Какво представлява лактозната непоносимост и как може да се преодолее с диета

Лактозата е вид захар, която се съдържа в млякото, но и в други продукти. При установяване на непоносимост към лактоза е важно в диетата да се включат храни, осигуряващи препоръчителното количество калций.


Лактозната непоносимост е храносмилателно разстройство, което все по-често се среща сред различни възрастови групи. Ако след като изпиете кафе с мляко или похапнете любимата си овесена закуска с мляко се чувствате некомфортно, е добре да изключите вероятността да страдате от лактозна непоносимост.


Неспособността за смилане на лактозата се дължи на липсата на храносмилателен ензим, наречен лактаза. Той се секретира е тънките черва, където се случва абсорбцията на лактозата.


Лактозата се съдържа в природни и промишлени продукти. Сред първите са кравето, козето и овчето мляко. В промишлените продукти тя се открива под формата на консерванти в маргарини, студени меса, сладолед, колбаси, пастет, сосове, обогатени зърнени храни и др. Лактозата присъства в много храни, затова бъдете особено внимателни, когато избирате менюто си.


Отговорен за разграждането на лактозата е ензимът лактаза. Той участва в разграждането на лактозата до прости захари в тънките черва. Когато тялото не произвежда достатъчно лактаза или ензимът не изпълнява добре функцията си, са налице симптомите на лактозна непоносимост.


Най-често оплакванията са чревни, сред които: газове, коремни спазми, болка, подуване, диария, гадене и повръщане.


В момента съществуват два метода за диагностициране на лактозна непоносимост. Вашият лекар ще ви посъветва най-правилно кой е подходящ за вас на база на оплакванията ви.


Тестуване с издишан водород


За този вид тестуване е необходимо да приемете определено количество лактоза. Тестът е неинвазивен и позволява на базата на издишания въздух да се определи какво е количеството водород, отделено от чревната флора. Ако с дишането се отделя по-голямо количество водород, се потвърждава лактозна непоносимост.


Това е така, тъй като когато лактозата не е добре разградена в тънките черва, когато достигне дебелото черво, тя подлежи на разграждане от бактерии, които отделят голямо количество водород като изходен продукт.
Кръвен тест
Състои се в измерване на количеството глюкоза чрез кръвни тестове. Прави се преди и след приемането на лактоза. Ако тялото генерира достатъчно от ензима лактаза, захарта ще се разпадне и ще се увеличи количеството глюкоза в кръвта. Ако резултатите показват ниски нива на глюкоза, тогава е налице лактозна непоносимост.


Видове непоносимост към лактоза


Придобита хиполактазия


Тя се развива постепенно, с течение на времето. Свързана е с намаляване на количеството на секретирания ензим лактаза. Разстройството се проявява, когато се достигне много ниска граница. То е за цял живот. Всички млечни продукти трябва да бъдат ограничавани стриктно при установяване на придобита хиполактазия.


Вторична или временна нетърпимост


В тези случаи непоносимостта към лактоза е следствие от други проблеми, които засегнатият е имал и които са причинили увреждане на чревната функция. Такива са например цьолиакия, чревни инфекции, възпалителни заболявания, чест прием на антибиотици, недохранване, тежка диария, вродена нетолерантност. Последната се проявява с раждането, когато бебето не усвоява нормално лактозата от майчиното мляко. Състоянието е много рядко, но изключително деликатно.


Според степента на непоносимост, която бъде установена, при деца или възрастни, е необходимо да се ограничи приема на лактоза с храната. Изключването на млякото и млечните продукти налага в диетата да се включват надеждни източници на калций. Храни, богати на този минерал, са сьомга, сардини, спанак, портокалов сок, тофу, броколи и др.


Млякото от животински източници може да се замести с растителни млека, които не съдържат лактоза, като овесено, бадемово, кокосово и др.


Лактозна непоносимост или алергия към млечния протеин


Лактозната непоносимост се характеризира с малабсорбция на млечна захар от млякото, но не и от ферментирали млечни продукти, като сирене или кисело мляко. В този случай симптомите са само храносмилателни.


За разлика от това, алергия към млечния протеин се наблюдава, когато засегнатият не може да понесе млечни продукти в никоя от формите им и в никакво количество. Тук симптомите се наблюдават не само на ниво храносмилателната система. Те могат да включват също кожни проблеми, като копривна треска, екзема, както и дихателни усложнения и астма, по-рядко анафилаксия и чувствителност към други храни или медикаменти.


Ако проявявате някои от описаните по-горе симптоми, потърсете помощ от специалист. Не бива да се вземат прибързани мерки, тъй като непоносимостта към лактоза е нарушение, което може да продължи цял живот.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах