Навременното отстраняване на памперса помага за предотвратяване на бъдещи проблеми

Ако смятате, че е време да сложите край на памперсите, знайте, че колкото и трудна да се окаже тази задача, необходимо е да сте упорити, защото това е много важно за развитието и здравето на детето ви. Използването на памперса прекалено дълго може да доведе до чести пикочни инфекции, лоши задръжни и проблеми и нощно напикаване. Педиатрите са на мнение, че до петгодишна възраст, всяко дете трябва да може да контролира процеса на задържане на урина, а мокренето на леглото през нощта да е отдавна в миналото.

Въпреки че има редица общи принципи при отстраняване на памперса, всяко дете е различно и няма общовалидно правило как трябва да се случи това. Като цяло, специалистите препоръчват първите постъпки да се предприемат през по-топлите месеци, тъй като за детето ще е по-комфортно, предвид етапа, в който ще се омокря докато е без памперс. Идеален момент е възрастта между две и три години. Необходими са от няколко седмици до шест месеца, за да се премахне изцяло памперса.

Преди да започнете, има няколко неща, които трябва да съобразите. Нужно е да изберете гърне, което детето да приема добре или да трансформирате вашата тоалетна, така, че мъникът ви да се чувства удобно и сигурно. Второто важно условие е да се въоръжите с търпение и да действате внимателно и грижовно. Избягвайте наказанията и не подхождайте с действия, които провокират срам или неудобство у детето. Процесът изисква време. В началото малчуганите ще схващат всичко като игра, но много скоро ще се изненадате, колко бързо учат.

Въпреки че нощното напикаване след определена възраст е едно от най-травматичните събития за децата, само две от всеки десет от тях с този проблем се диагностицират и лекуват от лекар, споделят специалистите. Това поражда неодобрение и тревога у специалистите, тъй като е известно, че с правилна диагноза и лечение, проблемът може да бъде решен в 85% от случаите.

Също така, според тях, все още има голям брой педиатри, които предпочитат да изчакат, докато състоянието отзвучи спонтанно. Така обаче проблемът се задълбочава и децата достигат до възраст, в която основната последица от липса на навременно лечение е проблем със самочувствието, адаптацията и комуникацията. Децата с такива проблеми се срамуват, те отказват да участват в социални дейности.

Предупрежденията са, че ако не бъде овладян, проблемът може да се задълбочи в по-зряла възраст. Сигурно ще се изненадате от статистиката, която показва, че 1% от юношите над 15 години страдат от нощно напикаване.

Ето защо, не отлагайте отказването от памперсите и възпитаването на навици при най-малките. Не се колебайте да потърсите помощ, ако срещнете трудности и процесът се проточи. Имайте предвид, че след петгодишна възраст нощното напикаване изисква консултация и персонализирано лечение от педиатър, педиатричен уролог или нефролог. Тяхната задача е да определят причината за състоянието, както и е необходимо да бъдат изключени по-сериозни заболявания, като диабет, инфекции на пикочните пътища или малформации.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах