Как са полезни танците

Как са полезни танците

Танците активират моторни и сензорни невронни вериги, докато музиката активира наградните центрове в мозъка.

Контролираните стъпки под звуците на музика стимулират вниманието, паметта, координацията и пространствено-времевото съзнание. Танците са изключително благотворни за здравето, особено при хора с неврологични заболявания.

Те са уникална способност само на човешкия вид, или поне интерпретацията им при хората има свой неповторим маниер. Единствено човешкото същество е в състояние да контролира стъпките си в определено пространство, да усвоява хореография и да изразява емоциите си чрез танц.

От неврологична гледна точка, танцът е сложен процес, при който се активират двете моторни невронни вериги. По време на ритмичните движения се стимулират областите на мозъка, отговорни за ориентацията на тялото, които ни позволяват да се движим в пространството целенасочено, в конкретна посока, а благодарение на други, синхронизираме движенията си с музиката.

С помощта на различни техники, използвани за неврообразна диагностика, е установено кои области на мозъка активно участват е процеса на реализирането на ритмични движения под влиянието на музика.

Премоторната кора е отговорна за нашето пространствено положение и ни позволява да си припомняме и повтаряме наши предходни движения. Стимулирането на определена двигателна активност чрез музика се случва в предния лоб на мозъка. Първичната моторна кора изпраща импулси и активира мускулите, докато малкият мозък и базалните ганглии поддържат равновесието ни и позволяват синхронизиране на движението.

Благотворното влияние на танците се отчита предимно върху нервната система. Невролозите отчитат две основни ползи от танците: от една страна положителния ефект на физическите упражнения за цялото тяло, а от друга, стимулиране на мозъчните центрове, които улесняват баланса и координацията на движенията.

Така танците могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на заболявания като хипертония, диабет, депресия, затлъстяване, както и са от полза за контролиране на стреса. Те намаляват риска от различни неврологични заболявания, като инсулт или деменция от типа на Алцхаймер или васкуларна деменция.
Танцът може да помогне в рехабилитацията на заболявания, като болестта на Паркинсон в начална фаза, както и за намаляване на риска от падане при по-възрастни хора.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах