УНИФЛОКС КОЛИР 10МЛ

Прод.код 5885 / Тегло 0.20 кг.

Марка
УНИМЕД ФАРМА | UNIMED PHARMA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

УНИФЛОКС 0.3% капки за очи/уши, разтвор /

UNIFLOX 0.3% eye/ear drops, solution

офлоксацин (ofloxacin)

Какво съдържа тази листовка

1.   Какво представлява УНИФЛОКС и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате УНИФЛОКС

3.   Как да използвате УНИФЛОКС

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате УНИФЛОКС

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА УНИФЛОКС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

УНИФЛОКС е антиинфекциозен лекарствен продукт за приложение в окото и ухото. Офлоксацин, активното вещество на този продукт, принадлежи към групата на флуорхинолоновите химиотерапевтични средства с широк спектър на действие. Лекарственият продукт действа срещу много бактериални инфекции чрез въздействие върху жизнените процеси на бактериалната клетка и предотвратява нейната репликация. Използва се за:

Очи

Лечение на бактериални инфекции на предната очна камера, причинени от чувствителни към офлоксацина микроорганизми; възпаления на конюнктивита, корнеята, клепачите (в областта на миглите) и слъзните пътища, ечемик, трахома и язви на корнеята. За предпазване от инфекции УНИФЛОКС се прилага при подготовка на очни операции, след вътреочни операции, отстраняване на чужди тела от окото и други очни увреждания. При бактериални гнойни възпаления продуктът може да се използува като добавка към общото лечение.

Уши   

УНИФЛОКС се използва за лечение на бактериални инфекции на ушите, nj 

чувствителни на офлоксадин патогени, като възпаления на външния ушен канал и хронично гнойно възпаление на средното ухо (с перфорация на тъпанчето), при възрастни и деца над 12 години. Показан е също така за профилактика при операции на ухото. При деца от 1 до 11 години УНИФЛОКС се използва за лечение на възпаления на външния ушен канал и остро възпаление на средното ухо с пробив на тъпанчето. УНИФЛОКС може да се използва от възрастни, а така също и от юноши и деца над 1 година.

2.   КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ УНИФЛОКС Не използвайте УНИФЛОКС

-     ако сте алергични (свръхчувствителни) към офлоксацин или към някоя от останалите съставки на УНИФЛОКС;

-     ако сте алергични (свръхчувствителни) към други флуорирани хинолони;

-     при хронични небактериални конюнктивити, възпалителни процеси на предния и заден очен сегмент или спомагателните очни структури;

-     при възпаления на външния ушен канал и средното ухо, причинени от бактерии, резистентни на офлоксацин.

Лекарственият продукт не трябва да се прилага при деца до 1-годишна възраст. Предупреждения и предпазни мерки

Не е позволено да се носят меки контактни лещи по време на употребата на продукта. По възможност, по време на лечението не трябва да се носят и твърди контактни лещи или най-малкото се налага тяхното сваляне преди прилагането на капките и поставянето им най-рано 20 минути след това.

Други лекарства и УНИФЛОКС

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Действието на продукта може да се повлияе от едновременното приложение на други лекарства, вземани по същото време.

Лекарства, съдържащи магнезий, алуминий, желязо и цинк намаляват усвояването на офлоксацина.

В случай че използвате други очни или ушни лекарства, се консултирайте за тяхното прилагане с Вашия лекар. Не използвайте други очни или ушни лекарства без лекарско предписание.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство.

Прилагането на продукта при бременни и кърмещи жени изисква сериозни основания.

Шофиране и работа с машини

Непосредствено след прилагането на продукта в конюнктивалната торбичка може да се наблюдава парене в очите и неясно зрение. Затова не се препоръчва прилагане jrn продукта по-рано от 15 минути преди управлението на моторно превоз

работа с машини или на височина.

3.   КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ УНИФЛОКС

Винаги използвайте УНИФЛОКС точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Очи

Възрастни

Дозата и продължителността на лечение се определя от лекаря. Обикновено, през първите два дни се прилагат на всеки час 1-2 капки в конюнктивната торбичка; следващите 2-3 дни се поставят 1-2 капки 6-8 пъти на ден, през равни интервали от време. Продължителността на лечението трябва да бъде минимум 7 дни (3 дни след изчезването на гнойния секрет), като не трябва да продължава повече от 14 дни.

Деца над 1 година

Използуването и дозата на продукта трябва да се определи от лекар, като продължителността на лечението трябва да стане под неговото амбулаторно наблюдение. Обикновено се прилага 5 пъти дневно по една капка в продължение на 7 дни.

Уши

Преди приложението разтворът трябва предварително да се затопли, като се подържи бутилката за една две минути в дланта. Прилагането на разтвора във външния ушен канал трябва да стане в легнало положение със засегнатото ухо нагоре. В това положение пациентът трябва да остане минимум 5 минути след приложението.

Възрастни и деца над 12 години

Дозата и продължителността на лечение се определя от лекаря. В случаите на възпаление на външното ухо се прилагат 10 капки два пъти дневно в продължение на 10 дни. При хронично гнойно възпаление на средното ухо (с перфорация на тъпанчето) препоръчваната доза е 10 капки два пъти на ден в продължение на 14 дни.

Деца на възраст от 1 до 11 години

Използуването и дозата на продукта трябва да се определи от лекар, като продължителността на лечението трябва да стане под неговото амбулаторно наблюдение. В случаи на възпаление на външното ухо и остро възпаление на средното ухо с пробив на тъпанчето, препоръчваната доза е 5 капки два пъти на ден в продължение на 10 дни.

Ако сте използвали повече от необходимата доза УНИФЛОКС

При спазване на правилния начин на прилагане не е наблюдавано предозиране. В случаи на инцидентно перорално поглъщане при възрастни не би могло да се очакват неадекватни реакции. При такива случаи на поглъщане от деца се обадете на Вашия лекуващ лекар.

Ако сте пропуснали да използвате УНИФЛОКС

Не използвайте двойна доза УНИФЛОКС, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този про попитайте Вашия лекар или фармацевт. 

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, УНИФЛОКС може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Лекарственият продукт се понася добре. Непосредствено след накапването в конюнктивалната торбичка може временно да се почувства парене и зачервяване. След приложението в ухото може да се наблюдава сърбеж и горчив вкус. Много рядко могат да се наблюдават появата на екзема, парестезия, световъртеж, шум и болка в ухото и чувство за сухота в устата.

Сериозни нежелани реакции, с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъда направена оценка:

-     Потенциално животозастрашаващи кожни обриви (синдром на Stevens-Johnson, токсична епидермална некролиза) са съобщавани при употребата на УНИФЛОКС, първоначално изглеждащи като червеникави, подобни на мишена петна, или кръгли петна по тялото, често с мехури в средата.

Несериозни нежелани реакции, с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъда направена оценка):

-     Подуване около очите (включително подуване на клепачите)

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или

фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани

реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна

агенция по лекарствата:

ул. „Дамян Груев” Хе 8

1303 София

Тел.: +35 928903417

уебсайт: www.bda.be

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ УНИФЛОКС

Да се съхранява под 25°С.

Да се пази от светлина.

Да не се съхранява в хладилник.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Внимание!

Не използвайте УНИФЛОКС след срока на годност, отбелязан върху опаковката, След отваряне на опаковката, тя трябва да се употреби до 28 дни.  

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията, или в контейй^р отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните №1 мерки ще спомогнат за опазване на околната среда. 

6.   СЪДЪРЖАНИЕ HA ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Какво съдържа УНИФЛОКС

-     Активното вещество е: офлоксацин 3 mg (като офлоксацинов хидрохлорид 3,3 mg) в 1 ml разтвор.

-     Другите съставки са: натриев дихидрогевфосфат дихидрат, бензалкониев хлорид, динатриев фосфат додекахидрат, вода за инжекции.

Как изглежда УНИФЛОКС и какво съдържа опаковката

1 бутилка с 5 ml разтвор (от полиетилен, с вграден капкомер и бяла полипропиленова капачка на винт), поставена в картонена опаковка.

1 бутилка с 10 ml разтвор (от полиетилен, с вграден капкомер и бяла полипропиленова капачка на винт), поставена в картонена опаковка

Притежател на разрешението за употреба и производител

UNIMED PHARMA Ltd., OrieSkova 11, 821 05 Bratislava, Словакия

Дата на последно преразглеждане на листовката

Май/2016

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах