АУГМЕНТИН ЕS СУСПЕНЗИЯ 600МГ/42,9МГ/5МЛ Х 100МЛ

Прод.код 28299 / Тегло 0.20 кг.

Марка ГЛАКСО СМИТ КЛАЙН | GSK
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

АУГМЕНТИН ЕS СУСП 600МГ/42,9МГ/5МЛ 100МЛ ГЛАКСО

Листовка: Информация за потребителя
Аугментин ES 600 mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия
Augmentin ES 600 mg/42.9 mg/5 ml powder for oral suspension
амоксицилин/клавуланова киселина (amoxicillin/clavulanic acid)
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да давате на Вашето дете това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
- Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
- Това лекарство обикновено се предписва на бебе или дете. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като на Вашето дете.
- Ако детето Ви получи някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява Аугментин ES и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да дадете Аугментин ES
3. Как да давате Аугментин ES
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Аугментин ES
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
1. Какво представлява Аугментин ES и за какво се използва
Аугментин ES е антибиотик и действа, като убива бактериите, които причиняват инфекции, Съдържа две различни лекарства, наречени амоксицилин и клавуланова киселина. Амоксицилин принадлежи към група лекарства, наречени „пеницилини”, чието действие понякога може да бъде спряно (да станат неактивни). Другото активно вещество на Аугментин ES (клавуланова киселина) предпазва това да се случи.
Аугментин ES се използва при бебета и деца за лечение на следните инфекции:
• инфекции на средното ухо
• белодробни инфекции.
2. Какво трябва да знаете, преди да дадете Аугментин ES
Не давайте Аугментин ES на Вашето дете:
• ако то е алергично към амоксицилин, клавуланова киселина, пеницилин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
• ако детето Ви е имало тежка алергична реакция към някой друг антибиотик. Това може да включва кожен обрив или подуване на лицето или гърлото.
• ако детето Ви е имало чернодробни проблеми или жълтеница (пожълтяване на кожата) при прием на антибиотик.
→Не давайте Аугментин ES на Вашето дете, ако нещо от посоченото по-горе се отнася до него. Ако не сте сигурни, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да
дадете Аугментин ES.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да дадете на детето си Аугментин ES, ако то:
• има инфекциозна мононуклеоза
• се лекува за чернодробни или бъбречни проблеми
• не уринира редовно.
Ако не сте сигурни дали нещо от посоченото по-горе се отнася до Вашето дете, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да дадете Аугментин ES.
В някои случаи Вашият лекар може да изследва вида на бактериите, които причиняват инфекцията при Вашето дете. В зависимост от резултатите на детето Ви може да бъде предписана различна концентрация на Аугментин ES или друго лекарство.
Състояния, за които е необходимо да следите
Аугментин ES може да влоши някои съществуващи заболявания или да причини сериозни нежелани реакции. Те включват алергични реакции, гърчове (припадъци) и възпаление на дебелото черво. Трябва да следите за определени симптоми, докато Вашето дете приема Аугментин ES, за да намалите риска от каквито и да е проблеми. Вижте „Състояния, за които е необходимо да следите” в точка 4.
Изследвания на кръвта и урината
Ако на детето Ви се правят кръвни изследвания (като изследвания за състоянието на червените кръвни клетки или изследвания на чернодробната функция) или изследвания на урината (за глюкоза), кажете на лекаря или медицинската сестра, че то приема Аугментин ES. Това се налага, тъй като Аугментин ES може да повлияе резултатите от тези видове изследвания.
Други лекарства и Аугментин ES
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако детето Ви приема, наскоро е приемало или е възможно да приема други лекарства.
Ако Вашето дете приема алопуринол (използван за лечение на подагра) с Аугментин ES, вероятността да получи кожна алергична реакция може да е по-голяма.
Ако Вашето дете приема пробенецид (използван за лечение на подагра), Вашият лекар може да реши да коригира дозата на Аугментин ES.
Ако лекарства, които предпазват от образуване на кръвни съсиреци (като варфарин), се приемат заедно с Аугментин ES, може да се наложи провеждането на допълнителни кръвни изследвания.
Аугментин ES може да повлияе на начина, по който действа метотрексат (лекарство, което се използва за лечение на рак или ревматични заболявания).
Аугментин ES може да повлияе на начина, по който действа микофенолат мофетил (лекарство, което се използва за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирани органи).
Бременност и кърмене
Ако Вашето дете, което ще започне да приема това лекарство е бременно, или кърми, моля кажете на Вашия лекар или фармацевт.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Важна информация за някои от съставките на Аугментин ES
• Аугментин ES съдържа аспартам (Е951), който е източник на фенилаланин. Това може да е вредно за деца, родени със заболяване, наречено „фенилкетонурия”.
• Аугментин ES съдържа малтодекстрин (глюкоза). Ако Вашият лекар Ви е казал, че детето Ви има непоносимост към някои захари, обърнете се към него преди Вашето дете да започне да приема този лекарствен продукт.
3. Как да давате Аугментин ES
Винаги давайте това лекарство, точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Възрастни и деца с телесно тегло 40 kg или повече
• Тази суспензия обикновено не се препоръчва при възрастни и деца с телесно тегло 40 kg и повече. Обърнете се към Вашия лекар или фармацевт за съвет.
Деца с телесно тегло под 40 kg
Всички дози са определени според телесното тегло на детето в килограми.
• Вашият лекар ще Ви посъветва колко Аугментин ES трябва да давате на Вашето бебе или дете.
• В опаковката може да има пластмасова мерителна лъжичка. Трябва да я използвате, за да дадете правилната доза на Вашето бебе или дете.
• Обичайна доза - 90 mg/6,4 mg за всеки килограм телесно тегло на ден, разделени на две отделни дози.
Аугментин ES не се препоръчва при деца на възраст под 3 месеца.
Пациенти с бъбречни и чернодробни проблеми
• Ако детето Ви има проблеми с бъбреците, дозата може да бъде по-ниска. Вашият лекар може да избере различна концентрация на Аугментин ES или друго лекарство.
• Ако детето Ви има проблеми с черния дроб, може по-често да му се правят кръвни изследвания, за да се проверява как работи черният му дроб.
Как да давате Аугментин ES
• Винаги разклащайте бутилката добре преди приемане на всяка доза.
• Давайте лекарството по време на хранене.
• Разпределете дозите на равни интервали от време през деня, най-малко на 4 часа. Не давайте две дози в рамките на един час.
• Не давайте Аугментин ES на Вашето дете в продължение на повече от две седмици. Ако то все още не се чувства добре, трябва отново да посетите лекаря.
Ако сте дали повече от необходимата доза Аугментин ES
Ако сте дали на Вашето дете повече от необходимата доза Аугментин ES, признаците могат да включват проблеми със стомаха (гадене, повръщане или диария) или гърчове. Обърнете се към лекуващия лекар възможно най-бързо. Вземете бутилката на лекарствения продукт, за да я покажете на лекаря.
Ако сте пропуснали да дадете Аугментин ES
Ако сте пропуснали да дадете доза на Вашето дете, дайте я веднага след като се сетите. Не трябва да давате следващата доза твърде скоро и трябва да изчакате около четири часа преди да я дадете. Не давайте двойна доза, за да наваксате пропуснатата доза.
Ако детето Ви спре да приема Аугментин ES
Продължете да давате Аугментин ES на Вашето дете, докато лечението завърши, дори ако то се чувства по-добре. Необходима му е всяка доза, в борбата с инфекцията. Ако някои бактерии оцелеят, те могат да доведат до възобновяване на инфекцията.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Нежеланите реакции, изброени по-долу могат да се наблюдават при прием на това лекарство.
Състояния, за които е необходимо да следите
Алергични реакции:
• кожен обрив
• възпаление на кръвоносните съдове (васкулит\ което може да се прояви като червен или виолетов релефен обрив по кожата, но може да засегне и други части от тялото
• повишена температура, ставни болки, подути лимфни възли в областта на шията, подмишниците или в слабините
• подуване, понякога на лицето или гърлото (ангиоедем), причиняващо затруднено дишане
• припадък.
→Обърнете се незабавно към лекар, ако Вашето дете получи някой от тези симптоми. Сирете приема на Аугментин ES.
Възпаление на дебелото черво
Възпаление на дебелото черво, което причинява водниста диария, обикновено с кръв и слуз, болка в стомаха и/или повишена температура.
Обърнете се към Вашия лекар възможно най-бързо за съвет, ако Вашето дете получи тези симптоми.
Много чести нежелани реакции
Такива, които могат да засегнат повече от 1 на 10 пациенти
• диария (при възрастни).
Чести нежелани реакции
Такива, които могат да засегнат до 1 на 10 пациенти
• кандидоза (предизвикана от Candida - гъбична инфекция на влагалището, устата или кожните гънки)
• гадене, особено при прием на високи дози
→ако имате такива проблеми, давайте Аугментин ES по време на хранене
• повръщане
• диария (при деца).
Нечести нежелани реакции
Такива, които могат да засегнат до 1 на 100 пациенти
• кожен обрив, сърбеж
• релефен сърбящ обрив (уртикария)
• нарушено храносмилане
• замайване
• главоболие.
Нечести нежелани реакции, които могат да се наблюдават в кръвните изследвания:
• повишаване на нивата на някои вещества (ензими), произвеждани от черния дроб.
Редки нежелани реакции
Такива, които могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти
• кожен обрив, който може да е като мехури и прилича на малки мишени (централни тъмни петна, заобиколени от по-светла област с тъмен контур по периферията - еритема мултиформе)
→ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се обърнете към Вашия лекар.
Редки нежелани реакции, които могат да се наблюдават в кръвните изследвания:
• намаляване на броя на клетките, участващи в съсирването на кръвта
• намаляване на броя на белите кръвни клетки.
С неизвестна честота
Честотата не може да бъде определена от наличните данни.
• Алергични реакции (вижте по-горе)
• Възпаление на дебелото черво (вижте по-горе)
• Възпаление на защитната обвивка на мозъка (асептичен менингит)
• Тежки кожни реакции:
- генерализиран обрив с мехури и лющене на кожата, особено около устата, носа, очите и половите органи (синдром на Стивънс-Джонсън), и една по-тежка форма, причиняваща обширно излющване на кожата (повече от 30% от телесната повърхност - токсична епидермална некролиза)
- широко разпространен червен кожен обрив с малки мехурчета, съдържащи гной (булозен ексфолиативен дерматит)
- червен, лющещ се обрив с подкожни бучки и мехури (екзантемна пустулоза) грипоподобни симптоми с обрив, повишена температура, подути лимфни възли и отклонения в резултатите от кръвните изследвания (включително повишаване на броя на белите кръвни клетки (еозинофилия) и на стойностите на чернодробните ензими) (Медикаментозна реакция с еозинофилия и системни симптоми (DRESS)).
→Обърнете се незабавно към лекар, ако Вашето дете получи някой от тези симптоми.
• възпаление на черния дроб (хепатит)
• жълтеница, предизвикаш от повишаване на билирубина (вещество, което се произвежда в черния дроб) в кръвта. Вследствие на това кожата и бялата част на очите на Вашето дете може да изглеждат жълти.
• възпаление на каналчетата на бъбреците
• забавяне на съсирването на кръвта
• хиперактивност
• гърчове (при хора, приемащи високи дози Аугментин ES, или при хора с бъбречни проблеми)
• черен език, който изглежда „окосмен”
• оцветяване на зъбите (при деца), което обикновено се отстранява чрез измиване на зъбите.
Нежелани реакции, които могат да се наблюдават в изследванията на кръвта или урината:
• сериозно намаляване на броя на белите кръвни клетки
• намален брой на червените кръвни клетки (хемолитична анемия)
• кристали в урината.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако Вашето дете получи някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, посочена по-долу. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев” № 8
1303 София
тел.:+359 2 890 34 17
уебсайт: www.bda.bg
5. Как да съхранявате Аугментин ES
Съхранявайте това лекарство на място, недостъпно за деца.
Прах за перорална суспензия:
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага.
Да не се съхранява над 25°С.
Не използвайте Аугментин ES след срока на годност (Годен до), отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Приготвена перорална суспензия:
Да се съхранява в хладилник (2°С - 8°С). Да не се замразява.
След приготвяне, суспензията трябва да се използва в рамките на 10 дни.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Аугментин ES
• Активните вещества са амоксицилин и клавуланова киселина. Всеки ml от суспензията съдържа амоксицилин трихидрат, еквивалентен на 120 mg амоксицилин и калиев клавуланат, еквивалентен на 8,58 mg клавуланова киселина.
• Другите съставки са: аспартам (Е 951), ксантанова гума, силициев диоксид, силициев диоксид, колоиден безводен, кармелоза натрий, изкуствена есенция крем ягода.
• Вижте също „Важна информация за някои от съставките на Аугментин ES” в точка 2.
Как изглежда Аугментин ES и какво съдържа опаковката
Аугментин ES 600 mg/42,9 mg/5 ml прах за перорална суспензия е под формата на почти бял прах, в бутилка от прозрачно стъкло. След приготвяне, бутилката съдържа 50 ml, 75 ml, 100 ml или 150 ml течност с почти бял цвят, наречена суспензия.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.
Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба
ГлаксоСмитКлайн ЕООД,
България
Производител
Glaxo Wellcome Production,
Франция
или
SmithKline Beecham Pharmaceuticals,
Великобритания
Препоръка / медицинска информация
Антибиотиците са предназначени за лечение на бактериални инфекции. Те нямат ефект срещу инфекции, причинени от вируси.
Понякога инфекцията, причинена от бактерии, не се повлиява от антибиотичното лечение.
Една от най-честите причини за това е, че бактериите, причиняващи инфекцията, са резистентни към антибиотика, използван за лечението. Това означава, че независимо от приема на антибиотик те оцеляват и дори се размножават.
Бактериите могат да станат резистентни към антибиотиците поради много причини. Внимателното използване на антибиотиците може да помогне за намаляване на възможността бактериите да станат резистентни към тях.
Когато Вашият лекар Ви назначи курс на лечение с антибиотик, той е предназначен само за лечение на настоящото Ви заболяване. Обърнете внимание на следните препоръки и това ще помогне за предотвратяване на появата на резистентни бактерии, които ще спрат действието на антибиотика.
1. Много е важно да приемате правилната доза от антибиотика в точно определеното време и за определения брой дни. Прочетете инструкциите в листовката и ако имате нужда от съвет, се обърнете към Вашия лекар или фармацевт.
2. Не приемайте антибиотик, освен ако не е предписан лично на Вас. Използвайте го само за лечение на инфекцията, за която Ви е предписан.
3. Не приемайте антибиотик, предписан на друг човек, дори ако той има инфекция, подобна на Вашата.
4. Не давайте антибиотика, предписан на Вас, на други хора.
5. Ако след приключване на курса на лечение (както е предписано от Вашия лекар) Ви остане неизползван антибиотик, върнете го в аптеката, за да бъде правилно унищожен.

Инструкции за приготвяне
Преди употреба проверете дали капачката е запечатана. Разклатете бутилката, докато прахът вътре започне да се движи свободно. Прибавете необходимия обем вода (както е посочено по-долу). Обърнете бутилката и разклатете добре.
Количество на активното вещество в дозова единица Обем вода, който да се прибави при приготвяне на суспензията (ml) Краен обем на приготвената перорална суспензия (ml)
600 mg/42,9 mg/5 ml
50
70
90
135
50
75
100
150

Друг начин на приготвяне е да напълните бутилката с вода малко под означението върху етикета на бутилката. Обърнете бутилката и разклатете добре. След това допълнете с вода точно до означението. Обърнете бутилката и отново разклатете добре.
Разклатете бутилката добре преди приемане на всяка доза.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!