Как празнуват Коледа и Нова година по света

Едни от най-хубавите и очаквани празници са Коледа и Нова година. Цяла година мечтаем за тези дни, в които семейството се събира около празничната трапеза, отрупана с традиционни ястия и всички се веселим заедно.

Отбелязването на Коледа и Нова година по света може да бъде много различно, шарено и невероятно красиво. Всяко кътче си има своите традиции и обичаи за провеждането на празниците. Вижте как празнуват Коледа и Нова година по света.

Австралия

Коледните празници в Австралия често са съпроводени  от високи температури, като обичайната е около 30 градуса. Традиционно за празника австралийците приготвят печена пуйка. Други меса, които ядат на празника, са шунка и свинско месо. Задължителен е и коледният пудинг, в който някои обичат да слагат късче самородно злато. Който намери парченцето злато, ще се радва на благополучие.

Коледните празници в Австралия често се празнуват по красивите плажове, в градината и под вечерното небе. В навечерието на празника всички се събират и със свещи в ръка пеят коледни песни. Хората се забавляват като карат сърф, а празничното облекло включва тениска и къси панталонки.

Австрия

Рождество Христово в Австрия се отбелязва под светлините на невероятните коледни украси на къщите и сградите. Във Виена всяка година се прави традиционен коледен базар с много пунш, наденички, лакомства и сувенири за празника. В Австрия също почитат Свети Николас, който носи на добрите деца бонбони, играчки и ядки.

Семействата се събират на 24 и 25 декември край елхата и пеят коледни песни. Празничните дръвчета в Австрия освен с коледни играчки се украсяват и с малки бонбончета, от които после всеки си взима. Провеждат се църковни литургии, има много музика по улиците. Традиционно на Коледа се яде шаран или друга риба, картофена салата, супа от броколи, ядки, бонбони и ябълки с карамел.

Белгия

В Белгия има два празнични образа, този на Дядо Коледа и Свети Никълъс ( за тези, които не говорят валонски език). Децата в Белгия чакат с нетърпение четвърти декември и вярват, че тогава се разбира дали те са били послушни или не. Добрите деца получават първите си подаръци още на шести декември.

Pere Noel пък е образ, който посещава френско говорящите деца. Послушните и добри деца получават много бонбони, а тези, които не са слушали през годината пръчки. В Белгия шести декември е празник и почитат Свети Никола. Празникът се празнува в тиха семейна обстановка.

Нова Зеландия

Пищни украси с Дядо Коледа радват малки и големи. Там заедно с английските заселници са се пренесли и голяма част от традициите. Традиционно се приготвят печена пуйка със зеленчуци и сос, а за десерт винаги има празничен пудинг с бренди сос. Баници с кайма, сладкиши със сушени плодове също са част от празничната трапеза.

Швейцария

Чрез камбанен звън се известява раждането на Исус. В седмицата преди Коледа децата се обличат празнично и посещават домовете на близки с малки подаръци. Всяко село се конкурира по брой и звън на камбаните. В полунощ семействата се събират край масата и пият горещ шоколад и хапват специално приготвени за празника понички. Големи светещи фенери, коледни песни и много настроение има в Швейцария като празниците започват и там от шести декември – денят на Свети Николас.

Как празнуват Коледа в нехристиянските страни?

Тайланд

По-голямата част от населението на Тайланд изповядва будизма. Коледа е просто един обикновен ден и повечето хора го празнуват само за забавление. Все пак, доста големи градове в Тайланд украсяват коледни елхи за настроение. Декорация може да се види и в различни публични центрове, например молове, хотели, заведения.

Декември е месецът на краля в Тайланд. Кралят се счита за покровител и защитник на всички религии, така че през този месец всякакви празненства и настроение са позволени и приветствани.

Китай

Китайците също в по-голямата си част не са християни. Те правят коледна украса по време на зимния сезон, но главно в Пекин. Християните, а и онези, които просто харесват коледните традиции, украсяват домовете си с коледни елхи, хартиени фенери в типичен китайски стил и празнуват със семейството и приятелите.

В Хонг Конг имат своя собствена версия на Дядо Коледа, който в католическите страни се нарича Санта Клаус (Santa Claus) – наричат го Lan Khoong (Лан Куунг) или Dun Che Lao Ren. Подобно на западния Дядо Коледа и източният носи подаръци на малките деца.

Коледа в Япония

Комерсиалното влияние на Запада в Япония също е прокарало доста християнски традиции, но японците нямат нищо против. Те се наслаждават с охота на коледните обичаи и украса. За тях обаче Нова година е по-големият празник. Той официално е свещен ден.

Как празнуват Нова година по света

Лас Вегас

Градът на греха определено знае как да посреща новата година. Новогодишните партита в това кътче на света са незабравими. Голяма част от улиците на града са затворени за движение през нощта, което позволява на празнуващите на открито да се забавляват спокойно до зори.

Мадрид

Испанците имат един забавен ритуал за посрещането на новата година. В полунощ, след като всички се поздравят, всеки трябва да изяде 12 гроздови зърна, за да има през новата година късмет и богатство. Десетки хиляди се събират пред часовника на Пуерта дел Сол плаза за годишния ритуал и за да се порадват на фойерверките.

Ню Йорк

Таймс Скуеър в Ню Йорк, който е пресечна точка на Бродуей и Седмо авеню, събира всяка година около 1 милион жители и гости на града. Площадът в Манхатън е известен със своите големи светещи рекламни пана, които в полунощ изписват поздрав по случай настъпилата нова година.

Рио де Жанейро

За посрещането на новата година в Бразилия има традиция хората да се обличат в бяло. Местните жители празнуват на плажната ивица Копакабана, както и на другите красиви бразилски плажове. В полунощ в океана се хвърлят цветя в чест на богинята на морето Yemanjá. След това улиците, баровете и ресторантите се изпълват с танци и музика.

Токио

На Нова година в Токио, улици и ресторанти са оживени от местни жители и туристи, които хапват традиционно ястие с юфка. Според японските традиции консумирането на юфка в празничната нощ, ще донесе много здраве и щастие през новата година. В храмовете звънят камбаните, а императорът отваря вратите на своя дворец за посетители.

 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах