дишането, сърцето, ума. Самите движения изискват абсолютен баланс и координираност. По този начин плуването спомага за постигането на по-добра концентрация, контрол, възпитава умението за бърза реакция и устойчивостта на тялото.

Спомага за по-бързото изгаряне на калории

Плуването е една от най-добрите възможности за изгаряне на по-големи количества калории. Това е така, защото за разлика от упражненията във фитнеса или у дома, във водата са нужни много по-големи усилия, за да се преодолеят съпротивителните сили. По време на плуване мускулите работят пет до шест пъти по-усърдно, отколкото на земята. Този спорт позволява изгарянето на средно 600 калории за един час.

Подобрява дихателния потенциал

Както вече споменахме, плуването насърчава дишането. Докато се извършват движенията, с които тялото се придвижва във водата, е необходимо да се диша пълно, по-ускорено и дълбоко, което има изключително положителен ефект върху тялото. Правилното дишане подобрява белодробния потенциал и качествената оксигенация на мозъка и тъканите.

Елиминира болката в гърба

Много специалисти препоръчват плуването като лечебен подход при различни заболявания на опорно-двигателния апарат и особено мускулни болки. В съвремието ни болките в гърба са често срещано явление, а плуването е ефективно и приятно средство за елиминиране на този дискомфорт, тъй като подобрява гъвкавостта и тренира мускулите, които държат гърба изправен. Движенията са тялото стават по-хармонични, по-синхронизирани, плавни и елегантни.

Подобрява кръвообращението

По време на плуване всеки орган от тялото получава лек масаж, активира се кръвотока, а резултата е усещане за жизненост и енергичност. Плуването е перфектно занимание за хората, които страдат от разширени вени. Този вид спорт активира работата на мускулите на долните крайници, а по този начин се упражнява масаж върху кръвоносните съдове и се насърчава
кръвообращението.

Действа релаксиращо

Плуването е релаксираща дейност, която може да помогне за контролиране на стреса. По време на заниманието се отделят ендорфини, които носят усещане за щастие и задоволство. Плуването натоварва цялото тяло, а когато усилието приключи, мускулите се отпускат и си почиват, което дава усещане за лекота и благополучие. Умът е освободен и отпуснат, главно поради дихателните упражнения, които се извършват. Подобно на всяка друга физическа активност, плуването контролира апетита, подобрява метаболизма и помага да поддържаме тялото си във форма.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах