ВИГАНТОЛ КАПКИ Х 10МЛ

Прод.код 237 / Тегло 0.20 кг.

Марка
МЕРК | MERCK
Оценка на продукта
3.35 от 5 ( 9 оценки)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Прочетете внимателио цялата листовка, преди да започнете да прилагате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт. Вижте точка 4.

1.   Какво представлява Вигантол и за какво се използва:

Вигантол е витаминен препарат и съдържа холекалциферол (cholecalciferol) (съответства на витамин D3).

Вигантол се използва за:

-     Профилактика на рахит и остеомалация при деца и възрастни

-     Профилактика на рахит при преждевременно родени бебета

-     Профилактика на недостиг на витамин D при деца и възрастни с идентифициран риск

-     Профилактика на недостиг на витамин D при деца и възрастни с малабсорбция, налр. дължаща се на хронични чревни заболявалия, цироза на черния дроб, обширна резекция на гастроинтестиналния тракт

-     Лечение на рахит и остеомалация, индуцирани от дефицит на витамин D при деца и възрастни

-     Лечение на хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм

-     Поддържащо лечение на остеопороза при възрастни

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Вигантол. Не приемайте Вигантол:

-     ако сте алергични (свръхчувствителни) към холекалциферол или към някоя от другите съставки на Вигантол;

-     ако имате хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта);

-     ако имате хиперкалциурия (повишена концентрация на калций в урината);

-     обърнете специално внимание при употребата на Вигантол;

-     при повишено съдържание на калций в кръвта и/или в урината;

-     при лечение с производни на бензотиадиазина (лекарствени препарати, стимулиращи отделянето на урина);

-     по време на бременност;

-     ако страдате от саркоидоза, защото съществува риск от засилено усвояване на витамин Оз и неговата активна форма. В този случай трябва да следите нивото на калция в кръвта и урината.

-     при пациенти с ограничена бъбречна функция, водеща до поява на камъни в бъбреците, трябва да се следи нивото на калций в кръвта и урината;

-     когато се приемат допълнителни количества витамин D с други лекарствени продукти;

-     при псевдохипопаратиреодизъм трябва да се обърне особено внимание на признаците на интоксикация и да се има предвид, че са възможни фази на нормална чувствителност към витамин D, така че изискването съответно се редуцира.

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и отпускани без рецепта.

Фенитоин (за лечение на епилепсия) и барбитурати (за лечение на епилепсия и безсъние, както и за упойка) могат да намалят ефекта на вит. D3.

Едновременната употреба на на глюкокортикостероиди може да намали ефекта на вит. D3.

Съпътстващото приложение със сърдечни гликозиди (стимулиращи сърдечния мускул) може да повиши тяхната токсичност, поради повишаване нивото н кръвта. При тези пациенти сърдечната дейност трябва да се проследява се изследва нивото на калций в кръвта и урината.

Едновременната употреба на тиазидните диуретици (напр. произво бензотиадиазин), прилагани за стимулиране отделянето на урина, мо риска от хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвт продължително лечение трябва да се следи нивото на калций в кръвта и 

Ако са предписани други препарати със съдържание на витамин D3 трябва да се вземе предвид дозата на витамин D3 във Вигантол. Допълнителното приемане на витамин D или на калций трябва да става само под лекарско наблюдение. В тези случаи трябва да се следи нивото на калций в кръвта и урината.

Рифампицин и изониазид (бактерицидни антибиотици): може да увеличат метаболизма на витамин D и да намалят неговата ефективност.

Бременност, кърмене и фертилитет. По време на бременност е необходим достатъчен прием на витамин D.

По време на бременността Вигантол трябва да се дава само при строго определени симптоми и да се дозира така, както е задължително за отстраняването на недостига. По време на бременност трябва да се избягва продължителното предозиране на витамин D, защото това може да доведе до хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта), което от своя страна може да доведе до физически и умствени увреждания, както и до вродени сърдечни заболявалия на детето.

Витамин D и неговите продукти преминават в кърмата.

Начин на употреба

Винаги приемайте Вигантол точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Дръжте шишето с Вигантол с отвора надолу във вертикално положение. Ще отнеме известно време, докато се появи първата капка.

Ако не е предписано друго, обичайната доза е:

При профилактика на рахит при кърмачета: 1 капка дневно Вигантол (приблизително 500 IU витамин D3), недоносени кърмачета: 2 капки дневно Вигантол.

Кърмачетата получават Вигантол от втората седмица след раждането им до първата им година. Препоръчителни са допълнителни дози Вигантол npи година от раждането им, особено през зимните месеци.

Капките се дават с лъжица мляко или храна. Ако капките се добавят лъжица храна, трябва да се внимава храната да се консумира изцяло, противен случай няма да се приеме цялата доза.

Лечение на рахит и остеомалация, индуцирани от дефицит на ви 2-10 капки дневно Вигантол (приблизително 1000 - 5000IU витамин D3 ). Лечението трябва да продължи една година.

Поддържащо лечение на остеопороза: 2-6 капки дневно Вигантол (приблизително 1000-3000 IU витамин D3).

Профилактика при предполагаем риск от витамин D дефицитно заболяване: 1-2 капки дневно Вигантол ( приблизително 500-1000 Ш витамин D3 ).

Профилактика на малабсорбция: 6-10 капки дневно Вигантол (еквивалентен на 3000-5000 Ш витамин D3 ).

Лечение на хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм: препоръчителните дози са от 10 000 до 200 000 Ш витамин D дневно. В зависимост от нивата на серумния калций дневната доза е 20-40 капки ( еквивалентна на 10 000 - 20 000 Ш витамин D3 ). Ако се изискват по-високи дози, е препоръчително да се приложат форми с по-високи дози. Калциевите нива в урината и кръвта трябва да бъдат проверявани първоначално на всеки 4-6 седмици и след това на всеки 3-6 месеца, като дозата се адаптира към тези нива.

Ако сте приели повече от необходимата доза Вигантол:

Продължителното предозиране на витамин D може да доведе до риск от хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта) и хиперкалциурия (повишена концентрация на калций в урината).

При предозиране се появява синдром на хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта), а по-късно и до отделяне на калций в тъканите и главно в бъбреците (бъбречни камъни и бъбречни калциеви образувания) и в съдовете.

Симптомите на предозиране не са много характерни и се изразяват в загуба на апетит, главоболие, повръщане, гадене, констипация (запек), повишена жажда, повишено отделяне на урина, мускулна слабост, адинамия (намалена двигателна активност), дехидратация (обезводняване). Типичните лабораторни заключения са хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта) и хиперкалциурия (повишена концентрация на калций в урината), както и повишени стойности на серума на 25-хидроксикалциферол.

При предозиране трябва да се вземат мерки за лечение на често продължителната и при определени обстоятелства опасната хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта).

При продължителна употреба на дневни дози, надвишаващи 1000 IU витамин D нивата на серумния калций трябва да бъдат изследвани.

Освен това продължителното предозиране може да доведе до калцифициране на кръвоносните съдове и тъканите.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах