Атеросклероза: симптоми и лечение

Атеросклерозата е заболяване, което засяга кръвоносните съдове и може да доведе до инфаркт. Ето защо е много важно да се избягват рисковите фактори и да се полагат грижи за сърдечносъдовото здраве.

 

Атеросклерозата (артериосклероза) е заболяване, което се свързва с натрупване на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. В резултат на това те стават по-твърди, а луменът им намалява, което увеличава риска от обструкция.

 

Атеросклерозата често става причина за инфаркт на миокарда и инсулти. Поради тази причина е изключително важно да се предприемат мерки за превенция на болестта и избягване на рисковите фактори. Такива са затлъстяване, висок холестерол, заседнал начин на живот, пушене и др.

 

Това е патология, която се развива бавно във времето и може да започне още в ранна възраст. По-често са засегнати мъжете. Обикновено в първите години не са наблюдават симптоми и поради тази причина лечението се отлага.

 

Препоръчително е хората, които имат фамилна предразположеност към заболяването, редовно да провеждат изследвания за нивата на холестерола в кръвта. Увреждането на кръвоносните съдове става прогресивно, когато липидите, като холестерол и триглицериди, се отлагат по стените им. Наблюдават се специфични атероматозни увреждания. В някои случаи те могат да доведат до образуване на тромби и потенциален риск от затруднено преминаване на кръвта към органите и тъканите.

 

Болестта се счита за изключително опасна, тъй като протича незабелязано, без предупредителни симптоми. Такива се появяват едва в напреднал стадии, когато измененията на кръвоносните съдове са налице, както и последващите от това усложнения.

 

Симптомите на умерена до тежка артериосклероза, според това кои артерии са засегнати, могат да бъдат:

 

При засегната коронарна артерия : болка в гърдите и пристягане

 

При засегнати мозъчни артерии: внезапна слабост в крайниците, затруднения в речта, временна загуба на зрението на едното око, отслабване на мускулите на лицето. Тези симптоми обикновено подсказват възможна исхемична атака, която ако не се лекува, може да доведе до инсулт.

 

При засегнати артерии на крайниците: болка в краката при движение, мускулна слабост.

 

При засегнати бъбречни артерии: повишено кръвно налягане или бъбречна  недостатъчност.

 

Лечението при артериосклероза се определя от стадия на болестта, засегнатите артерии, възрастта и придружаващите оплаквания на заболелите. Съществуват и някои общи мерки, които обикновено се прилагат при всички пациенти.

 

На първо място се препоръчва да се въведат здравословни хранителни навици, за да се контролират нивата на холестерола. Важно е да се ограничи напълно пушенето и да се увеличи физическата активност.

 

На второ място, по преценка на лекуващия лекар се назначава фармакологично лечение, основано на антикоагулантни лекарства, които  да предотвратят образуването на съсиреци. Също така се използват антитромбоцитни лекарства, които, както подсказва името им, са полезни за намаляване на адхезионния капацитет на тромбоцитите.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах