ВИГАНТОЛ КАПКИ Х 10МЛ

Прод.код 237 / Тегло 0.20 кг.

Марка
МЕРК | MERCK
Оценка на продукта
3.35 от 5 ( 9 оценки)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Прочетете внимателио цялата листовка, преди да започнете да прилагате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт. Вижте точка 4.

1.   Какво представлява Вигантол и за какво се използва:

Вигантол е витаминен препарат и съдържа холекалциферол (cholecalciferol) (съответства на витамин D3).

Вигантол се използва за:

-     Профилактика на рахит и остеомалация при деца и възрастни

-     Профилактика на рахит при преждевременно родени бебета

-     Профилактика на недостиг на витамин D при деца и възрастни с идентифициран риск

-     Профилактика на недостиг на витамин D при деца и възрастни с малабсорбция, налр. дължаща се на хронични чревни заболявалия, цироза на черния дроб, обширна резекция на гастроинтестиналния тракт

-     Лечение на рахит и остеомалация, индуцирани от дефицит на витамин D при деца и възрастни

-     Лечение на хипопаратиреоидизъм и псевдохипопаратиреоидизъм

-     Поддържащо лечение на остеопороза при възрастни

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Вигантол. Не приемайте Вигантол:

-     ако сте алергични (свръхчувствителни) към холекалциферол или към някоя от другите съставки на Вигантол;

-     ако имате хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта);

-     ако имате хиперкалциурия (повишена концентрация на калций в урината);

-     обърнете специално внимание при употребата на Вигантол;

-     при повишено съдържание на калций в кръвта и/или в урината;

-     при лечение с производни на бензотиадиазина (лекарствени препарати, стимулиращи отделянето на урина);

-     по време на бременност;

-     ако страдате от саркоидоза, защото съществува риск от засилено усвояване на витамин Оз и неговата активна форма. В този случай трябва да следите нивото на калция в кръвта и урината.

-     при пациенти с ограничена бъбречна функция, водеща до поява на камъни в бъбреците, трябва да се следи нивото на калций в кръвта и урината;

-     когато се приемат допълнителни количества витамин D с други лекарствени продукти;

-     при псевдохипопаратиреодизъм трябва да се обърне особено внимание на признаците на интоксикация и да се има предвид, че са възможни фази на нормална чувствителност към витамин D, така че изискването съответно се редуцира.

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и отпускани без рецепта.

Фенитоин (за лечение на епилепсия) и барбитурати (за лечение на епилепсия и безсъние, както и за упойка) могат да намалят ефекта на вит. D3.

Едновременната употреба на на глюкокортикостероиди може да намали ефекта на вит. D3.

Съпътстващото приложение със сърдечни гликозиди (стимулиращи сърдечния мускул) може да повиши тяхната токсичност, поради повишаване нивото н кръвта. При тези пациенти сърдечната дейност трябва да се проследява се изследва нивото на калций в кръвта и урината.

Едновременната употреба на тиазидните диуретици (напр. произво бензотиадиазин), прилагани за стимулиране отделянето на урина, мо риска от хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвт продължително лечение трябва да се следи нивото на калций в кръвта и 

Ако са предписани други препарати със съдържание на витамин D3 трябва да се вземе предвид дозата на витамин D3 във Вигантол. Допълнителното приемане на витамин D или на калций трябва да става само под лекарско наблюдение. В тези случаи трябва да се следи нивото на калций в кръвта и урината.

Рифампицин и изониазид (бактерицидни антибиотици): може да увеличат метаболизма на витамин D и да намалят неговата ефективност.

Бременност, кърмене и фертилитет. По време на бременност е необходим достатъчен прием на витамин D.

По време на бременността Вигантол трябва да се дава само при строго определени симптоми и да се дозира така, както е задължително за отстраняването на недостига. По време на бременност трябва да се избягва продължителното предозиране на витамин D, защото това може да доведе до хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта), което от своя страна може да доведе до физически и умствени увреждания, както и до вродени сърдечни заболявалия на детето.

Витамин D и неговите продукти преминават в кърмата.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах