Каква е връзката между наднорменото тегло и хипертонията

Наднорменото тегло носи опасност от множество здравословни проблеми. Част от  тях са свързани с опорно-двигателния апарат и храносмилателната система, а други - със сърдечносъдовата система.

 

Хипертонията не е  заболяване, но това не означава, че може да се пренебрегне, особено когато е известно, че тя води до сериозна заплаха от инфаркт и инсулт. Самото наднормено тегло вече увеличава риска от сърдечно-съдова недостатъчност. Ето защо, когато се появят едновременно наднормено тегло и високо кръвно налягане, е редно да се вземат стриктни мерки за намаляване на риска от усложнения.

 

Наднорменото тегло и степента на затлъстяване се отчитат чрез индекса на телесна маса (ИТМ). Индексът се изчислява, като се раздели теглото (в килограми) с височината (в метри) на квадрат. За наднормено тегло се считат стойности на ИТМ по-големи от 25 kg / m². Стойностите  над 30 kg / m² се определят като затлъстяване.

 

Изчислено е, че с всеки 10 килограма наднормено тегло се наблюдава повишаване на кръвното налягане с около 2-3 mmHg. Сърдечносъдовият риск също зависи от мястото, където е локализирана мастната тъкан. Най-опасни за организма са т.нар. абдоминални мазнини – натрупани в областта на корема и талията.

 

Трябва да се има предвид, че хипертонията и излишните килограми са също предразполагащи фактори към патологии, като диабет и хиперхолестеролемия. Последните две заболявания причиняват атеросклероза, която уврежда съдовете и увеличава риска от сърдечносъдови усложнения.

 

В хода на натрупване на наднормено тегло се отчита повишение на адренергичната активност. Това води до множество промени в организма, които са свързани с поддържане на високи нива на кръвно налягане.

 

Високите нива на адреналин водят до генерализирана вазоконстрикция, т.е. намаляване на калибъра на артериите. Това само по себе си е свързано с повишаване на кръвното налягане. Високите нива на адреналин също така предизвикват вазоконстрикция на коронарните артерии, което значително увеличава риска от инфаркт.

 

Адреналинът провокира хипертензивни механизми на бъбречното ниво. Подобен механизъм е реабсорбцията на натрий от урината, което увеличава стойностите на кръвното налягане. Друг такъв механизъм е секрецията на ренин, който представлява хипертензивен пептид.

 

Адреналинът също повишава агрегацията на тромбоцитите. Това увеличава риска от съдови инциденти, като тромбоза или емболизъм.

 

Той насърчава също и увеличаването на сърдечния дебит - количеството кръв, изтласквано от сърцето за една минута. Това се дължи на факта, че адреналина води до увеличаване както на сърдечната честота, така и фракцията на изтласкване (количеството на кръвта, изтласкана при всеки ритъм).

 

Мерки за контрол на наднорменото тегло и хипертонията

 

Съществуват редица мерки за контрол на наднорменото тегло и хипертонията. Най-ефективни са т.нар. консервативни мерки. Те се отнасят до обикновени промени в начина на живот, хранене и сън.

 

Контролът на теглото се счита за крайъгълния камък на нефармакологичната терапия при хипертония. Всички хора с хипертония и наднормено тегло трябва да започнат програма за намаляване на теглото. Тя трябва да включва ограничаване на приема на калории и увеличаване на физическата активност.

 

Физическата активност трябва да бъде умерена, съобразена с възрастта и възможностите на всеки. Препоръчително е да се извършват аеробни дейности, умерено интензивни, но редовно. Подходящи са плуване, бягане, разходки, колоездене.

 

Важно е да бъдат взети мерки за редуциране на стреса и осигуряване на качествена почивка и добър сън. Всичко това осигурява надеждна превенция срещу сърдечносъдови и други заболявания.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах