Как да предпазим децата от зимните болести

В рамките на нормалното е малкото дете да боледува между 4 и 8 пъти годишно, а при някои деца тази цифра е дори по-висока. Причината е все още не добре развитата имунна система, която не успява да защити детския организъм.

При признаци за слабост на имунитета – ако детето често е болно от вирусни инфекции, ангина, отит или бронхит, ако бавно оздравява и се възстановява, трябва незабавно да вземете мерки за укрепването му. От подходяща подкрепа се нуждаят също и децата, които не са били кърмени достатъчно дълго или живеят в замърсена околна среда.

С по-слаб имунитет често са децата, чийто хранителен режим не е пълноценен. За съжаление, в храненето на децата днес преобладава включването на продукти, които отслабват имунитета, потискат способността му да образува бели кръвни клетки и антитела.

Съществуват и храни, с помощта на които може да се укрепи устойчивостта на детския организъм срещу заболявания.

Как да стимулирате имунната система на детето

Осигурете здравословно и балансирано хранене

Месо, особено телешкото, пуешкото, както и черен дроб, жълтък, млечни продукти и бобови култури – заради наличието на цинк. Той е изключително важен минерал за образуването на бели кръвни клетки, Т-клетки и антитела и съответно за борбата на организма срещу инфекции и неговото бързо възстановяване.

Сурови плодове и зеленчуци, най-вече цитруси, особено киви, ягоди, броколи, чушки, домати, дори картофи – варени с коричката или сладки, тъй като те изобилстват с витамин С. Въпреки че неговата слава за предпазване от инфекции е поставена под въпрос при новите научни изследвания, той си остава необходим за бързото възстановяване на организма.

Други особено ценни вещества за детето са омега-3 мастните киселини. Те предпазват организма от увреждане при алергична реакция и силна чувствителност към определени дразнители.

Омега-3 мастните киселини повишават активността на белите кръвни клетки срещу бактериите и елиминират възпалителните процеси. Според данни от изследване допринасят за намаляване честотата на респираторните инфекции при децата. Могат да се осигурят с мазните видове риба – сьомга, скумрия, риба тон, както и с редовно хапване на орехи.

Киселото мляко трябва да е задължителна храна за менюто на детето заради пробиотиците в него. Според изследване децата, които консумират редовно кисело мляко 19% по-рядко страдат от простудни заболявания и грип, отит и възпалено гърло.

Ежедневна физическа активност

Играта и спортните занимания на открито, ежедневните разходки на чист въздух (всички те съобразени с възрастта на детето) са задължителни. Малките деца трябва да прекарват всеки ден минимум час-два навън, облечени по подходящ начин спрямо метеорологичните условия.

Активното движение подпомага работата на имунната и сърдечносъдовата система, както и развитието на опорно-двигателния апарат и координацията. Физически активните деца по-рядко имат проблеми като наднормено тегло или деформации на гръбначния стълб, радват се на по-добро психическо и социално развитие.

Хомеопатия и хранителни добавки за укрепване на имунитета

Съществуват различни хранителни добавки и хомеопатични продукти, с които да подсилите имунната система на детето. Консултирайте се с педиатъра на детето или с фармацевт, който ще ви насочи към подходящите продукти.

Създайте спокойна атмосфера у дома

Добре организираният режим на сън и почивка на малкото дете, съобразно естествените биоритми, е важен за правилното му развитие. Детето се нуждае от тиха и добре проветрена спалня, в която да не е прекалено топло.

Пазете детето от стрес и тревожност

Няма стресиран организъм, който да не е податлив на боледуване! Това е факторът за отслабен имунитет, който родителите най-често забравят. Не може да смятаме, че само възрастните са подложени на стрес и напрежение. В детския организъм действат същите убийствени механизми на стреса, както и при възрастните – растат нивата на кортизола и адреналина, които са известни с унищожителната си мощ спрямо имунитета.

Задача на родителите е да се погрижат за това детето да се чувства сигурно и спокойно. Щастливото дете не желае да лежи в леглото и дори да се случи да се разболее, има безупречен вроден стимул да оздравее по-бързо и да изследва отново света.

 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах