Кортизон: какво представлява и какви са неговите ефекти в тялото

Кортизонът е стероидно съединение, което произлиза от кортизол - вид глюкокортикоидно вещество, част от семейство хормони, които участват в множество регулаторни процеси на тялото, продуцирани в надбъбречните жлези.

Обикновено нивата на кортизола на индивида се повишават, когато той е в относително продължителна стресова ситуация. Кортизолът също участва в метаболизма на мастни киселини, въглехидрати и дори протеини. Той има роля в регулирането на течностите и електролитите в нашия организъм, а по този начин и в поддържането на хомеостазата.

Като общо правило кортизол се произвежда в човешкия организъм според указанията за ендокринната система, която контролира всички функционални хормони. По този начин, той естествено се синтезира в кората на надбъбречните жлези.

Специалистите са способни да имитират и изкуствено да произвеждат това химическо съединение. Разработени са съответните лекарства, които осигуряват кортизон на хора, които се нуждаят от него в редица случаи. Прилага се мускулно, интравенозно и дори интраартериално.

Понастоящем кортизон се използва при лечението на различни клинични заболявания. Такива са например:

Възпаление или оток в определена част от тялото (тъй като механизма на действие на кортизона включва генерализиран противовъзпалителен отговор).

Болести с автоимунен характер

Респираторни нарушения, включително астма и други хронични заболявания

Алергични реакции към определен фактор или алергии от хроничен характер, оток на Квинке и др. В някои случаи лекарите използват лекарства с кортизон, за да се предотвратят подобен род усложнения.

Патологии, които засягат храносмилателната система, като болестта на Крон

Проблеми от офталмологичен характер

Трансплантации, при които е важно да се намали шанса за отхвърляне на новата тъкан

Някои видове рак, както и при наличие на гадене, липса на апетит и повръщане при пациенти с тези заболявания

Кожни заболявания

Болки в ставите, артрит, бурсит и др.

Кортизонът намалява активността на имунната система, която е отговорна за защитата на нашето тяло срещу чужди агенти. По този начин се получава имуносупресивен отговор у пациента.

Следователно по време на продължителни стресови ситуации е по-вероятно да се получат инфекции от всякакъв вид. Когато имунната система се инхибира, микроорганизмите, които обикновено се елиминират от защитните механизми на тялото, пролиферират и колонизират тъканите.

Това обяснява защо при продължителната употреба на кортикостероиди е възможно лицата да страдат по-често от различни по вид заболявания и инфекции. Освен това, продължителността на инфекцията при тях е по-дълга, отколкото при имунокомпетентно лице (т.е. с правилна работа на имунната система) и съществува риск от повторна инфекция след лечение.

При лица, които се лекуват с кортизон, може да се наблюдават нови, неочаквани промени. Обикновено такива не последват, ако лечението продължи по-малко от десет дни. Ако обаче употребата на този вид медикаменти надвиши десетдневния срок или се прилага често във времето, е възможно да се наблюдават следните нежелани реакции:

 

Задържане на течности, които могат да причинят подуване на глезените и краката

Нетипична раздразнителност

Гадене и повръщане

Главоболие, което може бъде придружено от замаяност

Усложнения, свързани с костите

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах