Предимства и недостатъци на алкалната диета

Предимства и недостатъци на алкалната диета

Човешкото тяло е съвършена структура, благодарение на синхронната работа на всички клетки, органи и системи. Само така е възможно функционирането им в единство, наречено организъм.
За да изпълняват функциите си всички структури в човешкото тяло, от решаващо значение е балансът, равновесието.
Когато говорим за храненето, трябва да знаем, че всичко, което набавяме отвън, с храната, оказва въздействие върху тялото, върху всяка клетка, върху всяка биохимична реакция.
Не случайно, още от Древността, на храната се гледало като на лекарство (Хипократ). Тази теория все още не е изгубила привърженици, заради логичността, която би следвало да търсим, когато вземаме решение как да храним тялото и себе си.

Напоследък много се говори за така наречената алкална диета. Популярността идва от холивудски звезди, като Виктория Бекъм, Кели Брукс, Миранда Кер. Те споделят, че дължат физическото си здраве и перфектен вид на принципите на киселинно-алкалното равновесие в тялото и диетата, която ги следва.

 

Киселинността в организма се повишава с освобождаването на водородни йони (Н+), като краен продукт от енергийния метаболизъм. Единствения начин тези водородни йони да се неутрализират, е с присъствието на алкални вещества.
Индикатор за киселинно-алкалното равновесие е рН. рН измерва химическата активност на водородните йони. Създадено по скала от 0 до 14, то е неутрално при стойности около 7. Стойностите под 7 означават кисело, а тези над 7- алкално рН.

Нормалното рН на кръвта и клетъчните течности е между 7:35 и 7:45: слабо алкално и стабилно. В тялото всички процеси на метаболитната система са балансирани така, че да поддържат определено равновесие и постоянен баланс на кисели и основни вещества.
Това е така, освен при някои извънредни обстоятелства, като острата метаболитна ацидоза, при която организмът е претоварен и бъбреците не са в състояние да неутрализират излишната киселинност. Същото може да се случи и при лошо контролиран диабет, гладуване, тежка диария, отравяне с аспирин (салицилова киселина).

 

Принципи на алкалната диета

Привържениците на алкалната диета вярват, че повишената киселинност в тялото е причина за всички болки, умора, неразположение, наддаване на тегло, рак, сърдечно-съдови заболявания.
Тук е мястото да се отбележи, че този тип хранене не бива да стига до крайности и да се елиминират изцяло определени храни, за които се знае, че повишават киселинността. По-скоро, храните – кисели и алкални, трябва да се включват така, че подпомогнем естествените процеси на метаболитен баланс.
Киселите храни би следвало не да се изключват, а да се ограничат разумно, в полза на алкалните.

 

Ето и повече информация за храните, класифицирани според характера на метаболитните им отпадъци и според техния киселинен или алкализиращ протеин и минерали.

 

Подкиселяващи храни
На първо в тази група са месото и всички храни, богати на животински протеини. Те не само съдържат киселинни минерали (хлор, сяра фосфор), но също така, изходен продукт от преработването им са много отпадъчни киселини.
Полуфабрикати и готови храни
Сладкарски и тестени изделия
Алкохолни и кофеинови напитки

 

Алкализиращи храни
Тук главно място заемат плодовете и зеленчуците, тъй като те съдържат алкализиращи минерали, като магнезий, калций, натрий, хлор, сяра, фосфор.
Подправки
Зърнени култури
Млечни продукти


Предимства на алкалната диета

Тъй като се основава на консумацията на непреработени плодове, зеленчуци, растителни масла, месо в малки количества, риба, яйца, зърнени храни и млечни продукти, алкалната диета е една пълноценна и добре балансирана диета.
Предимствата на този тип хранене се оценяват от страна на привържениците й с добър тонус, физическа устойчивост, множество ползи за здравето, поддържане на стабилно, здравословно тегло.

Недостатъци на алкалната диета
Освен че е балансирана и разумна, алкалната диета е лесна, логична и може да се следва неопределено дълго време, лесно изпълнима е, независимо дали се храните у дома или навън.
Опасна е тогава, когато бъде изменяна. В същината си, тя не отрича консумацията на животински протеини. По-скоро насърчава избора на конкретни и подходящи такива.
Когато се отхвърлят всички източници на животински протеини от хранителното меню (месо риба, яйца, млечни продукти), това е не алкална, а веган-диета, която се приема като крайна и в много случаи застрашава здравето.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах