УРСОФАЛК 250МГ Х 100 КАПСУЛИ

Прод.код 1517 / Тегло 0.20 кг.

Марка
Д-Р ФАЛК ФАРМА | DR. FALK PHARMA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

УРСОФАЛК / URSOFALK®

 капсули 250мг

 

СЪСТАВ

Активна съставка: урзодезоксихолева киселина

Една капсула съдържа:Терапевтично активна съставка: 250 mg урзодезоксихолева киселина

Други съставки: царевична скорбяла, колоидален силициев анхидрит, магнезиев стеарат, желатин, вода, титанов диоксид, натриев додецил сулфат. Дозировьчна форма и съдържание: Опаковки от 50(N2), 100(N3) капсули.

 

Фармакотерапевтична група

Лекарството се използва при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур; жлъчна киселина.

Притежател на разрешението за регистрация и производство

 
Dr.FalkPharma GmbH
Leinenweberstr.5
D-79041 Freiburg
Germany
TeI.0761/1514-0
Fax: 0761/1514-321
e-mail :zentrale@drfalkpharma.de
http://www.drfalkpharma.de

 

ПОКАЗАНИЯ:

*За разтваряне на холестеролови камъни в жлъчния мехур. Жлъчните камъни не трябва да са по-големи от 15 мм, трябва да пропускат рентгеновите лъчи (не дават сянка на рентгеновото изследване) и функцията на жлъчния мехур трябва да е запазена, въпреки жлъчните камъни.

* За лечение на билиарния рефлукс гастрит ( възпаление на стомашната лигавица, което се
дължи на проникването на жлъчни киселини в стомаха).

*За симптоматично лечение на първичната билиарна цироза при условие, че няма декомпенсация на чернодробни функции следствие чернодробна цироза.

 По лекарско предписание.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Ursofalk® не трябва да се взема при:

*остро възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища

*запушване на жлъчния тракт (общия жлъчен проток или този на жлъчния мехур)

Можете да вземате Ursofalk® само след консултация с вашия лекар

* когато жлъчният мехур не се изобразява при рентгеновото изследване -когато жлъчните камъни са калцифицирани -когато жлъчният мехур не се съкращава ефективно

*при чести жлъчни кризи

Това също се отнася ако тези състояния са намерени в миналото.

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Проучванията при животни показват, че урзодезоксихолевата киселина има токсично действие върху зародиша в ранния стадии на бременноста. Няма достатъчен опит с използване на лекарството през първото тримесечие на бременността. Жените, които могат да забременяват биха могли да се лекуват с урзодезоксихолева киселина само при условие, че използват по същото време сигурни противозачатъчни средства. Преди започване на лечението трябва да се изключи съществуваща бременност. В интерес на безопасността, Ursofalk® не трябва да се дава през първото тримесечие на бременността. Няма достатъчно данни  относно излъчването на урзодезоксихолевата киселина в кърмата. За това Ursofalk® не трябва да се употребява от жени, които кърмят деца,

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Ursofelk® капсули трябва да се използват под лекарско наблюдение. Показателите на чернодробната функция като AST(SGOT), ALT(SGPT) и GT трябва да бъдат контролирани от лекуващия лекар през 4 седмици по време на първите 3 месеца от лечението, а след това веднъж в тримесечието.
С цел да се прецени ефекта от лечението и да се открие в ранен стадии евентуално калцифициране на камъните се препоръчва да се извърши рентгеново изследване на жлъчния мехур (холецистография) в зависимост от големината на камъните, 6 до 10 месеца от началото на лечението. Извършват се обзорна и прицелна рентгенови снимки в изправено и лежащо положение. Използва се също с успех проследяване с ехографско изследване (ултразвуков мониторинг)

 

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА.

Кои лекарства влияят върху действието на Ursofalk® или сами се повлияват от него
Моля забележете, че тази информация се отнася също за лекарства, които са били използвани напоследък.
Ursofalk® не трябва да се употребява едновременно с йонообменни смоли като холестирамин и др.или ангаациди, съдържащи алуминиев хидроксид или магнезиев трисиликат (лекарства, които свързват стомашната киселина), защото тези лекарства се свързват и с урзодезоксихолевата киселина в червата и намаляват нейното усвояване (абсорбция) и ефективност. Ако се налага лечение с препарат, съдържащ такива вещества, тогава Ursofalk® трябва да се приема 2 часа преди или след другото лекарство.
Ursofalk® може да увеличи абсорбцията на циклоспорина (едно лекарство, което подтиска активността на имунната система). Затова при болните, които провеждат лечение с циклоспорин се налага да се контролира неговото ниво в кръвта и при нужда да се коригира дозата.
В отделни случаи Ursofalk® може да намали абсорбцията на антибиотика ципрофлоксацин.

 

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Прилагайте следващите шструкции, освен ако вашият лекар не ви е дал различно предписание. Следвайте упътванията за употреба грижливо, тъй като в противен случай Ursofalk® не може да действа както трябва.
За разтваряне на холестеролови камъни

Приблизително 1 Omg на kg телесно тегло се равняват на

2 капсули Ursofalk® при болни с тегло до 60kg

3 капсули Ursofalk® при болни с тегло до 80kg

4 капсули Ursofalk® при болни с тегло до 100kg

5 капсули Ursofalk® при болни с тегло над 100kg

Капсулите трябва да се поглъщат цели, с малко течност, вечер преди лягане.

За лечение на билиарния жлъчен гастрит

Една капсула Ursofalk® дневно

За симптоматично лечение на първична билиарна цироза

Дневната доза зависи от телесното тегло и варира между 2 и 6 капсули (около 10-15 mg урзодезоксихолева киселина на kg телесно тегло).

 

Жлъчните камъни обикновено се разтварят за 6 до 24 месеца. Ако размерите на жлъчния камък (камъни) не се намалят след 12 месеца, лечението не трябва да продължава. Резултатите от лечението трябва да се мониторират (проследяват) през 6 месеца с помощта на ултразвук (ехография) или рентгеново
изследване. Контролните изследвания целят също да установят, че камъните не са калцифицирали. В такъв случай лечението трябва да се прекрати.
За лечение на билиарния рефлукс гастрит, Ursofalk® обикновено се взема 10-14 дни. Като правило, продължителността на лечението зависи от протичането на заболяването. Същота се определя от лекаря, който ви лекува.
В редки случаи в началото на лечението на болни с първична билиарна цироза, симптомите могат да се влошат (напр.сърбежът може да се засили). В тези случаи лечението трябва да продължи с 1 капсула Ursofalk® дневно, като дозата се повишава постепенно с 1 капсула седмично докато достигне предвидената пълна доза.

 

 ПРЕДОЗИРАНЕ

Обикновено предозирането на урзодезоксихолевата киселина е малко вероятно,тъй като при по-високи дози абсорбирането й в червата се влошава и тя се отделя с изпражненията. Поради специфичните свойства на урзодезоксихолевата киселина в Ursofalk® в случаите с предозиране може да се появи диария. В тези случаи дозата трябва да се намали. Ако диарията продължава трябва да се информира лекуващия лекар. Не са необходими никакви специални мерки. Диарията трябва да се лекува симптоматично с заместване на загубената течност и електролити.

Ако сте пропуснали прием или сте взели повече табл., не опитвайте да поправите грешката си като вземете по-малко или повече капсули следващия път, а просто продължете лечението си с обичайната доза.

Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, когато прекъснете лечението с Ursofalk® поради нежелана реакция или спиране преди завършването на лечебния курс.

 

НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Информирайте вашия лекар ако получите нежелани реакции и особено ако същите не са описани в тази листовка!
Жлъчните камъни могат да се калцифицират по време на лечението с този препарат. В отделни случаи може да се появи уртикария (копривна треска). В редки случаи изпражненията могат да станат кашави. По време на лечение на болни в напреднал стадий на първична чернодробна цироза са наблюдавани отделни случаи на декоомпенсация на цирозата, които са се възстановили след прекъсване на терапията. В отделни случаи се съобщава за силни болки в дясната коремна половина по време на лечение с Ursofalk® на болни с първична билиарна цироза.

 

СРОК НА ГОДНОСТ

Срокът на годност нa Ursofalk® е отпечатан на блистера и на кутията. Не използвайте лекарството след тази дата!

ВИНАГИ СЪХРАНЯВАЙТЕ URSOFALK® КАПСУЛИТЕ НА МЯСТО НЕДОСТЪПНО ЗА ДЕЦА!

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах