ЦИПРОБАЙ 250МГ Х 10 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 1708 / Тегло 0.20 кг.

Марка БАЙЕР | BAYER
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ЦИПРОБАЙ 250МГ Х 10 БАЙЕР

1. Какво представлява Ципробай н за какво се използва
Ципробай съдържа активното вещество ципрофлоксацин. Ципрофлоксацин е антибиотик от групата на флуорохинолоните. Ципрофлоксацин действа като убива бактериите, които са причинили инфекциите. Действа само на определени щамове бактерии.
Възрастни
Ципробай се използва при възрастни за лечение на следните бактериални инфекции:
инфекции на дихателните пътища
продължителни или повтарящи се инфекции на ушите или синусите
инфекции на пикочните пътища
инфекции на гениталния тракт при мъже и жени
инфекции на стомашно-чревния тракт и коремни инфекции
инфекции на кожата и меките тъкани
инфекции на костите и ставите
профилактика на инфекции с Neisseria meningitidis
вдишване на антраксни спори
Ципрофлоксацин може да се използва при пациенти с нисък брой на белите кръвни клетки (неутропения), които имат повишена температура, за която се подозира, че е причинена от бактериална инфекция.
Ако страдате от тежка инфекция или от инфекция, причинена от повече от един вид бактерии, може да Ви бъде дадено допълнително антибиотично лечение освен Ципробай.
Деца и юноши
Ципробай се използва при деца и юноши под медицинското наблюдение на специалист за лечение на следните бактериални инфекции:
белодробни и бронхиални инфекции при деца и юноши, страдащи от кистозна фиброза;
усложнени инфекции на пикочните пътища, включително инфекции, които са достигнали до бъбреците (пиелонефрит);
вдишване на антраксни спори.
Ципробай може да се използва също за лечение на други специфични тежки инфекции при деца и юноши, когато Вашият лекар счете това за необходимо.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ципробай
Не приемайте Ципробай:
Ако сте алергични към ципрофлоксацин, към други хинолонови лекарства или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
Ако приемате тизанидин (вижте точка 2: Други лекарства и Ципробай).
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, преди да приемете Ципробай
Ако някога сте имали проблеми с бъбреците, защото Вашето лечение може да се наложи да бъде коригирано.
Ако страдате от епилепсия или други неврологични заболявания.
Ако имате анамнеза за проблеми със сухожилията по време на предходно лечение с антибиотици като Ципробай.
Ако сте диабетик, защото може да сте изложени на риск от хипогликемия след прием на ципрофлоксацин.
Ако имате миастения гравис (вид мускулна слабост), защото симптомите може да се обострят.
ако Ви е поставена диагноза разширение или "„издуване" на голям кръвоносен съд (аневризма на аортата или аневризма на голям периферен съд).
ако сте преживели предишен епизод на аортна дисекацня (разкъсване на аортната стена).
ако имате фамилна анамнеза за аортна аневризма или аортна дисекация или други рискови фактори или предразполагащи заболявания (напр. нарушения на съединителната тъкан като синдром на Марфан или васкуларен синдром на Елерс-Данлос или съдови нарушения като артериит на Такаясу, гигантоклетъчен артериит, болест на Бехчет, високо кръвно налягане или известна атеросклероза).
Ако имате сърдечни проблеми. Необходимо е повишено внимание при употребата на Ципробай, ако сте родени с или имате фамилна анамнеза за удължен QT интервал (видим на ЕКГ, електрически запис на сърцето), имате солеви дисбаланс в кръвта (особено ниски нива на калий или магнезий в кръвта), имате много бавен сърдечен ритъм (наричан „брадикардия"), имате слабо сърце (сърдечна недостатъчност), имате анамнеза за сърдечен удар (миокарден инфаркт), ако сте от женски пол или сте в старческа възраст, или приемате други лекарства, които предизвикват абнормни ЕКГ промени (вижте точка 2: Други лекарства и Ципробай).
Ако е известно, че имате или член на вашето семейство има дефицит на глюкозо-б-фосфат дехидрогеназа (Г6ФД), тъй като може да сте изложени на риск от анемия след прием на ципрофлоксацин.
За лечението на някои инфекции на гениталния тракт Вашият лекар може да Ви предпише друг антибиотик в допълнение към ципрофлоксацин. Ако няма подобрение на симптомите след 3 дни лечение, моля обърнете се към Вашия лекар.
Докато приемате Ципробай
Информирайте незабавно Вашия лекар, ако при Вас се прояви някой от следните симптоми по време на приема на Ципробай. Вашият лекар ще реши дали лечението с Ципробай трябва да бъде преустановено.
Тежка, внезапна алергична реакция (анафилактична реакция/шок, ангиоедем). Още с приема на първата доза има малка вероятност при Вас да се развие тежка алергична реакция
със следните симптоми: стягане в гърдите, усещане за замаяност, прилошаване или припадане или замайване, когато се изправяте. Ако това се случи, спрете приема на Ципробай и незабавно уведомете Вашия лекар.
Болки и отоци по ставите и възпаление на сухожилието могат понякога да се проявят, особено ако сте в старческа възраст и сте на лечение също с кортикостероиди. Възпаление и разкъсвания на сухожилието могат да се проявят дори в рамките на 48 часа от началото на лечението или до няколко месеца след преустановяването на терапията с Ципробай. При първите признаци на болка или възпаление, спрете приема на Ципробай, свържете се с Вашия лекар и оставете болезнената област в покой. Избягвайте ненужно натоварване, понеже това може да повиши риска за разкъсване на сухожилие.
Ако почувствате внезапна, силна болка в корема, гръдната област или гърба, потърсете незабавно спешна помощ.
Ако страдате от епилепсия или други неврологични заболявания като церебрална исхемия или инсулт, е възможно да получите нежелани реакции, свързани с централната нервна система. Ако получите гърч, спрете приема на Ципробай и незабавно уведомете Вашия лекар.
Могат да се появят симптоми на невропатия, като болка, парене, изтръпване, вкочаненост и/или мускулна слабост. Ако това се случи, спрете приема на Ципробай и незабавно уведомете Вашия лекар.
Първият път, когато приемате Ципробай, е възможно да получите психични реакции. Ако страдате от депресия или психоза, възможно е Вашите симптоми да се влошат по време на лечението с Ципробай. В редки случаи депресията или психозата могат да прогресират до мисли за самоубийство, опити за самоубийство или извършване на самоубийство. Ако това се случи, незабавно уведомете с Вашия лекар.
Съобщава се за хипогликемия, най-често при диабетици, особено в старческа възраст. Ако това се случи, свържете се незабавно с Вашия лекар.
Възможно е да се развие диария по време на прием на антибиотици, включително Ципробай или дори няколко седмици след като сте спрели приема им. Ако тя стане тежка или много продължителна или ако забележите, че изпражненията Ви съдържат кръв или слуз, веднага спрете приема на Ципробай и незабавно се свържете с Вашия лекар, понеже това състояние може да е животозастрашаващо. Не приемайте лекарства, които спират или забавят перисталтиката.
Ако зрението Ви се наруши, или ако очите Ви бъдат засегнати по друг начин, незабавно се консултирайте със специалист по очни болести.
Когато приемате Ципробай, кожата Ви става по-чувствителна на слънчева светлина или на ултравиолетови (УВ) лъчи. Избягвайте да се излагате на прекалено силно слънце или изкуствени източници на УВ светлина, като солариуми.
Информирайте лекаря или лаборантите, че приемате Ципробай, ако ще Ви вземат проби от кръв или урина.
Ако страдате от проблеми с бъбреците, говорете с Вашия лекар, тъй като може да е необходимо дозата Ви да се коригира.
Ципробай може да причини увреждане на черния дроб. Ако забележите симптоми като загуба на апетит, жълтеница (кожата добива жълтеникав оттенък), потъмняване на урината, сърбеж или болезненост в стомаха, свържете се незабавно с Вашия лекар.
Ципробай може да причини намаляване броя на белите кръвни клетки и защитата на Вашия организъм може да отслабне. Ако имате инфекция със симптоми като повишена температура и сериозно влошаване на Вашето общо състояние или повишена температура със симптоми на локална инфекция, като възпалено гьрло/фаринкс/уста или проблеми с пикочните пътища, трябва веднага да посетите Вашия лекар. Изследването на кръвната картина ще провери възможното намаляване на броя на белите кръвни клетки (агранулоцитоза). Важно е да информирате Вашия лекар за лекарството.
Други лекарства и Ципробай
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Не приемайте Ципробай заедно с тизанидин, понеже това може да доведе до нежелани реакции като ниско кръвно налягане и сънливост (вижте точка 2: Не приемайте Ципробай).
Известно е, че следните лекарства взаимодействат с Ципробай в тялото Ви. Ако приемате Ципробай едновременно с тези лекарства, е възможно той да промени терапевтичните им ефекти. Също така той може да увеличи вероятността от проява на нежеланите им ефекти.
Информирайте Вашия лекар, ако приемате:
антагонисти на витамин К (напр. варфарин, аценокумарол, фенпрокумон или флуиндион) или други перорални антикоагуланти (за разреждане на кръвта) пробеницид (за подагра)
метотрексат (за някои видове рак, псориазис, ревматоиден артрит) теофилин (за дихателни проблеми)
тизанидин (за мускулна спастичност при множествена склероза) оланзапин (антипсихотик) клозапин (антипсихотик) ропинирол (за болест на Паркинсон) фенитоин (за епилепсия) метоклопрамид (за гадене и повръщане)
циклоспорин (за кожни състояния, ревматоиден артрит или при органна трансплантация) други лекарства, които могат да променят Вашия сърдечен ритъм: лекарства, които принадлежат към групата на антиаритмичните средства (напр. хинидин, хидрохинидин, дизопирамид, амиодарон, соталол, дофетилид, ибутилид), трициклични антидепресанти, някои антимикробни лекарства (които принадлежат към групата на макролидите), някои антипсихотици
золпидем (за нарушения на съня).
Ципробай може да повиши нивата на следните лекарства в кръвта Ви:
пентоксифилин (за циркулаторни нарушения)
кофеин
дулоксетин (за депресия, диабетно увреждане на нервите или инконтиненция)
лидокаин (за сърдечни състояния или анестетична употреба)
силденафил (напр. за еректилна дисфункция)
агомелатин (за депресия)
Някои лекарства намаляват ефекта на Ципробай. Информирайте Вашия лекар ако приемате или искате да приемате:
антиацидни средства
омепразол
минерални добавки
сукралфат
фосфат-свързващ полимер (напр. севеламер или лантанов карбонат) лекарства или добавки, съдържащи калций, магнезий, алуминий или желязо.
Ако тези продукти са важни за Вас, приемайте Ципробай около 2 часа преди или не по-рано от 4 часа след тях.
Ципробай с храна и напитки
Ако приемате Ципробай по време на редовното хранене, не яжте и не пийте никакви млечни продукти (като прясно или кисело мляко) или напитки с добавка на калций, когато приемате таблетките, понеже те могат да повлияят абсорбцията на активната съставка.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
За предпочитане е да се избягва използването на Ципробай по време на бременност.
Да не се приема Ципробай по време на кърмене, защото ципрофлоксацин се екскретира в кърмата и може да навреди на Вашето дете.
Шофиране и работа с машини
Ципробай може да намали вниманието Ви. Някои неврологични нежелани реакции могат да се проявят. Затова проверете как реагирате на Ципробай, преди да шофирате превозни средства или да работите с машини. При съмнение се консултирайте с Вашия лекар.
3. Как да приемате Цнпробан
Вашият лекар ще Ви обясни колко точно Ципробай трябва да приемате, колко често и за колко време. Това ще зависи от вида на инфекцията и от тежестта й.
Информирайте Вашия лекар, ако страдате от бъбречни проблеми, понеже те могат да наложат корекция на дозата.
Обикновено лечението продължава от 5 до 21 дни, но може и да е по-дълго при тежки инфекции. Винаги приемайте това лекарство точно, както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни по колко таблетки да приемате и как да приемате Ципробай, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
а. Поглъщайте таблетките с много течност. Не ги дъвчете, понеже вкусът им не е приятен.
б. Опитайте се да приемате таблетките приблизително по едно и също време всеки ден.
в. Можете да приемате таблетките при редовните приеми на храна или помежду им. Калцият, който е нормална част от храната, няма да повлияе сериозно приема им. Не приемайте таблетките Ципробай с млечни продукти като прясно или кисело мляко или с обогатени плодови сокове (напр. обогатен на калций портокалов сок).
Не забравяйте да пиете много течности при приема на това лекарство.
Ако сте приели повече от необходимата доза Ципробай
Ако сте приели повече от предписаната Ви доза, потърсете незабавно медицинска помощ. Ако е възможно, вземете таблетките или опаковката им с Вас, за да я покажете на лекаря.
Ако сте пропуснали да приемете Ципробай
Приемете нормалната доза веднага щом е възможно и след това продължете по предписаната схема. Ако обаче почти е станало време за приемане на следващата доза, не приемайте пропуснатата доза и продължете по схемата. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Непременно завършете целия курс на лечение.
Ако сте спрели приема на Ципробай
Важно е да завършите курса на лечение, дори ако след няколко дена вече сте се почувствали по-добре. Ако престанете да приемате лекарството прекалено рано, е възможно инфекцията Ви да не е напълно излекувана и симптомите й да се появят отново или да се влошат. Възможно е да развиете резистентност към антибиотика.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Следващият раздел съдържа най-сериозните нежелани реакции, които можете да разпознаете:
Спрете приема на Ципробай и незабавно се свържете с Вашия лекар, за да се помисли за друго лечение с антибиотици, ако забележите някоя от следните сериозни нежелани реакции:
Редки (може да засегнат до 1 на 1 000 души)
Гърч (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
Много редки (може да засегнат до 1 на 10 000 души)
Тежка, внезапна алергична реакция със симптоми като стягане в гърдите, замайване, гадене или слабост, или имате световъртеж при изправяне (анафилактична реакция/шок) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
Мускулна слабост, възпаление на сухожилията, което може да доведе до разкъсване на сухожилие, особено засягащи голямото сухожилие в задната част на глезена (Ахилесово сухожилие) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
Сериозни животозастрашаващи кожни обриви, обикновено под формата на мехури или рани в устата, гърлото, носа, очите и други лигавици като гениталиите, които могат да прогресират до широко разпространена поява на мехури или белене на кожата (синдром на Stevens-Johnson, токсична епидермална некролиза).
С неизвестна честота (не може да бъде оценена от наличните данни)
Необичайно чувство на болка, парещо мравучкане, изтръпване или слабост в мускулите на крайниците (невропатия) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
Лекарствена реакция, която причинява обрив, треска, възпаление на вътрешните органи, хематологични аномалии и системни заболявания (DRESS лекарствена реакция с еозинофилия и системни симптоми, AGEP остра генерализирана екзантематозна пустулоза).
Други нежелани реакции, които са наблюдавани по време на лечението с Ципробай са изброени по- долу по честота:
Чести (може да засегнат до 1 на 10 души) гадене, диария
болки в ставите и възпаление на ставите при деца
Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души) болки в ставите при възрастни гъбични суперинфекции
високи стойности на еозинофили (вид бели кръвни клетки)
намален апетит
свръхактивност или възбуда
главоболие, замаяност, проблеми със съня или нарушения на вкусовите усещалия
повръщане, болки в стомаха, проблеми с храносмилането, като стомашно разстройство
(нарушено храносмилане/киселини) или чревни газове
повишено ниво на някои вещества в кръвта (трансаминази и/или билирубин) обрив, сърбеж или уртикария увредена бъбречна функция
болки в мускулите и костите, неразположение (астения) или повишена температура повишаване на алкалната фосфатаза в кръвта (определено вещество в кръвта)
Редки (може да засегнат до 1 на 1 000 души)
болки в мускулите, възпаление на ставите, повишен мускулен тонус или крампи възпаление на дебелото черво (колит), свързано с използването на антибиотик (в много редки случаи може да е фатално) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки) промени в кръвната картина (левкопения, левкоцитоза, неутропения, анемия), повишено или понижено количество на кръвосъсирващ фактор (тромбоцити)
алергични реакции, оток (едем) или бързо отичане на кожата и лигавиците (ангиоедем) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки) повишена кръвна захар (хипергликемия)
понижена кръвна захар (хипогликемия) (виж точка 2. Предупреждения и предпазни мерки) обърканост, дезориентация, реакции на безпокойство, странни сънища, депресия (потенциално водеща до мисли за самоубийство, опити за самоубийство или извършване на самоубийство) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки) или халюцинации иглички и изтръпване, необичайна чувствителност на сетивата към стимули, понижена чувствителност на кожата, тремор или световъртеж
проблеми със зрението, вкл. двойно виждане (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
шум в ушите, загуба на слуха, увреждане на слуха ускорен пулс (тахикардия)
разширяване на кръвоносните съдове (вазодилатация), ниско кръвно налягане или припадъци задух, включително астматични симптоми
чернодробни нарушения, жълтеница (холестатичен иктер) или хепатит чувствителост към светлина (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки) бъбречна недостатъчност, кръв или кристали в урината, възпаление на пикочните пътища задръжка на течности или прекомерно потене повишени нива на ензима амилаза
Много редки: може да засегнат до 1 на 10 000 души
определен тип намаляване на броя на червените кръвни клетки (хемолитична анемия); опасно спадане на броя на един вид бели кръвни клетки (агранулоцитоза) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки); спадане на броя на червените и белите кръвни клетки и на тромбоцитите (панцитопения), която може да е фатална; и потискане на костния мозък, което също може да бъде фатално
алергична реакция, наречена реакция подобна на серумна болест (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
психически разстройства (психотични реакции, потенциално водещи до мисли за самоубийство, опити за самоубийство или извършване на самоубийство) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
мигрена, нарушения на координацията, нестабилна походка (нарушение на походката), нарушение на обонянието (обонятелни нарушения), повишено налягане в мозъка (интракраниално налягане и мозъчен псевдотумор) промени в усещането за цветове
възпаление на стената на кръвоносните съдове (васкулит) панкреатит
загиване на чернодробни клетки (чернодробна некроза), което много рядко може да доведе до животозастрашаваща чернодробна недостатъчност (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
малки, точковидни кръвоизливи под кожата (петехии); различни кожни обриви или изривания
влошаване на симптомите на миастения гравис (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки).
С неизвестна честота (честотата не може да бъде оценена от наличните данни)
чувство на силно вълнение (мания) или чувство на голям оптимизъм и свръхактивност (хипомания)
абнормно ускорен сърдечен ритъм, животозастрашаващ неправилен сърдечен ритъм, изменение на сърдечния ритъм (наричано "удължаване на QT интервала", видимо на ЕКГ, електрическа активност на сърцето)
повлияване на кръвосъсирването (при пациенти, лекувани с антагонисти на витамин К) Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това
включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите
нежелани реакции директно чрез
Изпълнителната агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев" № 8
1303 София, България
Тел.:+35 928903417
уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Ципробай
Да се съхранява на място, недостъпно за деца
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената опаковка след "Годен до:". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Това лекарство не изисква специални условия на съхранение.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Ципробай
Активното вещество е: ципрофлоксацин.
Всяка филмирана таблетка съдържа 250 mg ципрофлоксацин (като хидрохлорид). Другите съставки са:
Сърцевина на таблетката: микрокристална целулоза, кросповвдон, магнезиев стеарат,
царевично нишесте, силициев диоксид, колоиден безводен.
Обвивка на таблетката: хипромелоза, макрогол 4000, титанов диоксид (Е171).
Как изглежда Ципробай и какво съдържа опаковката
Ципробай 250 mg таблетки: кръгли, филмирани таблетки с почти бял до бледо жълтеникав цвят, с отпечатано "CIP черта 250" от едната страна и логото на "BAYER" (кръста) на другата страна.
Таблетките могат да бъдат разделяни на две равни дози.
Големина на опаковката
6, 8, 10, 12, 14,16,20,28, 50, 100,160 или 500 филмирани таблетки в опаковка.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.
Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба:
Bayer AG,
Германия
Производители:
Bayer AG,
Германия
Bayer HealthCare Manufacturing S.r.l.,
Италия

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах