Летните вируси и как да се предпазим

Лятото започна и с първите горещи дни си мислим: край на болестите! Уви, не е така. В топлото време също се активират вируси, които атакуват възрастните и най-вече децата, мъчейки ни с разстройство, повръщане, висока температура. Някои от старите "зимни" познайници също не спят и дори през лятото се случва да страдаме от ангини, хреми, кашлици.

Най-често разпространените летни вируси са рота, ентеро и адено вирусите. Предаването им от човек на човек става по въздушно-капков и контактен път. Местата, където най-често се срещаме с вирусите през лятото са курортите. Но това не изключва и останалите места с голяма концентрация от хора. Положението се усложнява от високите летни температури, които потискат имунната ни система, а храната бързо се разваля.

Голяма опасност крият басейните със съмнителна чистота, тъй като влажната среда е любима за вирусите, гъбичките и бактериите. Не добрата хигиена на ресторанти и заведения за бързо хранене в морските курорти също е предпоставка за разпространение на летните вируси.

За малките деца най-опасен е ротавирусът. Инфекцията с този вирус е най-честата причина за развитие на тежка диария при бебета и малки деца. Той се разпространява лесно по пътя ръка-уста при контакт с изпражненията на заразен човек. При повечето деца ротавирусната диария преминава от само себе си. Въпреки това, при някои деца заболяването протича сериозно с тежко повръщане, диария и животозастрашаваща загуба на течности, които налагат хоспитализация.

Децата, заразени с него, буквално за час, започват да повръщат. Детето отпада рязко, след което вдига висока температура, появява се силна коремна болка и се стига до диария. Изхожданията са много чести, до десет, а в особено тежките случаи и повече пъти на ден. Всички тези симптоми се развиват от 24 до 48 часа и продължават около седмица.

Гастроентеритът, наричан още стомашен грип, също е много мъчителен и често срещан през лятото. Той е опасен, както за възрастните, ако не се вземат навременни мерки, но най-вече за бебетата и малките деца.  Съпътстващите симптоми на стомашен грип могат да са висока температура, силни болки в корема, загуба на апетит, отпадналост.

Как да се предпазим от летните вируси?

Добра лична хигиена

Хигиената е водеща в превенцията на агресивните летни стомашни вируси. Честото миене на ръцете е от огромно значение, за да се предпазите. Ако член на семейството ви страда от стомашен вирус, може да се наложи да носи маска или ръкавици при контакт с децата вкъщи. Имайте предвид, че стомашните вируси са силно заразни. Обикновено в рамките на 24 часа друг член на семейството проявява симптомите.

Хидратация

В горещините трябва да се пият много течности. Лекарите препоръчват да приемаме минимум 1,5 литра вода на ден. Избягвайте газираните напитки и соковете с добавена захар, тъй като те извличат водата от организма.

Предпазни средства

Носете винаги със себе си влажни кърпички, както и дезинфектанти на спиртна основа.

Подсилване на имунната система

Най-добрата превенция срещу летните вируси е силната имунна система. Много лекари и педиатри препоръчват да се взимат пробиотици (полезните бактерии за нашия организъм), които да се пият превантивно още от първия ден на лятната ваканция. Те повишават устойчивостта на организма срещу микробите и намаляват риска от инфекция. Ако пък вече сте се разболели, ще ви помогнат да се възстановите по-бързо.

За да предпазите организма от атаките на летните вируси, може да използвате предимствата на хомеопатичните продукти за подсилване на имунната система.

Мийте плодовете и зеленчуците

През лятото основните храни, които консумираме, са пресните плодове и зеленчуци. Преди да ги сложите на масата обаче ги измивайте много внимателно, а при необходимост ги белете. Когато сте на заведение, избирайте ястия, които се консумират много и няма да са застояли. За предпочитане е да са минали през термична обработка.

Избягвайте контакт с болни хора и носете предпазни маски, ако се налага такъв.

Не пийте  чешмяна вода в курортните селища, която много често се явява източник на стомашно-чревни проблеми.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах