Пародонтит

Пародонтитът е инфекциознозаболяване, причинено от бактериите в зъбната плака. Обхваща всички структури, поддържащи зъбите на мястото им.

 

Както плаката, която е видима, така и биофилма, невидим с просто око, съдържат голямо количество добре организирани и прикрепени към зъбната повърхност бактерии. В зависимост от вида им, пародонтита протича по различен начин – агресивно или хронично.

Най - разпространен е хроничният пародонтит, който обикновено пациента, а често и много лекари по дентална медицина, забелязват едва когато е в много напреднал стадий.

 

Как да разбера, че имам пародонтит?

Признаци, като кървене от венците, лош дъх, промяна в положението на зъбите, подсказват за проблем с пародонта, но истината е, че без рентгеново изследване и клиничен оглед от специалист,  не можем да се постави окончателна диагноза.

 

Как се лекува пародонтит?

 След като е поставена диагноза, лечението преминава през няколко етапа:

Началната терапия– тя включва ултразвуково почистване на надвенечния и подвенечния зъбен камък, зъбна плака и биофилм. Ако има подвижност на някои зъби, те се шинират. От голямо значение е поддържането на безупречна орална хигиена от страна на пациента по време на цялото лечение, както и след него, затова важно е и обучението за нейното правилно извършване.

 

Преоценка– няколко седмици след края на инициалната терапия се оценява какво е постигнато в процеса на лечение. В зависимост от резултатите, пристъпва се или към поддържаща терапия, или към допълнителни хирургични методи за лечение на някои участъци. Колкото и страшно да звучи, хирургичните методи са единственият метод за възстановяване на вече загубена кост около зъбите или за намаляване на дълбочината на някои пародонтални джобове. Това се извършва от зъболекар, преминал специално обучение по пародонтология.

 

Поддържащатерапия – към нея се преминава или веднага след преоценката, или след края на пародонталната хирургия (ако се налага такава). Включва перфектна орална хигиена от страна на пациента и редовни посещения (между 3-6 месеца) за почистване на биофилма с ултразвук в денталния кабинет. Пародонтитът е лечимо заболяване, но за успешното му лечение от критично значение е стадият, на който ще се диагностицира и ще започне правилното му лечение.

 

Какво включва превенцията на пародонтит?

Тя включва редовно измиване на зъбите, почистване на междузъбното пространство с помощта на конец за зъби и интердентални четки, използване на вода за уста, съдържаща антисептични съставки, които не позволяват на бактериите да се развиват прекомерно.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах