Атопичен дерматит

Атопичният дерматит (или атопична екзема) е едно от най-често срещаните хронични заболявания на кожата. Засяга около 10-20% от децата и от 2% до 10% от възрастните в глобален мащаб. При повечето от  децата (90%), заболяването се проявява преди да навършат 5 години. Често се съчетава с други алергични заболявания като бронхиална астма и алергичен ринит. Около 45% от всички случаи на атопичен дерматит започват през първите 6 месеца от живота на пациента. При 70% от децата се постига спонтанно преодоляване на заболяването преди тийнейджърска възраст.

Обикновено атопичният дерматит протича в две фази. По време на спокойната фаза кожата е много суха, раздразнена, лющи се и е необходимо да се хидратира всеки ден. Острите фази с възпаление са по-болезнени и често е необходимо да се използват медикаменти, които да успокоят възпалената кожа и да намалят сърбежа.

Как се проявява при деца и възрастни

При бебетата симптомите могат да се проявят, когато те са на 2-3 месеца. Внезапно може да се появи обрив и кожата да стане суха и сърбяща. По време на острите фази възпалената кожа може да секретира.

Когато децата развият заболяването по-късно (между 2 години и пубертета) обривът обикновено е сух, със сърбящи и лющещи се люспи. Кожата е напукана и груба.

Атопичният дерматит при възрастните, който обикновено започва през детството, се характеризира с много суха, лющеща се кожа и непрекъснат сърбеж.

Причините

Продължават споровете относно причините и механизмите на заболяването: “отвътре навън” или “отвън навътре”. Според тезата  “отвътре навън”  първичният дефект е в нарушение на имунната система (отвътре), което води до повишена реактивност на организма, а промяната в кожната бариерна функция (навън) е последствие от локалното възпаление.

Според тезата “отвън на вътре”, съществува дефект в кожните клетки (отвън), а повишената имунна реактивност (навътре) е следствие от този дефект.

Фактори за поява на атопичен дерматит

Различни проучвания показват, че храната на кърмещата майка може да влияе върху състоянието на бебето, особено ако тя има алергична предразположеност. Хранителни алергени като млечни продукти, яйца, фъстъци, соя и риба, могат да преминат от кръвната циркулация на майката в кърмата и да стимулират алергична реакция в бебето. Тезата се потвърждава от проучване, в което при майки с атопичен дерматит, които избягват споменатите продукти, бебетата, развиващи заболяването са по-малко (21%) в сравнение с 48% бебета на майки с атопичен дерматит, които приемат тези храни.

Членове на семейството имат атопичен дерматит, сенна хрема и/или астма. Има доказана връзка между атопичния дерматит, сенната хрема и астмата. Ако един или двамата родители имат някое от изброените, тяхното дете е изложено на по-голям риск. 

Детето живее в развита държава (или град), където замърсяването е по-голямо или тя/той живее на място със студен климат.

Полът. Жените са малко по-предразположени към атопичен дерматит, отколкото са мъжете.

Майката е родила в късна възраст. Има доказателства, че ако майката роди в по-късна възраст, увеличава риска детето да развие атопичен дерматит.

Как се лекува

Трябва да знаете, че дерматитът се влошава при чесане, тъй като ноктите нарушават кожната бариера, което улеснява проникването на бактерии, причиняващи възпаление. Бебетата често търкат своята кожа в завивките или други повърхности, за да облекчат сърбежа. А той може да стане непоносим при всички възрасти, не само при най-малките. Толкова непоносим, че да попречи на съня. Ефикасното третиране, както и добрата грижа за кожата могат да облекчат дискомфорта до голяма степен, затова е важно да се използват качествени продукти, предписани от лекар специалист.

Има проучвания, които доказват ефекта на различни измивни средства и хидратиращи лосиони при новородени и малки деца с атопичен дерматит. Те подобряват хидратацията и бариерната функция на кожата при новородени и малки деца от 3-месечна възраст. Подобни проучвания показват ефективността на локални продукти, разработени специално за поддържане и лечение на атопичен дерматит. Резултатите показват значително подобряване на кожната хидратация, намаляване на сърбежа, паренето, еритемата и грубата кожа при допир.

Има и алтернативни варианти за лечение като диети, употреба на пробиотици, хомеопатия, билки. В комбинация с подходящи продукти атопичният дерматит може да бъде третиран успешно.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах