Account

ЦИПРОБАЙ 250МГ Х 10 БАЙЕР

Прод.код 1708 / Тегло 0.20 кг.

Производител
БАЙЕР
Марка
БАЙЕР | BAYER
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ЦИПРОБАЙ 250МГ Х 10 БАЙЕР

1. Какво представлява Ципробай н за какво се използва
Ципробай съдържа активното вещество ципрофлоксацин. Ципрофлоксацин е антибиотик от групата на флуорохинолоните. Ципрофлоксацин действа като убива бактериите, които са причинили инфекциите. Действа само на определени щамове бактерии.
Възрастни
Ципробай се използва при възрастни за лечение на следните бактериални инфекции:
инфекции на дихателните пътища
продължителни или повтарящи се инфекции на ушите или синусите
инфекции на пикочните пътища
инфекции на гениталния тракт при мъже и жени
инфекции на стомашно-чревния тракт и коремни инфекции
инфекции на кожата и меките тъкани
инфекции на костите и ставите
профилактика на инфекции с Neisseria meningitidis
вдишване на антраксни спори
Ципрофлоксацин може да се използва при пациенти с нисък брой на белите кръвни клетки (неутропения), които имат повишена температура, за която се подозира, че е причинена от бактериална инфекция.
Ако страдате от тежка инфекция или от инфекция, причинена от повече от един вид бактерии, може да Ви бъде дадено допълнително антибиотично лечение освен Ципробай.
Деца и юноши
Ципробай се използва при деца и юноши под медицинското наблюдение на специалист за лечение на следните бактериални инфекции:
белодробни и бронхиални инфекции при деца и юноши, страдащи от кистозна фиброза;
усложнени инфекции на пикочните пътища, включително инфекции, които са достигнали до бъбреците (пиелонефрит);
вдишване на антраксни спори.
Ципробай може да се използва също за лечение на други специфични тежки инфекции при деца и юноши, когато Вашият лекар счете това за необходимо.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ципробай
Не приемайте Ципробай:
Ако сте алергични към ципрофлоксацин, към други хинолонови лекарства или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
Ако приемате тизанидин (вижте точка 2: Други лекарства и Ципробай).
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, преди да приемете Ципробай
Ако някога сте имали проблеми с бъбреците, защото Вашето лечение може да се наложи да бъде коригирано.
Ако страдате от епилепсия или други неврологични заболявания.
Ако имате анамнеза за проблеми със сухожилията по време на предходно лечение с антибиотици като Ципробай.
Ако сте диабетик, защото може да сте изложени на риск от хипогликемия след прием на ципрофлоксацин.
Ако имате миастения гравис (вид мускулна слабост), защото симптомите може да се обострят.
ако Ви е поставена диагноза разширение или "„издуване" на голям кръвоносен съд (аневризма на аортата или аневризма на голям периферен съд).
ако сте преживели предишен епизод на аортна дисекацня (разкъсване на аортната стена).
ако имате фамилна анамнеза за аортна аневризма или аортна дисекация или други рискови фактори или предразполагащи заболявания (напр. нарушения на съединителната тъкан като синдром на Марфан или васкуларен синдром на Елерс-Данлос или съдови нарушения като артериит на Такаясу, гигантоклетъчен артериит, болест на Бехчет, високо кръвно налягане или известна атеросклероза).
Ако имате сърдечни проблеми. Необходимо е повишено внимание при употребата на Ципробай, ако сте родени с или имате фамилна анамнеза за удължен QT интервал (видим на ЕКГ, електрически запис на сърцето), имате солеви дисбаланс в кръвта (особено ниски нива на калий или магнезий в кръвта), имате много бавен сърдечен ритъм (наричан „брадикардия"), имате слабо сърце (сърдечна недостатъчност), имате анамнеза за сърдечен удар (миокарден инфаркт), ако сте от женски пол или сте в старческа възраст, или приемате други лекарства, които предизвикват абнормни ЕКГ промени (вижте точка 2: Други лекарства и Ципробай).
Ако е известно, че имате или член на вашето семейство има дефицит на глюкозо-б-фосфат дехидрогеназа (Г6ФД), тъй като може да сте изложени на риск от анемия след прием на ципрофлоксацин.
За лечението на някои инфекции на гениталния тракт Вашият лекар може да Ви предпише друг антибиотик в допълнение към ципрофлоксацин. Ако няма подобрение на симптомите след 3 дни лечение, моля обърнете се към Вашия лекар.
Докато приемате Ципробай
Информирайте незабавно Вашия лекар, ако при Вас се прояви някой от следните симптоми по време на приема на Ципробай. Вашият лекар ще реши дали лечението с Ципробай трябва да бъде преустановено.
Тежка, внезапна алергична реакция (анафилактична реакция/шок, ангиоедем). Още с приема на първата доза има малка вероятност при Вас да се развие тежка алергична реакция
със следните симптоми: стягане в гърдите, усещане за замаяност, прилошаване или припадане или замайване, когато се изправяте. Ако това се случи, спрете приема на Ципробай и незабавно уведомете Вашия лекар.
Болки и отоци по ставите и възпаление на сухожилието могат понякога да се проявят, особено ако сте в старческа възраст и сте на лечение също с кортикостероиди. Възпаление и разкъсвания на сухожилието могат да се проявят дори в рамките на 48 часа от началото на лечението или до няколко месеца след преустановяването на терапията с Ципробай. При първите признаци на болка или възпаление, спрете приема на Ципробай, свържете се с Вашия лекар и оставете болезнената област в покой. Избягвайте ненужно натоварване, понеже това може да повиши риска за разкъсване на сухожилие.
Ако почувствате внезапна, силна болка в корема, гръдната област или гърба, потърсете незабавно спешна помощ.
Ако страдате от епилепсия или други неврологични заболявания като церебрална исхемия или инсулт, е възможно да получите нежелани реакции, свързани с централната нервна система. Ако получите гърч, спрете приема на Ципробай и незабавно уведомете Вашия лекар.
Могат да се появят симптоми на невропатия, като болка, парене, изтръпване, вкочаненост и/или мускулна слабост. Ако това се случи, спрете приема на Ципробай и незабавно уведомете Вашия лекар.
Първият път, когато приемате Ципробай, е възможно да получите психични реакции. Ако страдате от депресия или психоза, възможно е Вашите симптоми да се влошат по време на лечението с Ципробай. В редки случаи депресията или психозата могат да прогресират до мисли за самоубийство, опити за самоубийство или извършване на самоубийство. Ако това се случи, незабавно уведомете с Вашия лекар.
Съобщава се за хипогликемия, най-често при диабетици, особено в старческа възраст. Ако това се случи, свържете се незабавно с Вашия лекар.
Възможно е да се развие диария по време на прием на антибиотици, включително Ципробай или дори няколко седмици след като сте спрели приема им. Ако тя стане тежка или много продължителна или ако забележите, че изпражненията Ви съдържат кръв или слуз, веднага спрете приема на Ципробай и незабавно се свържете с Вашия лекар, понеже това състояние може да е животозастрашаващо. Не приемайте лекарства, които спират или забавят перисталтиката.
Ако зрението Ви се наруши, или ако очите Ви бъдат засегнати по друг начин, незабавно се консултирайте със специалист по очни болести.
Когато приемате Ципробай, кожата Ви става по-чувствителна на слънчева светлина или на ултравиолетови (УВ) лъчи. Избягвайте да се излагате на прекалено силно слънце или изкуствени източници на УВ светлина, като солариуми.
Информирайте лекаря или лаборантите, че приемате Ципробай, ако ще Ви вземат проби от кръв или урина.
Ако страдате от проблеми с бъбреците, говорете с Вашия лекар, тъй като може да е необходимо дозата Ви да се коригира.
Ципробай може да причини увреждане на черния дроб. Ако забележите симптоми като загуба на апетит, жълтеница (кожата добива жълтеникав оттенък), потъмняване на урината, сърбеж или болезненост в стомаха, свържете се незабавно с Вашия лекар.
Ципробай може да причини намаляване броя на белите кръвни клетки и защитата на Вашия организъм може да отслабне. Ако имате инфекция със симптоми като повишена температура и сериозно влошаване на Вашето общо състояние или повишена температура със симптоми на локална инфекция, като възпалено гьрло/фаринкс/уста или проблеми с пикочните пътища, трябва веднага да посетите Вашия лекар. Изследването на кръвната картина ще провери възможното намаляване на броя на белите кръвни клетки (агранулоцитоза). Важно е да информирате Вашия лекар за лекарството.
Други лекарства и Ципробай
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Не приемайте Ципробай заедно с тизанидин, понеже това може да доведе до нежелани реакции като ниско кръвно налягане и сънливост (вижте точка 2: Не приемайте Ципробай).
Известно е, че следните лекарства взаимодействат с Ципробай в тялото Ви. Ако приемате Ципробай едновременно с тези лекарства, е възможно той да промени терапевтичните им ефекти. Също така той може да увеличи вероятността от проява на нежеланите им ефекти.
Информирайте Вашия лекар, ако приемате:
антагонисти на витамин К (напр. варфарин, аценокумарол, фенпрокумон или флуиндион) или други перорални антикоагуланти (за разреждане на кръвта) пробеницид (за подагра)
метотрексат (за някои видове рак, псориазис, ревматоиден артрит) теофилин (за дихателни проблеми)
тизанидин (за мускулна спастичност при множествена склероза) оланзапин (антипсихотик) клозапин (антипсихотик) ропинирол (за болест на Паркинсон) фенитоин (за епилепсия) метоклопрамид (за гадене и повръщане)
циклоспорин (за кожни състояния, ревматоиден артрит или при органна трансплантация) други лекарства, които могат да променят Вашия сърдечен ритъм: лекарства, които принадлежат към групата на антиаритмичните средства (напр. хинидин, хидрохинидин, дизопирамид, амиодарон, соталол, дофетилид, ибутилид), трициклични антидепресанти, някои антимикробни лекарства (които принадлежат към групата на макролидите), някои антипсихотици
золпидем (за нарушения на съня).
Ципробай може да повиши нивата на следните лекарства в кръвта Ви:
пентоксифилин (за циркулаторни нарушения)
кофеин
дулоксетин (за депресия, диабетно увреждане на нервите или инконтиненция)
лидокаин (за сърдечни състояния или анестетична употреба)
силденафил (напр. за еректилна дисфункция)
агомелатин (за депресия)
Някои лекарства намаляват ефекта на Ципробай. Информирайте Вашия лекар ако приемате или искате да приемате:
антиацидни средства
омепразол
минерални добавки
сукралфат
фосфат-свързващ полимер (напр. севеламер или лантанов карбонат) лекарства или добавки, съдържащи калций, магнезий, алуминий или желязо.
Ако тези продукти са важни за Вас, приемайте Ципробай около 2 часа преди или не по-рано от 4 часа след тях.
Ципробай с храна и напитки
Ако приемате Ципробай по време на редовното хранене, не яжте и не пийте никакви млечни продукти (като прясно или кисело мляко) или напитки с добавка на калций, когато приемате таблетките, понеже те могат да повлияят абсорбцията на активната съставка.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
За предпочитане е да се избягва използването на Ципробай по време на бременност.
Да не се приема Ципробай по време на кърмене, защото ципрофлоксацин се екскретира в кърмата и може да навреди на Вашето дете.
Шофиране и работа с машини
Ципробай може да намали вниманието Ви. Някои неврологични нежелани реакции могат да се проявят. Затова проверете как реагирате на Ципробай, преди да шофирате превозни средства или да работите с машини. При съмнение се консултирайте с Вашия лекар.
3. Как да приемате Цнпробан
Вашият лекар ще Ви обясни колко точно Ципробай трябва да приемате, колко често и за колко време. Това ще зависи от вида на инфекцията и от тежестта й.
Информирайте Вашия лекар, ако страдате от бъбречни проблеми, понеже те могат да наложат корекция на дозата.
Обикновено лечението продължава от 5 до 21 дни, но може и да е по-дълго при тежки инфекции. Винаги приемайте това лекарство точно, както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни по колко таблетки да приемате и как да приемате Ципробай, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
а. Поглъщайте таблетките с много течност. Не ги дъвчете, понеже вкусът им не е приятен.
б. Опитайте се да приемате таблетките приблизително по едно и също време всеки ден.
в. Можете да приемате таблетките при редовните приеми на храна или помежду им. Калцият, който е нормална част от храната, няма да повлияе сериозно приема им. Не приемайте таблетките Ципробай с млечни продукти като прясно или кисело мляко или с обогатени плодови сокове (напр. обогатен на калций портокалов сок).
Не забравяйте да пиете много течности при приема на това лекарство.
Ако сте приели повече от необходимата доза Ципробай
Ако сте приели повече от предписаната Ви доза, потърсете незабавно медицинска помощ. Ако е възможно, вземете таблетките или опаковката им с Вас, за да я покажете на лекаря.
Ако сте пропуснали да приемете Ципробай
Приемете нормалната доза веднага щом е възможно и след това продължете по предписаната схема. Ако обаче почти е станало време за приемане на следващата доза, не приемайте пропуснатата доза и продължете по схемата. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Непременно завършете целия курс на лечение.
Ако сте спрели приема на Ципробай
Важно е да завършите курса на лечение, дори ако след няколко дена вече сте се почувствали по-добре. Ако престанете да приемате лекарството прекалено рано, е възможно инфекцията Ви да не е напълно излекувана и симптомите й да се появят отново или да се влошат. Възможно е да развиете резистентност към антибиотика.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Следващият раздел съдържа най-сериозните нежелани реакции, които можете да разпознаете:
Спрете приема на Ципробай и незабавно се свържете с Вашия лекар, за да се помисли за друго лечение с антибиотици, ако забележите някоя от следните сериозни нежелани реакции:
Редки (може да засегнат до 1 на 1 000 души)
Гърч (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
Много редки (може да засегнат до 1 на 10 000 души)
Тежка, внезапна алергична реакция със симптоми като стягане в гърдите, замайване, гадене или слабост, или имате световъртеж при изправяне (анафилактична реакция/шок) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
Мускулна слабост, възпаление на сухожилията, което може да доведе до разкъсване на сухожилие, особено засягащи голямото сухожилие в задната част на глезена (Ахилесово сухожилие) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
Сериозни животозастрашаващи кожни обриви, обикновено под формата на мехури или рани в устата, гърлото, носа, очите и други лигавици като гениталиите, които могат да прогресират до широко разпространена поява на мехури или белене на кожата (синдром на Stevens-Johnson, токсична епидермална некролиза).
С неизвестна честота (не може да бъде оценена от наличните данни)
Необичайно чувство на болка, парещо мравучкане, изтръпване или слабост в мускулите на крайниците (невропатия) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
Лекарствена реакция, която причинява обрив, треска, възпаление на вътрешните органи, хематологични аномалии и системни заболявания (DRESS лекарствена реакция с еозинофилия и системни симптоми, AGEP остра генерализирана екзантематозна пустулоза).
Други нежелани реакции, които са наблюдавани по време на лечението с Ципробай са изброени по- долу по честота:
Чести (може да засегнат до 1 на 10 души) гадене, диария
болки в ставите и възпаление на ставите при деца
Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души) болки в ставите при възрастни гъбични суперинфекции
високи стойности на еозинофили (вид бели кръвни клетки)
намален апетит
свръхактивност или възбуда
главоболие, замаяност, проблеми със съня или нарушения на вкусовите усещалия
повръщане, болки в стомаха, проблеми с храносмилането, като стомашно разстройство
(нарушено храносмилане/киселини) или чревни газове
повишено ниво на някои вещества в кръвта (трансаминази и/или билирубин) обрив, сърбеж или уртикария увредена бъбречна функция
болки в мускулите и костите, неразположение (астения) или повишена температура повишаване на алкалната фосфатаза в кръвта (определено вещество в кръвта)
Редки (може да засегнат до 1 на 1 000 души)
болки в мускулите, възпаление на ставите, повишен мускулен тонус или крампи възпаление на дебелото черво (колит), свързано с използването на антибиотик (в много редки случаи може да е фатално) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки) промени в кръвната картина (левкопения, левкоцитоза, неутропения, анемия), повишено или понижено количество на кръвосъсирващ фактор (тромбоцити)
алергични реакции, оток (едем) или бързо отичане на кожата и лигавиците (ангиоедем) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки) повишена кръвна захар (хипергликемия)
понижена кръвна захар (хипогликемия) (виж точка 2. Предупреждения и предпазни мерки) обърканост, дезориентация, реакции на безпокойство, странни сънища, депресия (потенциално водеща до мисли за самоубийство, опити за самоубийство или извършване на самоубийство) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки) или халюцинации иглички и изтръпване, необичайна чувствителност на сетивата към стимули, понижена чувствителност на кожата, тремор или световъртеж
проблеми със зрението, вкл. двойно виждане (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
шум в ушите, загуба на слуха, увреждане на слуха ускорен пулс (тахикардия)
разширяване на кръвоносните съдове (вазодилатация), ниско кръвно налягане или припадъци задух, включително астматични симптоми
чернодробни нарушения, жълтеница (холестатичен иктер) или хепатит чувствителост към светлина (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки) бъбречна недостатъчност, кръв или кристали в урината, възпаление на пикочните пътища задръжка на течности или прекомерно потене повишени нива на ензима амилаза
Много редки: може да засегнат до 1 на 10 000 души
определен тип намаляване на броя на червените кръвни клетки (хемолитична анемия); опасно спадане на броя на един вид бели кръвни клетки (агранулоцитоза) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки); спадане на броя на червените и белите кръвни клетки и на тромбоцитите (панцитопения), която може да е фатална; и потискане на костния мозък, което също може да бъде фатално
алергична реакция, наречена реакция подобна на серумна болест (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
психически разстройства (психотични реакции, потенциално водещи до мисли за самоубийство, опити за самоубийство или извършване на самоубийство) (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
мигрена, нарушения на координацията, нестабилна походка (нарушение на походката), нарушение на обонянието (обонятелни нарушения), повишено налягане в мозъка (интракраниално налягане и мозъчен псевдотумор) промени в усещането за цветове
възпаление на стената на кръвоносните съдове (васкулит) панкреатит
загиване на чернодробни клетки (чернодробна некроза), което много рядко може да доведе до животозастрашаваща чернодробна недостатъчност (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки)
малки, точковидни кръвоизливи под кожата (петехии); различни кожни обриви или изривания
влошаване на симптомите на миастения гравис (вижте точка 2: Предупреждения и предпазни мерки).
С неизвестна честота (честотата не може да бъде оценена от наличните данни)
чувство на силно вълнение (мания) или чувство на голям оптимизъм и свръхактивност (хипомания)
абнормно ускорен сърдечен ритъм, животозастрашаващ неправилен сърдечен ритъм, изменение на сърдечния ритъм (наричано "удължаване на QT интервала", видимо на ЕКГ, електрическа активност на сърцето)
повлияване на кръвосъсирването (при пациенти, лекувани с антагонисти на витамин К) Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това
включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите
нежелани реакции директно чрез
Изпълнителната агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев" № 8
1303 София, България
Тел.:+35 928903417
уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Ципробай
Да се съхранява на място, недостъпно за деца
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената опаковка след "Годен до:". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Това лекарство не изисква специални условия на съхранение.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Ципробай
Активното вещество е: ципрофлоксацин.
Всяка филмирана таблетка съдържа 250 mg ципрофлоксацин (като хидрохлорид). Другите съставки са:
Сърцевина на таблетката: микрокристална целулоза, кросповвдон, магнезиев стеарат,
царевично нишесте, силициев диоксид, колоиден безводен.
Обвивка на таблетката: хипромелоза, макрогол 4000, титанов диоксид (Е171).
Как изглежда Ципробай и какво съдържа опаковката
Ципробай 250 mg таблетки: кръгли, филмирани таблетки с почти бял до бледо жълтеникав цвят, с отпечатано "CIP черта 250" от едната страна и логото на "BAYER" (кръста) на другата страна.
Таблетките могат да бъдат разделяни на две равни дози.
Големина на опаковката
6, 8, 10, 12, 14,16,20,28, 50, 100,160 или 500 филмирани таблетки в опаковка.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.
Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба:
Bayer AG,
Германия
Производители:
Bayer AG,
Германия
Bayer HealthCare Manufacturing S.r.l.,
Италия

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!