Как да се защитим най-ефективно от насекоми през летния сезон

Как да се защитим най-ефективно от насекоми през летния сезон 

Лятото обикновено се свързва с тихи звездни вечери, романтика, щастливи семейни събирания и други подобни приятни емоции. Но независимо дали ги преживяваме на открито, или не, досадните насекоми са винаги около нас. Жилят, хапят и смучат кръв, сякаш да ни припомнят популярната максима, че пълно щастие не съществува. Да, но в този случай можем напълно да я забравим, защото експертите са подготвили за нас списък с ефективни методи за справяне дори и с най-упоритите насекоми.

И така, има няколко доста функционални начини да защитим себе си и домовете си през летните месеци и условно можем да ги разделим на следните групи:

Аерозоли  

Аерозолите против пълзящи и летящи насекоми са много добро решение за защита на закрити пространства. Тенденцията е тези препарати да стават все по-екологични, но въпреки това активните им съставки са опасни за здравето и затова помещенията се третират, когато в тях няма никой. Аерозолите действат бързо и са супер ефективни, но неудобството е, че трябва да изчакате навън около час – 15 минути за действие и около 30-45 минути за проветряване. След това обаче се радвате на пълно спокойствие – с мухите, комарите и другите им пълзящи колеги е свършено.

Пудра

Пудрата срещу насекоми се използва предимно за пълзящите видове. Много често домовете ни биват нападнати от мравки и хлебарки, които пъплят навсякъде, пренасят болести и освен това са изключително неприятна гледка. Един от начините да се отървете от тях са точно субстанциите във вид на ситен прах, които се поръсват по местата, най-гъсто населени от насекомите.

Лепенки за тяло

Това е едно модерно средство за защита от ухапвания от насекоми, което същевременно е напълно безвредно за човешкия организъм. Най-често се използват естествени растителни екстракти, които държат насекомите (комари, мухи, кърлежи и други) надалеч. Лепенките са изключително удобни при различни пътувания, особено сред природата, където рискът е по-голям.

Гривни

Горе-долу на същия принцип действат и популярните в последните години гривни против насекоми. Те са изработени най-често от силикон и дори идват в доста атрактивни цветове, така че да не се различават много от декоративните си колеги. Тяхната тайна е, че са напоени със съставки (безвредни за човека), чиято миризма прогонва насекомите. Тя се запазва доста дълго време (до 240 часа), което прави тези гривни изключително практично средство за защита. Могат да се носят от деца и възрастни.

Лосиони и спрейове за тяло

Лосионите и спрейове за тяло, които също добре предпазват от ухапвания на насекоми, са познати отдавна. Съществуват много разновидности, но общо взето начинът на прилагане е един и същ – откритите части от тялото се намазват или напръскват, след което съставките започват да действат и насекомите странят от вас. Някои от тях са предназначени да успокоят кожата след ухапване.

Тъй като активните съставки влизат в контакт с кожата, формулата на тези продукти също включва само безвредни за здравето вещества. Могат да се прилагат по всяко време на деня, защото миризмата им не е неприятна или твърде силна за човешкото обоняние.

За да се защитите по-ефективно от насекомите през лятото, можете да комбинирате няколко метода от изброените по-горе. Също така, като допълнителна защита бихте могли да си засадите в саксии лимонена трева, мента, розмарин или мащерка – за тези билки се знае, че прогонват комари и мухи.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах