ВАПРЕС 160МГ X 30 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 49356 / Тегло 0.20 кг.

Марка
МЕДОКЕМИ | MEDOCHEMIE
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Вапрес таблетки е лекарствен продукт, който се отпуска по лекарско предписание. Вапрес съдържа валсартан, който блокира АТ1 рецепторите. Използва се за лечение на хипертония и за повишаване на шанса за преживяемост след прекаран инфаркт на миокарда
 
 
1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВАПРЕС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
ВАПРЕС съдържа валсартан, който принадлежи към група лекарства, известни като ангиотензин II-рецепторни антагонисти, които подпомагат контролирането на високо кръвно налягане. Ангиотензин II е вещество в организма, което причинява свиване на кръвоносните съдове, като по този начин повишава кръвното налягане. ВАПРЕС действа като блокира ефекта на ангиотензин II. В резултат на това кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава.
 
ВАПРЕС може да се използва при три различни състояния:
За лечение на високо кръвно налягане при възрастни, деца и подрастващи на възраст между 6 и 18 години. Лекарят ще приложи таблетки от 80 mg и 160 mg за лечение на високо кръвно налягане при възрастни. Високото кръвно налягане увеличава натоварването на сърцето и артериите. Ако не бъде лекувано, то може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове в мозъка, сърцето и бъбреците и да причини инсулт, сърдечна или бъбречна недостатъчност. Високото кръвно налягане увеличава риска от сърдечен удар. Понижаването на кръвното налягане до нормални стойности намалява риска от развиване на подобни състояния;
За лечение на възрастни след скорошен сърдечен удар (инфаркт на миокарда). Под "скорошен" следва да се разбира инфаркт, прекаран между 12 часа и 10 дни преди лечението;
За лечение на симптоматична сърдечна недостатъчност при възрастни. ВАПРЕС се прилага, когато група лекарства, наречени инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ-инхибитори) (за лечение на сърдечна недостатъчност) не могат да бъдат приложени или като допълнение към АСЕ-инхибитори, когато не могат да бъдат използвани бета-блокери (други лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност). Симптомите на сърдечна недостатъчност включват задъхване и подуване на стъпалата и краката поради натрупване на течности. Това се случва, когато мускулът на сърцето не може да изпомпва кръвта достатъчно силно, за да кръвоснабди цялото тяло.
 
2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ВАПРЕС
Не приемайте ВАПРЕС:
Ако сте алергични (свръхчувствителни) към валсартан или някоя от другите съставки на ВАПРЕС, посочени в края на листовката;
Ако страдате от тежко чернодробно заболяване;
След третия месен от бременността (освен това е добре да се избягва употребата на ВАПРЕС в ранна бременност - вж. раздела за бременност).
Ако някое от тези състояния се отнася за Вас, не приемайте ВАПРЕС:
 
Обърнете специално внимание при употребата на ВАПРЕС:
Ако страдате от чернодробно заболяване;
Ако страдате от тежко бъбречно заболяване или сте подложен на диализа;
Ако страдате от стесняване на бъбречната артерия;
Ако скоро сте претърпели бъбречна трансплантация (сте получили нов бъбрек);
Ако сте на лечение след сърдечен удар или за сърдечна недостатъчност. Вашият лекар може да иска да проследи бъбречната функция;
Ако страдате от тежко сърдечно заболяване различно от сърдечна недостатъчност и сърдечен удар;
Ако приемате лекарства, които повишават количеството на калий в кръвта. Те включват калиеви добавки или заместители на солта, съдържащи калий, калий-съхраняващи диуретици и хепарин. Може да се наложи периодично проследяване на нивата на калия в кръвта;
Ако сте на възраст под 18 години и приемате ВАПРЕС в комбинация с други лекарства, които потискат ренин-ангиотензин-алдостерон системата (лекарства за понижаване на кръвното налягане). Вашият лекар може да проверява бъбречната функция и количеството калий в кръвта Ви периодично;
Ако страдате от алдостеронизъм. Това е заболяване, при което надбъбречните жлези произвеждат големи количества от хормона алдостерон. Ако това се отнася за Вас, употребата на ВАПРЕС не се препоръчва;
Ако сте загубили много течности (дехидратация) във връзка с диария, повръщане или прием на големи дози "отводняващи" таблетки (диуретици);
Трябва да уведомите Вашия лекар ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). ВАПРЕС не се препоръчва при ранна бременност и не трябва да бъде приеман след третия месец от бременността, тъй като може сериозно да навреди на Вашето дете (вж. раздела за бременност).
Ако някое от тези състояния се отнася за Вас, уведомете Вашия лекар преди употребата на ВАПРЕС.
 
Прием на други лекарства
Моля уведомете Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Ефектът от лечението може да бъде повлиян ако ВАПРЕС се приема с някои други лекарства. Може да се наложи промяна на дозата, предприемане на други предпазни мерки и, в някои случаи, прекратяване на лечението с тези лекарства. Това се отнася както до лекарствата, отпускани с рецепта, така и до тези, отпускани без рецепта, и по-специално за:
Други лекарства за понижаване на кръвното налягане, особено "отводняващи" таблетки (диуретици);
Лекарства, повишаващи нивата на калий в кръвта. Те включват калиеви добавки или заместители на солта, съдържащи калий, калий-съхраняващи диуретици и хепарин;
Определен вид болкоуспокояващи, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).;
Литий, лекарство, използвано за лечение на някои психични заболявания.
В допълнение:
Ако сте подложен на лечение след сърдечен удар, комбинацията с АСЕ-инхибитори (лекарства за лечение на сърдечен удар) не се препоръчва;
Ако сте подложен на лечение за сърдечна недостатъчност, тройна комбинация с АСЕ-инхибитори и бета-блокери (лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност) не се препоръчва.
Прием на ВАПРЕС с храни и напитки
Може да приемате ВАПРЕС с или без храна.
 
Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете което и да е лекарство.
Трябва да уведомите Вашия лекар ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). Обикновено Вашият лекар ще Ви посъветва да преустановите приема на ВАПРЕС преди да забременеете или веднага щом научите, че сте бременна, и ще Ви назначи друго лекарство, което да замести ВАПРЕС.
ВАПРЕС не се препоръчва при ранна бременност и не трябва да се приема след третия месец от бременността, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете ако се използва след третия месец на бременността.
Уведомете Вашия лекар ако кърмите или ще започнете да кърмите. ВАПРЕС не се препоръчва при жени, които кърмят и Вашият лекар може да избере друго лечение за Вас ако желаете да кърмите, особено ако Вашето дете е новородено или преждевременно родено.
 
Шофиране и работа с машини
Убедете се как Ви влияе ВАПРЕС преди да шофирате, работите с инструменти или работите с машини или да извършвате други дейности, които изискват повишена концентрация. Също като много други лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, ВАПРЕС може рядко да причини замаяност и да повлияе способността за концентрация.
 
3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ВАПРЕС
За да получите най-добри резултати и да намалите риска от странични ефекти винаги приемайте ВАПРЕС точно, както Ви е казал Вашият лекар. Попитайте Вашия лекар или фармацевт ако не сте сигурни в нещо. Хората, страдащи от високо кръвно налягане, често не забелязват признаци на този проблем. Много от тях се чувстват добре. Затова е изключително важно да спазвате насрочените прегледи при лекаря, дори да се чувствате добре.
 
Възрастни с високо кръвно налягане: Обичайната доза е 80 mg дневно. В някои случаи Вашият лекар може да Ви предпише по-високи дози (напр. 160 mg или 320 mg). Освен това, той може да комбинира ВАПРЕС с друго лекарство (напр. диуретик).
 
Деца и подрастващи (6 до 18 години) с високо кръвно налягане: При пациенти с телесно тегло по-малко от 35 кг обичайната доза е 40 mg валсартан веднъж дневно. Дозата от 40 mg не може да бъде постигната с ВАПРЕС, тъй като фабрично таблетките не могат да бъдат разделяни на две равни половини.
При пациенти с тегло 35 кг и повече обичайната начална доза е 80 mg валсартан веднъж дневно.
В някои случаи Вашият лекар може да Ви предпише по-високи дози (дозата може да бъде повишена до 160 mg и до максимум 320 mg).
 
Възрастни след прекаран скорошен сърдечен удар: След прекаран сърдечен удар лечението обикновено започва най-рано на 12-ия час, обикновено с ниска доза от 20 mg два пъти дневно. Дозата от 20 mg не може да бъде постигната с Вапрес, тъй като таблетките фабрично не могат да се разделят на две равни половини.
Вашият лекар ще увеличава дозата постепенно в рамките на няколко седмици до максимум 160 mg два пъти дневно. Окончателната доза зависи от Вашата толерантност като пациент.
ВАПРЕС може да се прилага в комбинация с други лечения за сърдечен удар, а Вашият лекар ще реши кое е най-подходящото лечение за Вас.
 
Възрастни със сърдечна недостатъчност: Лечението обикновено започва с 40 mg два пъти дневно. Вашият лекар ще увеличи дозата постепенно в рамките на няколко седмици до максимум 160 mg два пъти дневно. Окончателната доза зависи от Вашата толерантност като пациент.
ВАПРЕС може да се прилага в комбинация с други лечения за сърдечна недостатъчност, а Вашият лекар ще реши кое е най-подходящото лечение за Вас.
Може да приемате ВАПРЕС с или без храна. Поглъщайте таблетките ВАПРЕС с чаша вода. Приемайте ВАПРЕС приблизително по едно и също време всеки ден.
 
Ако сте приели повече от необходимата доза ВАПРЕС
Ако усетите сериозно замайване и/или имате припадък, незабавно се свържете с Вашия лекар и легнете. Ако случайно сте приели повече таблетки, отколкото е необходимо, свържете се с Вашия лекар, фармацевт или с най-близката болница.
Ако сте пропуснали да приемете ВАПРЕС
Ако пропуснете да приемете доза, вземете я веднага щом си спомните. Въпреки това, ако времето за следващата доза е наближило, пропуснете дозата.
Не приемайте двойна доза, за да наваксате пропуснатата.
Ако сте спрели приема на ВАПРЕС
Преустановяването на лечението с ВАПРЕС може да доведе до влошаване на заболяването Ви. Не спирайте приема на лекарството, освен ако Вашият лекар не Ви е казал.
 
Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
 
4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства ВАПРЕС може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
 
Нежеланите реакции могат да се проявят с определена честота, която се класифицира както следва:
Много чести: засягат повече от 1 пациент на 10;
Чести: засягат 1 до 10 пациента на 100;
Нечести: засягат 1 до 10 пациента на 1 000;
Редки: засягат 1 до 10 пациента на 10 000;
Много редки: засягат по-малко от 1 пациент на 10 000;
С неизвестна честота: честотата не може да бъде установена от наличните данни.
Някои симптоми изискват незабавна медицинска помощ:
Може да изпитате симптоми на ангиоедем (специфична алергична реакция) като:
Оток на лицето, устните, езика или гърлото;
Затруднено дишане или преглъщане;
Обрив, сърбеж.
Ако получите някои от тези симптоми, незабавно се свържете с Вашия лекар. 
Страничните реакции включват: 
Чести:
Замаяност;
Ниско кръвно налягане с или без симптоми като замаяност и прилошаване при изправяне;
Намалена бъбречна функция (симптоми на бъбречно увреждане).
Нечести:
Ангиоедем (вж. раздел "Някои симптоми изискват незабавна медицинска помощ");
Внезапна загуба на съзнание (синкоп);
Световъртеж (вертиго);
Силно намалена бъбречна функция (симптоми на остра бъбречна недостатъчност);
Мускулни спазми, анормален сърдечен ритъм (симптоми на хиперкалиемия);
Недостиг на въздух, затруднено дишане в легнало положение, оток на стъпалата или краката (симптоми на сърдечна недостатъчност);
Главоболие;
Кашлица;
Коремна болка;
Гадене;
Диария;
Умора;
Слабост.
С неизвестна честота:
Алергични реакции с обрив, сърбеж и уртикария; симптоми на треска, подуване и болка в ставите, мускулни болки, подути лимфни възли и/ или могат да се появят симптоми, наподобяващи грип (симптоми на серумна болест);
Виолетово-червени петна, треска, сърбеж (симптоми на възпаление на кръвоносните съдове, което се нарича васкулит);
Необичайно кървене или посиняване (симптоми на тромбоцитопения);
Мускулни болки (миалгия);
Треска, възпалено гърло или язви в устата, причинени от инфекция (симптоми на понижение на белите кръвни клетки, наричано още неутропения);
Намалено ниво на хемоглобин и намален брой на червените кръвни клетки (което може да доведе до анемия в тежките случаи);
Повишени нива на калий в кръвта (които могат да предизвикат мускулни спазми и анормален сърдечен ритъм в тежките случаи);
Повишение на показателите на чернодробната функция (което може да индикира чернодробно увреждане) включително повишен билирубин в кръвта (което може да предизвика пожълтяване на кожата и очите в тежките случаи);
Повишени нива на урея в кръвта и повишени нива на серумен креатинин (които са индикация за анормална бъбречна функция);
Ниски нива на натрий в кръвта (които могат да доведат до умора, объркване, мускулни спазми и/или гърчове в тежките случаи).
Честотата на някои от нежеланите реакции може да варира в зависимост от Вашето състояние. Например, странични ефекти като замаяност и намалена бъбречна функция са наблюдавани по-рядко при възрастни, лекувани за високо кръвно налягане, в сравнение с възрастни, лекувани за сърдечна недостатъчност или след прекаран скорошен инфаркт.
Страничните ефекти при деца и подрастващи са сходни с тези при възрастни.
 
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
 
5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ВАПРЕС
Съхранявайте при температура под 30°С. Съхранявайте в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага.
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте ВАПРЕС след изтичане срока на годност, който е посочен върху кутията. Срокът на годност се отнася до последния ден на посочения месец.
Не използвайте ВАПРЕС ако забележите, че опаковката е повредена или има следи от отваряне.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
 
6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа ВАПРЕС
Активното вещество е валсартан (valsartan).
Всяка филмирана таблетка съдържа 80 mg или 160 mg валсартан (valsartan). 
 
Другите съставки са:
Сърцевина на таблетката: микрокристална целулоза 101, кросповидон тип А, повидон К30, силициев диоксид, колоиден, безводен, магнезиев стеарат.
Покритие на таблетката: поливинилов алкохол, титаниев диоксид (Е171), макрогол, талк, хинолоново жълто алуминиев лак (Е104).

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!