Кой регулира апетита ни?

Човешкият организъм изразходва изключително много енергия за различните биохимични процеси, свързани с нормалното функциониране на тялото. Тази енергия той получава от разграждането на мазнините, въглехидратите и белтъчините, набавяни с храненетo. Всички те трябва да са в такова количество, че да задоволят напълно структурните, метаболитните и енергийни нужди на организма и той да функционира като едно съвършено цяло.

Енергийните нужди на всеки организъм се оценяват с различни методи. Все пак е установено, че най-здравословната пропорция на белтъци, мазнини и въглехидрати е 12% - 28% - 60% от общите поети калории. По друг начин представено, човешкото тяло се нуждае средно от 75г белтък,78г мазнини и 375г въглехидрати на ден. При децата, възрастните и бременните тези стойности са различни.

За съжаление обаче храненето не е проста математика. Не е толкова лесно когато избираме какво да похапнем да се превърнем в калкулатори. Освен това, фактори като стрес, липса на свободно време, емоционално състояние и други, ни карат да изпитваме по-често чувство за глад, не винаги можем да контролираме апетита си и откровено казано, човешко е да пожелаем да похапнем нещо, което изкушава погледа ни.

Кого можем да виним за това? Вижте кои са регулаторите на апетита в тялото и как действат.

 

Лептин

Лептинът представлява протеин със сложна структура. Той действа като хормон, който има за задача да регулира апетита. Синтезира се от клетките на мастната тъкан и потиска центъра на апетита в хипоталамуса. Всичко, което би могло да окаже влияние върху синтеза на адекватни нива на лептин в организма, повлиява апетита и може да доведе до безконтролно натрупване на мастна тъкан.

 

Адипонектин

Адипонектинът има белтъчна структура и също действа като хормон. Секретира се от клетките на мастната тъкан. Колкото повече е мастната тъкан в тялото,толкова по ниски са нивата на секреция на хормона. Ролята на адипонектинът е да потиска проявата на различни метаболитни изменения и по този начин той се проявява като защитен фактор срещу диабет, затлъстяване и атеросклероза. Адипонектинът насърчава използването на глюкозата за енергийните нужди на организма, главно от мускулната и мастната тъкан.

 

Грелин

Грелинът е третият хормон, който участва в контрола на апетита и теглото. Секретира се от клетките на стомашната и чревната лигавица. Неговата функция, обратно на предходните два хормона, е да насърчава апетита, посредством връзка с рецептори в хипоталамуса. Освен това, той стимулира производството на хормона на растежа. Работата на грелина е изключително свързана с тази на лептина. От тяхното хармонично взаимодействие зависи нормалното хранене и балансирано телесно тегло.

 

От всичко това става ясно, че апетитът не е просто желание да похапнем нещо, което виждаме пред себе си. Зад това желание стоят поредица от процеси в тялото, а синхронът между тях е определящ за поведението ни на масата или зад щанда с шоколадови изкушения.

Колкото до самоконтрола, към който всички диетолози призовават, той е наистина важен. Но истински късметлии са онези, които нямат проблем нито с него, нито с апетита и наднорменото тегло, защото не проявената воля, а правилния физикохимичен баланс вътре в организма има решаваща роля за начина, по който изглеждаме.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах