ОБРАТНО НА РАБОТА БЕЗ СТРЕС

Повечето от нас някак си свикнаха с комфорта на епидемичната обстановка. Човечеството доказа, че е способно да се адаптира. Започнахме да работим от вкъщи, да учим от вкъщи, да полагаме изпитите си вкъщи, да играем с децата си вкъщи и какво ли още не. Домът, както винаги, се оказа най – силната ни крепост. Разбира се, някои от нас нямаха търпение и още с падането на ограниченията, рязко се завърнаха в предишното си ежедневие, впускайки се смело в животът „навън“.

Но за други нещата не са чак толкова розови. Много хора са притеснени, че ще заменят работния ден прекаран на фотьойла, в комфортна зона с лаптоп в ръка и порция обяд на една ръка разстояние, връщайки се отново в напрегнатата и динамична обстановка, в която освен, че ще трябва да излязат от зоната си на комфорт, ще е изключително важно да внимават за здравето си.


Всички тези обстоятелства неизбежно ни стресират и тревожат, когато и без друго сме перманентно подложени на напрежение покрай сметките и семейните проблеми. Можем ли да преминем плавно и с най – малко стрес към нормалния ритъм на живот, с който преди бяхме привикнали?

На първо място, ако ни очаква динамична и напрегната седмица, трябва да обърнем внимание на уикенда преди нея. Наред със забавленията през деня е добре да включим максимално дълга разходка из природата. Ако се поразходим сами, ще имаме време да потърсим решения на натрупалите се проблеми, а природата има свойството да ни успокои. Освен това ще сменим мръсния градски въздух и шумотевица със раззеленени дървета и тишина.

С идването на лятото, часовете на открито ще ни помогнат да се сдобием с витамин Д пряко от слънчевите лъчи. Както знаем, той е изключително важен за имунната ни система особено в условията на грипна епидемия. Дефицитите му могат да доведат до чувство на умора, отпадналост и депресия. Може да избегнете всичко това и да се погрижите организмът ви да приема редовно Витамин Д, като се снабдите с него лесно и бързо от нашия сайт.

Важно е да се отбележи, че хората, които се нагърбват с много ангажименти, често подценяват значението на съня, работейки до късно. В ежедневието на заетия човек се наблюдава изключително напрежение. Хората прекарват дълги часове в отмятане на работни задачи, а след това се опитват да наваксат пропуснатите срещи с приятели или хобитата си до малките часове на нощта. Това допълнително изтощава тялото ни, умората в нас се натрупва, ставаме все по – раздразнителни без причина и така докато не усетим, че тялото ни дава сигнали да забавим темпото. Не отричаме, че забавленията са най – сладката част от деня, но за да имаме сили да им се радваме, трябва да знаем, че най – здравословният сън е от 22:00 часа до 2:00. Много проучвания доказват, че ако спим през този интервал, нашият организъм ще бъде наистина възстановен на следващият ден. Ако вечер ни е трудно да успокоим тревогите си и имаме проблеми със съня - чаша горещ чай преди лягане ще бъде отлично решение, което ще ни помогне да се отпуснем и да влезем в тонус за следващия ден.

Безспорно установено е, че чаят от мента, лайка , маточина, зелен чай или ашваганда са едни от най-полезните за организма.

Ашвагандата е добре позната билка от Древна Индия, която от векове помага на хората да регулират нивата на стрес в организма си, поради високото  съдържание на антиоксиданти, които регулират свободните радикали, които пък са основният виновник за сърдечните удари. Ашвагандата доказано ще подобри съня ви. Повече за нея може да научите тук.

В борбата със стреса, несъмнено е важно и да се храним здравословно, за да заредим организма с вещества и минерали, които ще го държат във форма, така че да може да бъде устойчив на предизвикателствата, които забързаното ежедневие често поставя. Храни като цитруси, сурови ядки, риба и яйца ще бъдат отлични източници на витамини от група В и С.  Добра новина е, че черният шоколад освен вкусен е и полезен, поради съдържанието си на магнезий. Освен това похапването му е важно за повишаване на хормона на щастието – серотонин.

Друг важен витамин, балансиращ хормоните е цинкът. Факт е, че цинкът е витамин, който допринася за намаляване на негативните ефекти, които стресът нанася на организма. Дефицитът му доказано влияе върху настроението и здравето на психиката, като в същото време отслабва имунната система -  последното нещо, което искаме, когато предстои да се върнем на работното място и рязко да сменим домашната обстановка с динамиката на офиса. Цинкът се съдържа в месни продукти като телешкото например. Ето защо е добре хората, които са вегетарианци или вегани да обърнат внимание, дали снабдяват организма си с достатъчно количество от цинк.

Както споменахме по – нагоре, похапването на черен шоколад би засилило производството на серотонин – хормонът на щастието. Важно е да отбележим, че регулирането на серотонина се осъществява и от витамин В12. Този витамин е важен, както за процесите, които се развиват в мозъкът, така и за клетъчните процеси. Депресията, перманентната умора и главоболието са само някои от признаците за дефицит на В12. Ето защо приемът на достатъчно количество витамин В-комплекс е важен за справянето със стреса.

Може да разгледате нашето предложение - МЕТИЛКОБАЛАМИН Б12, съдържащ 30 таблетки, които тялото лесно може да абсорбира. Друг витамин от групата В комплекс е фолиевата киселина. Нейният прием е изключително важен по време на бременност или при планиране на бременност. В същото време фолиевата киселина доказано намалява депресията и паниката.

Разбира се, не е правилно да пресмятаме ежеминутно грамове и милиграмове от витамините, съпоставяйки ги с необходимият дневен прием. По този начин само ще се изнервим в и без това натовареното си ежедневие. Правилното хранене и достатъчната почивка са основните фактори, оказващи влияние върху здравето ни. Понякога малко усамотение с изключен телефон, далеч от социалните мрежи и непрестанните работни разговори могат да ни презаредят, избавяйки ни от омагьосаният кръг на ангажиментите.

Йогата е добра практика за успокояване на духа ни. В интернет има много техники, които може да разгледате и приложите. В началото може би ще ви изглежда трудно и безпредметно, но поставяйки тялото си в определени пози, според много от практикуващите, ще почувствате облекчение, ще прекарате известно време насаме със себе си и мислите си, а понякога в това се крие ключът към много отговори. Йогата ни предоставя тази възможност – да се откъснем за малко от реалността. Освен това е доказано, че йога практиките стягат и оформят тялото ни. Така, че не виждаме причина да не опитате.

Често сме твърде заети да раздаваме времето си за всички, които обичаме и някак си, с напредването на възрастта и проблемите, забравяме да обръщаме внимание на себе си, а това е от изключително значение за здравето на духа и тялото ни. Можем да го избегнем, ако просто променим някои от навиците си и се погрижим организмът ни да приема нужното количество витамини. Кога ще открием по-подходящ момент за това, ако не сега, когато нормалният ритъм на живот започва отначало?

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах