В какво се корени чувството за изобилие и как да го постигнем

Изобилието не се състои в натрупване на материални блага, а в опит и благополучие, както и в постигането на баланс и вътрешен мир, които ни помагат да живеем пълноценно.

 

По-голямата част от хората свързват изобилието с материалното богатство. Притежанието на материални блага маркира фалшивата идея за щастие, проектирана от консуматорското общество.

 

В тази статия ви предлагаме да помислим заедно дали парите наистина ни правят по-щастливи. Предстои да ви разкрием една по-различна визия за изобилието – това, което зависи само от вътрешното състояние.

 

Има една фраза, която добре представя неправилното схващане, което голяма част от хората имат за изобилието. Тя гласи следното: „ Не е богат този, който има повече, а този, който се нуждае от малко.”

 

Ако изградим цялата си реалност въз основа на притежания, е по-вероятно недостигът на още и още да ни причини страдание. Докато живота ни е подчинен  на зависимостта от материални придобивки, ние сме роби на това, което мислим, че притежаваме. Това често са предмети, които се превръщат в наши собственици.

 

Научени сме да вярваме, че всеки предмет има определена стойност. Така прекарваме часове, месеци и дори години спестявайки, за да купуваме това, от което си мислим, че се нуждаем. Целите ни са изцяло материални, а по този начин и мечтите. Вярваме, че като притежаваме мечтания предмет или обект, ще бъдем по-щастливи. И така се завъртаме в един омагьосан кръг, в който след всяка покупка следва нова, а след нея вече е начертана следващата.

 

Реалната цена на мечтаните материални придобивки не се измерва в пари, а във време - това, в което трябва да работим, за да ги получим.

 

Постигането на щастие в голяма степен се корени в това да приемем себе си каквито сме, да се радваме на онова, което имаме в ръцете си и да се стремим не да го направим повече, а да го опазим.

 

Усещането за изобилие и благополучие идва, когато имаме вътрешно равновесие, независимо от размера на банковата ни сметка.

 

Ето защо трябва да приемем това, което имаме и да надграждаме, но без това да се превръща в мания, която да отнема радостта от живота. Защото, както се казва, има хора, толкова бедни, че имат само пари.

 

Изобилието означава да благодарим за живота, за това, че можем да вървим и дишаме, че сме здрави, че обичаме. Щастие е да се радваме на хубавите си моменти, но и да преодоляваме трудните. Да можем да прощаваме, да умеем да говорим открито, да живеем без страх, да се наслаждаваме на малкото и многото, което имаме.

 

Помогнете на някого, когато можете. Научете нещо ново всеки ден. Подкрепете, когато някой има нужда от това. Уважавайте различните мнения и правата на всеки. Освободете се от минали неприятни емоции. Покажете себе си такива, каквито сте и вярвайте в доброто. Бъдете щастливи.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах