Как замърсяването на въздуха влияе на здравето ни

В България и Европа извънредно голям брой болести се влошават и насърчават от замърсяването на въздуха и средата, в която живеем. Все по-чести са оплакванията на млади хора от заболявания на дихателната, сърдечносъдовата система, кожата, имунната система и психиката ...




Как замърсяването влияе на имунната система

Доброто здраве зависи до голяма степен от устойчивостта на имунната система, чиято роля е да защитава организма от болести и патогени. Факторите, които могат да засегнат имунната система, са много и различни. В последните десетилетия като основен такъв фактор се отчитат вредните емисии във въздуха. Замърсения въздух  нарушава хуморалното и клетъчно равновесие на ниво макроорганизъм. Условията, в които живеем ни излагат ежедневно на агресори: токсини, химикали, алергизиращи вещества, които надвишават допустимите нива. Резултатът е значително увеличение на честотата на рак, хормонални нарушения, безплодие, неврологични, алергични, автоимунни заболявания ...

Как е засегнато психическото здраве

Стресът, с който имаме амбицията да се научим да живеем, е отговор на тялото към новите условия на живот. Промените в околната среда и стреса представляват сериозна опасност за здравето. Замърсяването на въздуха причинява патологии в организма и намалява концентрацията, повишава тревожните разстройства и случаите на депресия, провокира агресия. Причина e за нарушения на съня и психични разстройства.



Засяга ли замърсяването всички еднакво

Според експерти в ендокринологията, замърсяването засяга всички живи същества. Лошото качество на въздуха става причина за респираторни усложнения и заболявания от най-ранна възраст. Децата, подрастващите и хората над 60 години са най-уязвими. Астмата е респираторно заболяване, за което е отчетен значителен ръст през последните десетилетия и статистиката показва, че заболяват много по-често деца, които живеят в замърсени среди. Във възрастта, когато децата имат незряла имунна система, са по-податливи на респираторни алергии. Това важи и за възрастните хора с хронични заболявания и нарушена имунна защита.



Как се отразява замърсяването на въздуха на бременните

Бременните жени, изложени на високи нива на замърсяване на въздуха, е по-вероятно да родят деца с поднормено тегло. Няколко международни проучвания заключават, че броя на децата, родени с тегло под 2,5 кг., е по-висок в най-замърсените райони. При тези деца включително се отчитат сериозни последици за здравето и вродени усложнения. Други доклади засягат по-високата честота на хипертония по време на бременност, повишаване на риска от Цезарово сечение и преждевременно раждане при бременни, които живеят в  райони със замърсявания във въздуха, надвишаващи допустимите нива.



Замърсяването е един от най-големите проблеми на века. Въвеждането на големи количества вредни частици в атмосферата причинява сериозни проблеми и разколебава баланса на природните системи. За да се намали този ефект, се изисква съпричастност към проблема и активност от страна на всички. Заложени са качеството на живот и равновесието на нашата планета.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах